text bild karta   info, a-ö

Vad är Gotland - varumärket

Gotland | Magiska Gotland
Vad
Vad är Gotland - varumärket , foto Bernt Enderborg
Havet glittrar så gott som städse, vindar kelar med kusten och vid strandkanten ligger världens mjukaste sand kilometerlång.


Utanför en stenfabrik ligger stenblock av Gotlandsmarmor och väntar. Vad skall dom bli? En jungfru till källan i Nässjo, plattor till skyskrapor i USA eller månne en diskbänk i Örebro.


Här fick Sven Stures trupper alldeles i slutet av 1300-talet på skallen. Borgen revs i grund och brändes. Nu badar vi och paddlar kanot i knusende ro.


Den nöjda killen från Habdum har tittat fram ur kalkblocket på kyrkan sen Gud Fader vet när. Kan det vara nöjsamt att gå i kyrkan? Är det inte bättre att gå till en terapeut och berätta hur jädrans olycklig man är i stället för att rådbråkas med andras elände?


En av ingångarna till S:ta Carins konvent i Visby ser ut på detta sätt. Vad säger inskriptionen?

Visste du att kyrkan vid en ombyggnad på 1400-talet invigdes inte bara till Katarinas ära utan också Den allsmäktige guden, Maria Magdalena, den helige Franciskus, den helige Antonius, biskop Ludvig och S:ta Clara? Och så hade man reliker av Maria Magdalena i altaret, någon benstump, en lock eller så.

Enligt Rudolf Björkegren, Gotländskt, Wahlström et Widstrands, Stockholm 1951, står det: "Den som äger detta (hus), han skall giva tionde till k[aniken] Oluf Jacobi, gotlänningen" (annan tolkning här).


På marknaderna säljs snabbmat gjord på vildsvin och gotländska råvaror, enbart nyttiga saker som vitkål, kålrot och örtagårdssås - gott som tusan!

- Hur sammanfattar man detta? Och är det ens någon poäng med att göra så? Klicka på "kommentar" nedan och tala om vad du tycker!
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

I närheten - fågelvägenSe vidare Boendesidan