text bild karta   info, a-ö

Gamle hamn, gravfältet

Gotland | Fårö socken | Gravfält | Utskrift | Mobilsida
Gamle hamn, gravfältet
Gamle hamn, gravfältet, foto Bernt Enderborg

Vid Gamle hamn på Fårö finns förutom outsägligt vacker natur med ett raukfält och en gammal hamn också några gravar vid strandkanten som är lätta att se när man väl har sett dem.Vid Gamle hamn på Fårö finns några troligtvis vikingatida gravar som är lätt att få syn på - kortet är taget alldeles vid strandkanten. Så förutom eventuella skoutställningar, raukfältet, ruinen av S:t Oles kyrka och hela den undersköna, annorlunda naturen (det är Fårö) så är det också ett vikingatida gravfält.

Det är frestande att fundera över ordet vikingar när man ser dessa gravar som ligger alldeles vid strandkanten. Det kan ju ha varit ett ord som helt enkelt talade om att det inte var bönder eller hemmansägare. Kanske var det folk som höll till i vikar och fiskade, eller kanske såna som anordnade transporter utomlands för att sälja saker och ting, ett slags redare. Det finns många olika teorier och det är långtifrån säkert att du skall känna dig klokare om ordet viking efter denna sida. Nämnas kan t ex att på en gravsten från Hablingbo sägs att Hailka vart faren väster med vikingum. Man skulle kunna dra slutsatsen av denna inskription att vikingar inte var samma sak som vanligt folk, dvs vikingar var såna som höll till i vikar eller kanske gjorde affärer i vikar.

På botten av själva hamnen, som nu är inlåst av stormar på 1300-talet och är granne med gravfältet, har man bl a hittat sand som inte kommer från Östersjön (barlast), tyskt tegel och stengods och ett litet bronshuvud från en romersk båt.

Gamle hamn är ett begrundansvärt ställe, och skönt:


Foto Björn Pettersson
/text och foto Bernt Enderborg
Fårö socken

Gamle hamn, gravfältet

.

Fårö socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Gravfält.

Länk: http://www.guteinfo.com?id=3409

Naturevenemang på Gotland


 

2019

 

oktober

17Friluftsfrämjandet »
 

2020

 
 

februari

24Sportlov på Gotland »
 
 

april

30Valborgsmässoafton »
 
 

juni

6Nationaldagen »
 
 

juli

27Russpremiering »
 
 

september

13Kulturarvets dag »


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan

1) Gravfält

Hej, du har riktigt kul texter, och vågar sticka ut hakan. Så på den här sidan. Är du säker på att det är ett gravfält? Eller är det en eller annan "viking" som råkat bli begravd bland vikingaskeppens lite större barlast?

Det andra är kopplingen till Konstantinopel. Fram till början av 1200-talet, då Venedig och ett korståg, intog Konstantinopel, så var det dessa som drev handeln i Europa och Asien. Speciellt längst den norra sidenvägen.

--- webmastern svarar ---
Ja, det är ett gravfält, åtminstone enligt härvarande myndigheter som också säger att det har använts omkring 400 år, fram till medeltidens slut.

- Tack för ditt omdöme om våra texter! Vi hoppas att våra besökare skall ha trevligt när de läser lite om Gotland.

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Gravfält: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Fårö: länkar, karta.