text bild karta   info, a-ö

Är det symboler på Vallstenastenen

Gotland | Vallstena socken | Bildsten | Utskrift | Mobilsida
Är det symboler på Vallstenastenen
Är det symboler på Vallstenastenen, foto Bernt Enderborg

Här görs en tolkning av den gotländska bildstenen som bl a baserar sig på att en km norr om Vallstena medeltida kyrka har man hittat ett stort offerställe, hundratals spjut och svärd - Gudings åkrar kallat.


Här har du mittensektionen av en kopia av en bildsten från någon gång mellan 400- och 500-talet efter Kristus (här kan du se hela kopian). Färgerna är man inte säkra på, röda färgfragment har dock hittats på olika bildstenar, men på något klämmigt sätt har den säkert varit målad - det kan tilläggas att man har funnit runinskrifter där det står att stenen var bjärt målad.

Vad är det du ser
Har virvlarna, spiralerna, snurrorna någon som helst symbolisk innebörd eller är det bara dekorationer? Skall man möjligen tänka på solar, stjärnor och annat sånt eller gjorde konstnären utsmyckningen av samma anledning som Ferlin kastade Voltaires benknotor bland soporna (helvetes roligt).

De små cirklarna ovan innehåller alldeles som sköldarna nedan från samma sten olika mönster. Är de kännetecken för olika stammar på Gotland? De små cirklarna binds samman i en större cirkel av de vita spiralerna, och den stora cirkel har ett "handtag" för varje väderstreck.

Bildsten i Vallstena

Om du kikade på hela kopian så såg du de tvenne motställda gubbarna med höjda spjut och sköldar under mittensektionen. Storleken på gubbarna blir lite förvrängd på denna sida men titta på hela kopian så ser du.

Virvelhjul som liknar det på skölden ovan brukar ibland beskrivas som en symbol för solen, när det diskuteras tidiga religioner. Och som du ser så håller krigaren ett spjut, och oftast när man läser om sånt här och forskarna ser ett spjut så kan de inte låta bli att nämna att spjutet är Odens symbol, se Rista blodörn och nåt läskigt. Ibland läser man också att forskarna vill ha in världshändelser i bildstenarna, se t ex det om Sigurd Fafnesbane. Blott till ytterlighet sällan försöker saker och ting på bildstenarna förklaras utifrån Gotland självt.

Bildsten i Vallstena

Det mesta man möter i litteraturen om sådana här saker är spekulationer, oftast fotade i Islands sagalitteratur, så varför inte spekulera lite själv:

"Alt ir baugum bundit" (allt är bundet i ringar, eller bågar) står det i gutarnas forntida krönika, som nedtecknades på 1200-talet, men är långt äldre, och vanligen kallas Gutasagan för att förringa dess värde. Och det råkar händelsevis vara precis vad du ser ovan i mittensektionen av bildstenen från Vallstena. Nästa stycke i Gutasagan säger att Gotland delas i tre delar, dvs stammarna slöt fred sinsemellan (det inte är möjligt att dela någonting utan fred).

Om du vill så kan du se denna sten som ett uttryck för att de olika stammarna på Gotland har ingått ett förbund och slutit fred med varandra. Kan du förresten gissa vad Vallstena socken kallas i gamla handlingar? Walgustein står det - stenen där val skall förrättas.

Ryttare på en bildsten

Här har vi en bildsten från 7-800-tal ungefär, alldeles före vikingatiden. Ser du mönstret på skölden hos ryttaren?

- Kommentera gärna.

Ps. Bildstenen vid Vallstena kyrka är bara en kopia, originalet är ivägburet av folk som inte har något själva att visa upp. Och om spekulationerna är riktiga så är det själva symbolen för Gotlands enande som finns annorstädes. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

I närheten - fågelvägen


Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

december

8Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »


Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan