text bild karta   info, a-ö

Vägpriserna nån annans problem

Gotland | Vägpriser
Vägpriserna
Vägpriserna nån annans problem , foto Bernt Enderborg
NAP-fälten (Någon Annans Problem) lyser klart som lila svampar i villande skogen. Det finns ett papper som överenskommits på högsta politiska nivå, där man slår fast något som kallas gemensamma ståndpunkter för färjetrafiken. Och nu i valtider tävlar Gotlandspolitiker om att vara den som kommer att mest arbeta för vägpriserna, och frågan har äntligen utsetts till den viktigaste för hela Gotland.

(Här är en samlingssida för våra artiklar om vägpriser i detta helt parentetiskt inskjutna stycke för den som till äventyrs önskar läsa lite mer om vägpriser.)

Men Gotland är bara en liten provins långt ute i Östersjöns tvivelaktiga vatten. I valtider är färjepriserna bara intressant på Gotland, rikspolitikerna är fullt upptagna med att dela ut hundralappar till statistiskt sammanförda grupper vars enskilda röster tydligen förvärvas på detta sätt. Sådant förvånar oss storliga emellanåt men det förefaller faktiskt vara så barnsligt saker och ting fungerar härvidlag.

En av upphovsmännen till lobbygruppen vägpris.nu framställde nyligen i den lokala tidningen frågan om sossarna stödde de uträkningar som gjorts för att sätta ett konkret pris på resan till Gotland. Han fick ett surt svar som gick ut på att de hade ju skrivit på den där j-vla lappen, räcker inte det?

Dessa gemensamma ståndpunkter är i mitt tycke rätt svamligt skrivna, men jag är å andra sidan varken byråkrat eller politiker fast jag kan inte låta bli att undra om inte många på fastlandssidan frågar sig vad vi egentligen vill, så jag skall ta och sammanfatta:

- Vi vill ha vägpriser för allting på nuvarande färjetrafik.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan