text bild karta   info, a-ö

När får vi vägpriser

Gotland | Vägpriser
När
När får vi vägpriser , foto Bernt Enderborg
Nu har alla svenska riksdagspartiet sagt sig vara för att Gotland skall ha samma villkor som andra landsdelar, dvs vägpriser på färjan till och från Gotland för alla (vägpriser = någon slags motsvarighet till vad det kostar att köra egen bil eller lastbil på en svensk landsväg). Vi tackar och bockar ända ner till strandkanten!

Aulus Gellius som levde i Rom cirka 100 år e.Kr. var en bildad karl som skrev en bok vid namn Attiska nätter. Han skrev mest för att roa sina läsare, lite ditten och datten, filosofi, ordkunskap, historia och annat sånt, många utdrag från andra författare. Han skriver bra.

I ett stycke skriver han om politiska löften. Om jag kommer ihåg rätt så används en brevväxling mellan Cicero och hans brorsa som exempel. Brorsan som var politiker var lite orolig för vad man egentligen kunde lova inför ett val. Cicero sa att han kunde lova i stort sett vad som helst, såvitt han inte talade om när löftet skulle infrias.

Bilden ovan är tänkt att illustrera att planering är viktiga saker. Vad alla partier har sagt om tidpunkten för införande av vägpris till Gotland kan du läsa på Vägpris.nu's hemsida. Folkpartiet är de enda som har gett ett någorlunda handfast svar, nämligen "snarast", medan övriga partier svarar slingersvans.

- Har Folkpartiet inte läst Attiska nätter?

Kan ingen riksdagsledamot slänga in en motion om vägpriser till Gotland i Riksdagen (du är i majoritet), åtminstone om ett interimistiskt beslut, dvs vi kör på uträkningar från Vägpris.nu men låter någon räkna på det hela och återkommer med slutligt beslut i höst. Du är i majoritet i höst också.

Här är några fördelar med vägpris
1) Gutar och deras företag kan planera framtiden
2) Fastlänningar får skön semester eller vistelse hos oss
3) Försvarsmakten reser billigt till Gotland i händelse av krig
4) Tage G kan resa som en skottspole mellan oss (fjupp, fjupp, fjupp bara - han skulle fan i mig hinna glasa in Almedalen själv om han la manken till)

- Nej, jag skojar bara. Det här är viktiga grejer.

Jo, förresten. Sossarna säger anbelangande priset att: "Vi anser att en rimlig utgångspunkt kan vara jämförelsen med vad motsvarande sträcka skulle kosta att köra på vägen."

- Fytt i helvete, som Ellings polare skulle ha sagt. Dom måtte väl inte mena med färjan.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan