text bild karta   info, a-ö

Vad sa Petrus de Dacia 1288

Gotland | Historia | Utskrift | Mobilsida
Vad sa Petrus de Dacia 1288
Vad sa Petrus de Dacia 1288, foto Bernt Enderborg

Vem vann inbördeskriget 1288, vad sa Petrus de Dacia


Vem vann inbördeskriget på Gotland 1288 mellan Visby och landsbygden? Det vanligaste är att man pekar ut Visby som vinnare. Anledningen till detta är nog att i de bevarade anteckningarna från Franciskanernas säger att just detta var fallet och att segern firades med att man årligen tågade runt i Visby med den förgyllda skulpturen av S:ta Maria.

Men för oss som har svårt förstå att kanske en tiondel av befolkningen med dåtidens krigsattiraljer kunde vinna över den numerärt överlägsna och bra mycket rikare landsbygden förefaller utgången inte given. Det dokument som blev resultat av freden är bra konstigt om Visby segrade. Och för att eventuellt dagens stadsbor inte skall tycka att vi lantisar bara håller på och tjatar, skall jag säga att senast min farfar hade en gård vid Bingeby, alldeles under dagens hyreskaserner några hundra meter öster om ringmuren.

Men när man läser den urkund, Visby underkastelsebrev, som blev resultatet av den svenske kungen Magnus Erikssons medling mellan stad och land blir man mera tveksam, t ex varför fick "vinnarna" betala krigsskadestånd?

För att ordna Kristina av Stommelens jordiska tillvaro försökte man få henne till konventet på Gotland, alldeles så som Petrus de Dacia lyckades få hennes yngre bror (Sigvinus eller Gerard som han kallades i Sverige) antagen; Sigvinus var förresten källarsven för konventet i Västerås några år. Emellertid tvingas Petrus skriva till Kristina och tala om att hoppet att få henne till Gotland inte var särskilt stort eftersom det detta år rasar ett stort krig på Gotland mellan staden och landsbygden.

Petrus de Dacia var prior i dominikankonventet som hade S:t Nicolai till kyrka (det går ännu att se spåren av brödernas bostäder på den norra delen av kyrkan, bilden ovan). Det är också lika tydligt att Petrus inte säger ett ljud om vem som "vann" kriget, han säger bara att det har rasat.

Petrus som skriver på latin använder presens om kriget, dvs det "rasar", det pågår. Den 9 september skriver hans forne reskamrat Folke (Volcinus på latin), också gotlänning, och meddelar Kristina att Petrus har gått bort. Men redan den 9 augusti 1288 utfärdas det som kallas Visby underkastelsebrev.

Franciskanernas samtida Diarium säger att fältslagen stod i april. Någon gång mellan april och augusti gick alltså Petrus bort, Folke säger i brevet till Kristina att han gick bort i "fastan".

Underkastelsebrevet säger att Visby förorsakat kriget. Visby stads föreståndare, som skrev på underkastelsen, säger att de felat mot sin herre, svears och götars konung, på så sätt att de: "hafva omgifvit vår stad med murar och, genom att fördrifva de gotländske bönderna, åstadkommit något oväsende och förnärmat det kungliga majestätet"

- Men om det var Visby som vann, varför skulle Petrus inte ha haft någon möjlighet att ta hand om Kristina?
/text och foto Bernt Enderborg
Visby socken

Vad sa Petrus de Dacia 1288

.

Mer info

Här finns mer om Historia.

Länk: http://www.guteinfo.com?id=3166

Kulturevenemang på Gotland


 

2019

 

oktober

16Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
28Höstlov, läslov på Gotland »
 
 

november

2Alla helgons dag »
10Fars dag »
11Internationella dagen »
 
 

december

27Mulde World Cup »
 

2020

 
 

januari

21Kramens dag »
25Buldardagen »
 
 

mars

8Internationella kvinnodagen »
14Skaparfestivalen »
21Rocka sockorna »
22Världsvattendagen »
 
 

april

11Vattensågning i Hejde »
Bokmässa »
12Påskdagen »
30Valborgsmässoafton »
 
 

maj

1Valborg »
15Medeltidskyrkorna öppnar »
21Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Öppna Ataljéer »
25Handduksdagen, kultur »
30Tingstädedagen »
31Pingstdagen »
Mors dag »
 
 

juni

6Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
13Trädgårdsveckan »
20Midsommardagen »
 
 

juli

6Barnkörveckan »
8Stångaspelen »
20Gotland Chamber Music Fest. »
27Russpremiering »
 
 

augusti

2Medeltidsveckan »
30Summaratingg »
 
 

september

1Havdhemdagen »
12Kräklingbo marknad »
13Kulturarvets dag »
15Medeltidskyrkorna stänger »
26Klinte marknad »
 
 

oktober

7Hemse torgdag »


Visby omnejd stugor

4 bäddar - Lägenhet
4 bäddar - Visby. Lägenhet
5 bäddar - Uthyres
5 bäddar - Gotlandshus
6 bäddar - Uthyres


Se vidare Boendesidan