text bild karta   info, a-ö

Affärsidé Gotland

Gotland | Kåseri | Utskrift | Mobilsida
Affärsidé Gotland
Affärsidé Gotland, foto Björn Pettersson
Det är otroligt vanligt att betrakta Gotland som ett varumärke, dvs Gotland förknippas av så gott som alla människor till någonting gott och därför, tycks man tänka från ansvarigt håll, bör allting som marknadsförs göras detta under namnet Gotland.

Det finns riktigt stolliga idéer med detta bakgrundsinnehåll, t ex ett telefonnummer, en web, en broschyr osv (vi driver med dessa såväl befängda, skattefinansierade som totalitära idéer här). Det är som att säga att Svenska Spel borde nöja sig med en slags lott och ett försäljningsställe.

Årets Turistdag avhölls nyligen. Dessvärre kunde jag inte närvara men av det som jag lyckats uttolka i tidningen tror jag mig förstå att ledande människor vill se fler företag som sysslar med saker som turister kan göra, som ridning, vattenrutschkanor, vikingasmide och sånt, balalajka kanske, golf och det.

En synpunkt som framhölls på Turistdagen att det nog inte var lyckat att försöka döda Visby som Sveriges partystad under sommaren. Målsättningen var som vanligt halvhjärtad och man har förstås inte heller lyckats, men onekligen har antalet besökande ungdomar sjunkit under 2005; de tycks som en påminnelse allmänt inte vara sådär väldans intresserade av vikingatiden eller världsarv eftersom dom är huvudsakligen intresserade av varann. Jag skriver det en gång till förresten, så att ingen missar det: ungdomar är intresserade av varann! Ta t ex del av vad Linné sa anno 1741.

Pigge Werkelin går det bra för nuförtin. Han är stor inom turistnäringen på Gotland, han har blivit utsedd till årets entreprenör i våra trakter (inklusive Stockholm) och han tycks ha kommunens fulla stöd för sina låtanden och göranden. Det är nog bra, det är onekligen en duktig karl, även om ett och annat bidrag borde ifrågasättas. Men man kan gott fråga sig om allt detta inte händer fem år för sent. Är det inte gårdagens entreprenör som hyllas?

Sånt här får man egentligen inte skriva, då kan Turistchefen säga att vi är väldigt duktiga på att tala om saker som är dåliga på Gotland. Nu tror jag inte att han gör det, allra helst som vi bara kommer att svara att "du kanske borde läsa några sidor till på guteinfo, 1000 stycken eller nåt".
/text Bernt Enderborg, foto Björn Pettersson

Länk: http://www.guteinfo.com?id=3160

Kulturevenemang på Gotland


 

2019

 

oktober

20Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
28Höstlov, läslov på Gotland »
 
 

november

2Alla helgons dag »
10Fars dag »
11Internationella dagen »
 
 

december

1Skyltsöndag på Hemse »
27Mulde World Cup »
 

2020

 
 

januari

21Kramens dag »
25Buldardagen »
 
 

mars

8Internationella kvinnodagen »
14Skaparfestivalen »
21Rocka sockorna »
22Världsvattendagen »
 
 

april

11Vattensågning i Hejde »
Bokmässa »
12Påskdagen »
30Valborgsmässoafton »
 
 

maj

1Valborg »
15Medeltidskyrkorna öppnar »
21Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Öppna Ataljéer »
25Handduksdagen, kultur »
30Tingstädedagen »
31Pingstdagen »
Mors dag »
 
 

juni

6Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
13Trädgårdsveckan »
20Midsommardagen »
 
 

juli

6Barnkörveckan »
8Stångaspelen »
20Gotland Chamber Music Fest. »
27Russpremiering »
 
 

augusti

2Medeltidsveckan »
30Summaratingg »
 
 

september

1Havdhemdagen »
12Kräklingbo marknad »
13Kulturarvets dag »
15Medeltidskyrkorna stänger »
26Klinte marknad »
 
 

oktober

7Hemse torgdag »Se vidare Boendesidan