text bild karta   info, a-ö

Vad har man kalk till

Gotland | Artiklar
Vad
Vad har man kalk till , foto Bernt Enderborg

Nyttan med kalk


Somliga kallar ju Gotland för Kalkstenshawaii därför att ön består av kalk och är en exotisk semesterort. En och annan kan citera Hasse Alfredsson då han är på kaninjakt på Gotland och talar därför om "små feta gotlänningar" eller något om "trumlor".

Det är roligt och så, men i själva verket är gutarna ett av världens längsta folkslag. Folk blir just inte längre än gutar. Ibland hör också man att gutarna har en extra kota i ryggen, det är därför vi är så långa, och att det väl beror på all kalk vi får i oss.

Nåja. Kalk används överallt. Du har det i huset, på frukostbordet, i bilen, på vägen, i skrivmaterialet på jobbet. Du har det i trädgården, byggindustrin, jordbruket, kemisk industri och det används i de flesta processtegen vid ståltillverkning. Men man renar förstås också försurade sjöar, vatten och rök med kalk. Du kan lära dig mycket om vad man använder kalk till på Nordkalks hemsida. Glöm inte bort att vi tillverkar en ohygglig massa cement på Cementa också, som händelsevis är världens miljövänligaste cementfabrik (köp alltså gotländsk (eller gutnisk) cement).

Det är ofta vi läser i utredningar från olika konsultpajasar att "Gotland inte har förutsättningar för processindustri", "inte klarar sig själva" och annat sånt. Jag har gjort ett schema så får du dra en egen slutsats:

Premiss: Kalk är en nyttig och i hela världen efterfrågad produkt.
Premiss: Gotland består av kalk.
Alltså: ...

Vill du förresten ha verkligt vita ytor och kalk som sitter så ska du köpa kalk bränd med ved från Buttle kalk, alldeles som Drottningholms slott, Katarina kyrka i Sthlm, skansen Kronan i Göteborg och slotten i Svartsjö och Tyresö.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan