text bild karta   info, a-ö

Nederstigen i dödsriket i Bro

Gotland | Bro socken | Skulptur | Utskrift | Mobilsida
Nederstigen i dödsriket i Bro
Nederstigen i dödsriket i Bro, foto Bernt Enderborg

Ofta förekommer scener på dopfuntar och i kyrkokonsten som inte är oss alla bekanta. Det är tråkigt att vi låter en så stor kulturskatt falla i glömska.


På dopfunten i Bro medeltida kyrka finns ett par annorlunda scener utöver den cirkel av heliga gubbar som det inte är gott att veta vilka de är, lärjungar, evangelister och såna kantänka. På bilden ovan befrias Adam och Eva, och några till, av Jesus ur dödsriket.

I trosbekännelsen sägs som bekant bl a att Jesus är Guds enfödde son och vår Herre, vidare att vi tror på honom samt att han är:

"...avlad av den helige Ande,
född av jungfrun Maria,
pinad under Pontius Pilatus,
korsfäst, död och begraven,
nederstigen till dödsriket..."

Och det är just det som visas ovan. Han är nederstigen och räddar folk, det är vad han gör, men först efter att han bräckt porten till dödsriket och fjättrat Satan. Poängen med det hela, såvitt jag begriper av Bengt Stolt i skriften "De hundra kyrkornas ö 1991", där han skrivit en artikel om detta, är att folk som levde i början av Bibeln jämväl omfattas av hans frälsning.

Dopfunten i Bro är tillverkad vid pass anno 1200 av Sigraf, och visar nog den äldsta framställningen på Gotland av det hela, men den är rätt vanlig i kyrkorna där passionsmålningarna från 1400-talet ofta visar detta, som t ex i Gerum kyrka:

Passionsfrisen i Gerum
Del av Passionsmålningarna i Gerum medeltida kyrka.

Kopparporten är bräckt, Adam och Eva befrias, Jesus har korsgloria och segerfana medan ilskna djävlar viftar armar, som den älskade Laleh säger. Nutida folk står väl oftast undrande inför allt detta och frågar sig var i helvete såna skildringarna kommer ifrån. Och det är i och för sig rätt, ty bakom porten ligger Dödsriket som enligt Bengt Stolt på medeltiden antogs vara den översta våningen i underjorden av Helvetet - italienaren Dante har som bekant skrivit en hel bok med vers om detta som ibland sägs sammanfatta medeltidens tankevärld om sådana saker. Nu säger Bengt Stolt att någon djävul brukar inte avbildas i sammanhanget, t ex bakom Adam och Eva, men nog sitter det en behornad anka och frustar eld bakom murarna på bilden ovan.

Fris från Gammelgarn kyrka
Fris från Gammelgarn medeltida kyrka

Jesus fjättrar ju Satan i sammanhanget, något som kanhända betyder att det goda vinner även om man kan tycka att det därmed borde stå 1-1, oavgjort, ty den gamle ormen lyckades ju få Adam och Eva att äta frukt (det bör förresten också du göra).

På bilden ovan ser du i alla fall hur Satan är fjättrad med en kedja som är låst med ett bultlås. Och allt det här var bekant för medeltidens människor, ty berättelserna som klart och tydligt återges på såväl skulpturer och målningar i kyrkorna återfinns i Nicodemusevangeliet (Pilatusakterna), som nedtecknades ett par hundra år senare än de som finns i Bibeln. Därtill, säger Bengt Stolt, framfördes det måhända skådespel under medeltiden av just dessa berättelser från det 20:e kapitlet, dvs alla kände till det hela till skillnad från nutida folk som förmodligen undrar vilka tankar som snurrade i skallen på dem som tillverkade utsmyckningarna.

-Jo, välbekanta tankar!

Annorlunda är det i dag, där det finns tonvis av TV-program som handlar om övernaturliga saker som emellertid är så mystiska att bilderna mestadels är mörka och suddiga. Eller för att tala med Dostojevskij: "Synliga bevis från den andra sidan, har man hört på maken?"

- Folk verkar ha varit klarare i skallen på medeltiden.

Ps. Ovan i texten står det "viftar armar" vilket är ett väldigt bra uttryck som jag har snott från Lalehs fantastiska låt "Bjurö klubb". Det är hon själv som viftar armar, sjunger hon, den fantastiska flickan. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

I närheten - fågelvägen


Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

juni

20Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan