text bild karta   info, a-ö

Kronvalls fiskeläge

Gotland | Eksta socken | Fiskeläge | Utskrift | Mobilsida
Kronvalls fiskeläge
Kronvalls fiskeläge, foto Bernt Enderborg

Ett fiskeläge på Ekstakusten, ett alldeles särdeles skönt kustavsnitt. Platsen tillskrevs stora historiska händelser på 1600-talet, men det var nog att ta i.


Kronvalls fiskeläge som ligger ungefär mitt i det gudomliga naturreservat som kallas Ekstakusten är nog det skönast belägna fiskeläget på hela Gotland. Utanför ligger Stora och Lilla Karlsö (Lilla på bilden), naturen är annorlunda, hänförande, karg och vacker, och vinden hälsar välkommen, något som syns på den bakåtkammade skogen.

Fiskeläget var fordom betydligt större, nuförtin är det väl bara fråga om fritidsfiske. Ibland sägs att det var just här som Valdemar Atterdag, danskjävelen, den 22 juli 1361 landsteg för att mörda den gutniska republikanska armén med sina legoknektar, vilket kanske innebär att fiskeläget har anor från åtminstone den tiden, dvs det är rätt gammalt även om det inte framgår av de byggnader som finns där i dag.

Det finns rätt stora gräsplättar att sitta på varför lite större sällskap gott kan ta sig dit och njuta den underbart vackra kuststräckan.För de flesta i dag levande svenskar är väl ett fiskeläge något pittoreskt, en kvarleva från tiderna före industrifisket och nu då EU:s idiotbidrag har tömt Östersjön - en vacker anblick och lite konstruerad själsro. I verkligheten har det nog varit tvärtom. Det är ingen som vet hur många fruar och fästmör som sakta har vandrat på stranden med nedböjt huvud och hoppats att han skall komma.Men nu är det annorlunda. Välkommen till Kronvalls fiskeläge! Låt den naturliga retreaten, kust och hav, skänka dig så mycket nya krafter du önskar - bara att ta för sig.Den här delen av Gotland är så vacker att det nästan gör ont i ögonen. Solnedgång:Guteinfo tackar Dag Salmanson
Ibland går det för fort när vi skriver och det blir fel, men som tur är finns det hjälpsamma läsare som ibland skriver till oss och talar om detta. Vi är tacksamma för all hjälp vi får!

Vi brukar också publicera namnet på våra hjälpare, efter tillstånd, och för korrigeringar av fel på den här sidan har vi Dag Salmanson att tacka:

Tack Dag Salmanson!
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Eksta socken

Vägbeskrivning


Eksta socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Fiskeläge.

I närheten - fågelvägen


Stugor västra Gotland

2 bäddar - Bysen
3 bäddar - Blåhammar Uppe
3 bäddar - Lillstugan
4 bäddar - Skogs
4 bäddar - Lilla huset Kovik
4 bäddar - Kroks Tofta, Kastanjegården
4 bäddar - Blåhammar S
4 bäddar - Röda stugan
5 bäddar - Grytet
5 bäddar - Lyan
5 bäddar - Nästet
5 bäddar - Blåhammar N
5 bäddar - Ingenjörsvillan
6 bäddar - Strandänget Kovik
10 bäddar - Matsalen


Se vidare Boendesidan