text bild karta   info, a-ö

Rings i Hejnum

Gotland | Hejnum socken | Kämpgravar | Utskrift | Mobilsida
Rings i Hejnum
Rings i Hejnum, foto Björn Pettersson
Fyra utomordentliga kämpgravar ligger strax bredvid vägen mellan Tingstäde och Bäl ett par hundra meter öster om gården Rings i Hejnum; de är arkeologiskt undersökta varvid det hittades bl a lerkärl, nycklar, smycken, brynen och malstenar. Den största forntida husgrunden (kämpgrav) är över 40 meter. Det är ett ordentligt stort hus, dock inte lika stort som Stavars hus i Burs som är hela 67 meter långt.För den som tänker på det så är det inte särskilt svårt inse att de gotländska gårdarna i många fall ligger ungefärligen på samma ställe sen åtminstone tiderna för Kristi födelse. Men då får vi inte glömma att det finns omkring 1.800 övergivna forntida husgrunder (kämpgravar) bevarade i dag, och det skulle inte förvåna mig om flitiga bönderna har odlat bort lika många under tidens ohyggliga framåtskridande.

Det ligger förstås fler kämpgravar ner mot den vackra dalen i Hejnum, om du fortsätter vägen fram mot Bäl, lite här och där, sista stället är väl Aränget. Och om du kör denna väg så ta en bensträckare eller picnic i Hoigardi.
/text Bernt Enderborg, foto Björn Pettersson

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Hejnum socken

Vägbeskrivning


Hejnum socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Kämpgravar.

I närheten - fågelvägen


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan