text bild karta   info, a-ö

Svärd av plogbillar

Gotland | Kåseri
Svärd
Svärd av plogbillar , foto Björn Pettersson
"Vi skall vara mer obstinata" läste jag i tidningen för ett tag sen, alltså vad gäller det här med priserna för fastlänningar att ta sig till Gotland. I dag kan ju vilken som helst svensk ta bilen och susa till Italien, Bulgarien eller så, Kina kanske, och det till vägpriser, men skall svensken till Gotland så får man betala många gånger vägpriset.

Men politikerna jobbar och tar i, dvs när nästan varje man går ur huse för att protestera mot priser och turtäthet på färjan så författar man viktiga brev till höga personer inom regeringen och annat sånt; kommunen gjorde till och med en konsekvensanalys som förstås är genomtänkt så att det räcker och blir över.

En och annan frågar sig om inte EU kan blandas in på något sätt. Men EU tycks på Gotland bara vara något slags kontor för utportionering av pengar till något som kallas "utveckling av Gotland". Och inom vårt område - marknadsföring av Gotland - så handlar vanligen utportionerandet om att ge bidrag för att göra om sånt som vi redan har gjort, dvs EU är en bidragsgivare till tjänstemän för att stärka planekonomin och överföra ännu mer makt i händerna på dem som inte behöver ta något ekonomiskt ansvar, eller, tja, ansvar överhuvudtaget.

I Gotlands Allehanda (lokaltidning) den 10/2-2006 skrevs i ledaren om att det nog behövdes en konstitutionsdomstol i Sverige (med tanke på pajaserierna i Konstitutionsutskottet - KU), dvs en domstol som i princip ser till att grundlagarna efterlevs. Och även om KU gör sitt jobb utan politiska baktankar så kan de bara säga "fy på dig!". Utslaget kan givetvis användas i den politiska debatten så att de som blivit "behandlade" kanske får mindre röster nästa år. Att bli halshuggna på stadshusets tak, som borgmästarna blev i Visby anno 1342, riskerar de aldrig, inte ens ekonomiskt.

Och då är vi tillbaka till priserna på färjan. Hur kommer det sig att politiker och skattefinansierade organisationer, som borde bevaka färjepriserna, först då örfilarna från Rikstrafiken är konkreta förslag vaknar till och skriver viktiga brev och konsekvensanalyser. Har vi inte rätt att förvänta oss mer, vi gutar som betalar världens högsta skatt? Kan det vara så att de inte upplever priserna som något problem eftersom de aldrig betalar dem själva?
/text Bernt Enderborg, foto Björn Pettersson

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2020

 

maj

30Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
31Pingstdagen »
Mors dag »
 
 

juni

6Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
13Trädgårdsveckan »
20Midsommardagen »
27Hemsedagen »
 
 

juli

6Barnkörveckan »
8Stångaspelen »
25Fårösunds marknad »
27Russpremiering »
 
 

augusti

29Slite marknad »
30Summaratingg »
 
 

september

5Havdhem marknad »
12Kräklingbo marknad »
13Kulturarvets dag »
15Medeltidskyrkorna stänger »
19Fårönatta »
26Klinte marknad »
 
 

oktober

7Hemse torgdag »
26Höstlov, läslov på Gotland »
31Alla helgons dag »
 
 

november

8Fars dag »
9Internationella dagen »
29Skyltsöndag på Hemse »
 
 

december

27Mulde World Cup »
 

2021

 
 

januari

21Kramens dag »
30Buldardagen »
 
 

mars

8Internationella kvinnodagen »
13Skaparfestivalen, inställt t.v. »
21Rocka sockorna »
22Världsvattendagen »
 
 

april

3Vattensågning i Hejde - inställd »
4Påskdagen »
10Bokmässa, inställt t.v. »Se vidare Boendesidan