text bild karta   info, a-ö

Tryffel

Gotland | Artiklar
Tryffel,
Tryffel , foto Bernt Enderborg

Om en smaklig svamp


Bilden ovan visar en alldeles såväl nyplockad som nysköljd tryffelsvamp. Den är fortfarande lite blöt så den är blankare än vanligt. "Tryffelsvamp, tryfflar, Tuberáles, ordning bland sporsäckssvamparna" säger Focus uppslagsverk. "De har mycelium och oftast underjordiska, knölformiga fruktkroppar med det sporbildande lagret i hålrum och gångar i fruktkroppens inre." Vidare sägs att i Sverige har sju arter hittats, dock endast sporadiskt. Det där med sporadiskt är dessvärre fel. Det förefaller vara gott om dem på Gotland.


När de plockas ur jorden så ser de ut som på bilden ovan, en jordklump. Nu är det emellertid ingen idé att jaga ner till skogen och riva myllan runt. Det måste till en hund, eller en gris, vars skarpare luktsinne kan avgöra om svampen är mogen eller inte - omogen svamp är värdelös. Och inte heller får man riva runt i marken. Eftersom svamparna finns en bit nere i jorden, aldrig ovan, så ingår de inte i allemansrätten, dvs man får inte lov att plocka dem utan tillstånd av markägaren.


Här har vi delat en mellanstor tryffel på mitten för att visa hur den ser ut inuti. Min sambo, fingrarna ovan, sköljde och rev en sån där luktande sak. Sen kokade hon spagetti, smälte lite smör i pastan och strödde några nypor tryffel ovanpå varje portion. Den hon har i nyporna är rätt liten, men hemskt mycket större blir de nog inte.

- Det skall jag äta många gånger!
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan