text bild karta   info, a-ö

Får man plocka fossil

Gotland | Fakta | Utskrift | Mobilsida
Får man plocka fossil
Får man plocka fossil, foto Bernt Enderborg
På alla ställen som inte är naturreservat får man plocka så mycket fossiler man gitter.

- Men du får banne mig inte knacka sönder raukar!

Gotlands berggrund skapades nämligen vid ekvatorn för en 3, 400 hundra miljoner år sen sisådär. Några landlevande djur fanns ännu inte men däremot ett hiskeligt myller av liv på de två korallrev som småningom drev norröver och blev Gotland.Gotlands berggrund är alltså proppad med fossil - växter, bläckfiskar, trilobiter, sjöliljor, enkla fiskdjur - hur mycket som helst, miljontals ton. Men du kommer inte att hitta några ben från dinosaurier, ty sådana moderna påfund finns helt enkelt inte här.Emellanåt får vi frågor om var på Gotland man kan hitta fossil. Åh, säger vi, står du inte på en asfalterad plätt så är det bara att kika neråt. Det går lika bra att befinna sig på Gotlands högsta punkt som att hitta fossil på promenad längs strandkanten.Linné var ju på Gotlandsbesök anno 1741. När han gick längs stränderna av Kappelshamn, se Grodde där du inte får plocka fossil, så slog det honom att folk därhemma, konstnärer, skönandar och liknande, ibland hade "utvalda korallstuffar till sina konst- och malmkabinetter" och så skrev han att de: "behöva intet annat ställe efterfråga: ty här kunde väl var människa i världen få ett hästlass till mans."

Förutom att alla nu levande människor på jorden samtidigt får plats på Gotland så kan de få med sig varsitt hästlass fossiler när de åker hem. Fossil är väl lättast att hitta längs steniga stränder men de finns precis överallt.I förbigående kan vi också berätta att det är forskarlag vartenda år på Gotland och studerar berggrunden. Det är faktiskt så att den geologiska tidsperioden Silur fordom hette Gotlandikum, men några sanningssökande allvarsmän från England döpte om perioden. Ungdomar från Norge är förresten här och studerar berggrund varje år - vi får frågor om sånt ibland - medan svenska ungdomar frågar om export, import och annat från läroboken.

Det är förresten mycket roligare att hitta en vacker fossil än att ha den skräpande där hemma, där den blir vardag ganska fort.
/text och foto Bernt Enderborg

Länk: http://www.guteinfo.com?id=2877


Se vidare Boendesidan