text bild karta   info, a-ö

Roine och ett gäng tyskar

Gotland | Artiklar | Utskrift | Mobilsida
Roine och ett gäng tyskar
Roine och ett gäng tyskar, foto Bernt Enderborg

En dagsutflykt på södra Gotland med Roine och ett gäng tyskar


Roine från Västerås tog kontakt med mig och ville ha tips till utflyktsmål för en resa tillsammans med ett gäng tyskar som studerar svenska för att de gillar Sverige. Jag skickade över några tips för en Visbypromenad men efter lite mejlande så bestämdes att jag skulle åka med dem på en bilutflykt den 26 juli 2012 söderöver på Gotland; för de övriga dagarna hade Roine gjort ett ganska bra schema.

Bilden ovan visar S:t Görans kyrkoruin tagen från parkeringen där vi skulle träffas klockan 10. Vi kom inte iväg förrän en god stund senare.Alla körde i medhavda bilar, och det första stoppet var Högklint, bilden ovan. Detta var ett av de stopp som önskades, det andra var Holmhällar - de ville se raukar - och det sista var Gula hönan, där vi skulle äta middag tillsammans.

Från Högklint hade jag tänkt att vi skulle köra inåt land, över Stenkumla, Eskelhem och Sanda till Fröjel kyrka (de hade redan åkt kustvägen). Men så gick det inte, ty en del ville själva hitta vägen till nästa stopp.Här är omsider några av totalt 19 stycken framför kastalen i Fröjel. Vi besökte kyrkan, som ligger alldeles bredvid, och gick sen till kastalen att njuta lite utsikt; här är lite mer information om kastaler.

Jag tror att det förväntades lite mer guidning av mig än vad som blev fallet. Men jag är inte särskilt van vid sådant och därtill är det svårt när man i förväg inte bestämt särskilt mycket. Dessutom hade vi mycket längre att köra än vad jag tror att de flesta förstod i förväg.Vid Djupvik fiskeläge finns en liten kiosk där man kan köpa kaffe och en bulle, glass och sånt, vilket jag trodde skulle vara populärt eftersom vi redan hade varit på väg för länge och därtill var klockan runt 12; någon hade sagt att de ville bada också.

Men det bestämdes att vi skulle fika lite på Holmhällar i stället. Någon frågade mig hur lång tid det tog att köra dit och jag svarade minst en timme. Och det tog det, minst, kanske två timmar, ty jag tog vägen över Eksta naturreservat, Kronvalls fiskeläge och sen är det en hopen små och krokiga vägar ända till Holmhällar.Här är ett par ur gruppen strax ovanför Holmhällars fiskeläge, alldeles innanför Heligholmen. Eftersom jag körde längs kusten ända från Vändburgs hamn via Hammarshage hällar, Skvalpviken till Holmhällars raukområde, där fiskeläget ligger, så hoppas jag att de flesta fick se raukar i alla fall.

Från början hade jag egentligen tänkt åka den västra kustvägen vid Husrygg fram till Hoburgsgubben och sen till Holmhällar, men det hanns inte med.Det tog lång tid att köra längs Ekstakusten (hoppas att de tyckte att det var vackert) och längs alla små vägar till Holmhällar, där vi fikade. Sen badade nästan alla vid Holmhällar.Omkring kl. 18 träffades vi allihop vid Gula Hönan i Ronehamn för en gemensam måltid.De gillade miljön och maten, och alla var hungriga eftersom vi hade åkt så mycket bil utan att just äta nåt vettigt under hela dan; jag borde ha propsat på att folk skulle ha ätit något vid Djupvik. Nåja. Efter en trevlig måltid skiljdes vi alla utom en som ville se skeppssättningar, så jag visade vägen till Gålrum, där en bronsåldersflotta seglar fram.

Det blev lite mycket bilkörande och för lite guidning på utflykten, men jag hoppas i alla fall att de flesta fick se lite av Gotland på sidan av de större vägarna.

- Tack för en trevlig dag!
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan

1) Roine och ett gäng tyskar

Hej Bernt,
nu skickade Roine ditt "reportage" och det kändes jätteroligt och läsa hur du upplevde vårt gemensamma dag på Gotland. Jag och Wolfgang tycker att det var mycket bra att du följde med oss och visade oss. Tyvärr var vi inte med till skeppssättningar. Men du beskrev det så bra att man kan förställa sig det.

Tack för en trevligt dag med sol och bad och en fint avslutning på restaurangen "Gula hönan" in Ronehamn!

Många hälsningar från Syke/Tyskland
Ursula och Wolfgang Fischer

Tyvärr har vi inte ditt mailadress, då hade vi kunnat skriva direkt till dig.

--- webmastern kommenterar---

Hej Ursula och Wolfgang!

Kul att Ni hör av Er. Tack själva!

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Artiklar: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.