text bild karta   info, a-ö

19) Vägen till Jerusalem

Gotland | Gutasagan
Illustration
19) Vägen till Jerusalem , illustration Lotta Ingelse

Över Ryssland och Grekland till Jerusalem


Ur Gutasagan

Fyr en gutland toki steþilica wiþr necrum biscupi þa quamu biscupar til gutlanzs pilagrimar til helga lanz ierusalem Oc þeþan haim foru þan tima war wegr oystra vm ryzaland oc gricland fara til eirusalem þair wigþu fyrst kirchiur Oc kirchiugarþa Miþ byn þaira sum giera litu kirchiur

Översättning

Innan Gutland på allvar utsett någon biskop, kom biskopar till Gutland, som var pilgrimer på väg till det heliga Jerusalem eller for hem därifrån. På den tiden gick vägen österut över Ryssland och Grekland till Jerusalem. Dessa vigde till en början kyrkor och kyrkogårdar på anhållan av dem som låtit bygga kyrkorna.

Kommentar

Ovanstående stycke av Gutarnas Krönika finner många besvärligt. Där står ju att tiden före Gotland stadigvarande tog någon biskop så fick resande biskopar inviga kyrkor och kyrkogårdar.

Den officiella översättningen säger av texten: "þair wigþu fyrst kirchiur Oc kirchiugarþa Miþ byn þaira sum giera litu kirchiur" översätts med: "Dessa vigde till en början kyrkor och kyrkogårdar på anhållan av dem som låtit bygga kyrkorna". Men är det verkligen vad som står? Varför står det inte: "De vigde först kyrkor och kyrkogårdar med sin bön, som görs med små kyrkor"?

Nåja. Alldeles oavsett hur det förhåller sig med detta så får vi lära oss i stycket ovan att vägen till Jerusalem på den tiden gick österut, genom Ryssland och Grekland. På kartor i varenda modern historiebok så visas det hur vägen till Ryssland gick längst med svenska kusten, ut i skärgården till den åländska skärgården och sen in i Ryssland, dvs vikingarna seglade längs kusterna. Det beror förmodligen på att Birka måste vara betydelsefullt.

Men texten ovan säger tvärtom att när biskopar, rimligtvis fastländska sådana, skulle till Jerusalem så for de först till Gotland och sen via floderna till Jerusalem. Kan det verkligen ha varit så att det första som hände efter att biskopar hade varit på Gotland så seglade man tillbaka till fastlandet och följde skärgårdarna till Ryssland? Vad gjorde de i så fall på Gotland? Hittade inte fastl... oj, det är bäst att inte skriva.

Ibland läser man i texter av förståsigpåare att gutarna nog inte hittade så långväga i världen utan det var de mäktiga svearna som hade affärer i Miklagård, Särkland och andra trakter långt ifrån Sundbyberg. Man kan gott undrar varför författaren till krönikan skriver som han gör, såvitt nu inte biskoparna var tvungna att skaffa sig en vägvisare på Gotland för att överhuvudtaget kunna komma till Jerusalem.

En annan sån sak är att man ofta läser att vikingarna inte gärna företog resor över öppet vatten (det brukar sägas som en motivering till varför gutarna skulle ha tagit vägen över skärgårdarna till finska viken). Förutom till Island förstås. Alldeles samma författare säger nämligen utan att blinka att vikingar seglade till Island. Det är bra mycket längre från Norge till Island än från Gotland till Balticum, oavsett om man seglade via öarna norr om England. Det är minst fyra gånger längre till Island över öppet vatten, vilket alltså påstås att vikingar seglade, men däremot från Gotland till Balticum kunde gutarna inte ta sig.

- Jo, tjena!
/text Bernt Enderborg, illustration Lotta Ingelse

Kulturevenemang på Gotland


 

2019

 

december

6Kulturhistoriska promenader »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
27Mulde World Cup »
 

2020

 
 

januari

21Kramens dag »
25Buldardagen »
 
 

mars

8Internationella kvinnodagen »
14Skaparfestivalen »
21Rocka sockorna »
22Världsvattendagen »
 
 

april

11Bokmässa »
Vattensågning i Hejde »
12Påskdagen »
30Valborgsmässoafton »
 
 

maj

1Valborg »
15Medeltidskyrkorna öppnar »
21Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Öppna Ataljéer »
25Handduksdagen, kultur »
30Tingstädedagen »
31Pingstdagen »
Mors dag »
 
 

juni

6Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
13Trädgårdsveckan »
20Midsommardagen »
27Hemsedagen »
 
 

juli

6Barnkörveckan »
8Stångaspelen »
20Gotland Chamber Music Fest. »
25Fårösunds marknad »
27Russpremiering »
 
 

augusti

2Medeltidsveckan »
29Slite marknad »
30Summaratingg »
 
 

september

1Havdhem marknad »
12Kräklingbo marknad »
13Kulturarvets dag »
15Medeltidskyrkorna stänger »
19Fårönatta »
26Klinte marknad »
 
 

oktober

7Hemse torgdag »
26Höstlov, läslov på Gotland »
31Alla helgons dag »
 
 

november

8Fars dag »
9Internationella dagen »
29Skyltsöndag på Hemse »Se vidare Boendesidan