text bild karta   info, a-ö

19) Vägen till Jerusalem

Gotland | Gutasagan
Illustration
19) Vägen till Jerusalem , illustration Lotta Ingelse

Över Ryssland och Grekland till Jerusalem


Ur Gutasagan

Fyr en gutland toki steþilica wiþr necrum biscupi þa quamu biscupar til gutlanzs pilagrimar til helga lanz ierusalem Oc þeþan haim foru þan tima war wegr oystra vm ryzaland oc gricland fara til eirusalem þair wigþu fyrst kirchiur Oc kirchiugarþa Miþ byn þaira sum giera litu kirchiur

Översättning

Innan Gutland på allvar utsett någon biskop, kom biskopar till Gutland, som var pilgrimer på väg till det heliga Jerusalem eller for hem därifrån. På den tiden gick vägen österut över Ryssland och Grekland till Jerusalem. Dessa vigde till en början kyrkor och kyrkogårdar på anhållan av dem som låtit bygga kyrkorna.

Kommentar

Ovanstående stycke av Gutarnas Krönika finner många besvärligt. Där står ju att tiden före Gotland stadigvarande tog någon biskop så fick resande biskopar inviga kyrkor och kyrkogårdar.

Den officiella översättningen säger av texten: "þair wigþu fyrst kirchiur Oc kirchiugarþa Miþ byn þaira sum giera litu kirchiur" översätts med: "Dessa vigde till en början kyrkor och kyrkogårdar på anhållan av dem som låtit bygga kyrkorna". Men är det verkligen vad som står? Varför står det inte: "De vigde först kyrkor och kyrkogårdar med sin bön, som görs med små kyrkor"?

Nåja. Alldeles oavsett hur det förhåller sig med detta så får vi lära oss i stycket ovan att vägen till Jerusalem på den tiden gick österut, genom Ryssland och Grekland. På kartor i varenda modern historiebok så visas det hur vägen till Ryssland gick längst med svenska kusten, ut i skärgården till den åländska skärgården och sen in i Ryssland, dvs vikingarna seglade längs kusterna. Det beror förmodligen på att Birka måste vara betydelsefullt.

Men texten ovan säger tvärtom att när biskopar, rimligtvis fastländska sådana, skulle till Jerusalem så for de först till Gotland och sen via floderna till Jerusalem. Kan det verkligen ha varit så att det första som hände efter att biskopar hade varit på Gotland så seglade man tillbaka till fastlandet och följde skärgårdarna till Ryssland? Vad gjorde de i så fall på Gotland? Hittade inte fastl... oj, det är bäst att inte skriva.

Ibland läser man i texter av förståsigpåare att gutarna nog inte hittade så långväga i världen utan det var de mäktiga svearna som hade affärer i Miklagård, Särkland och andra trakter långt ifrån Sundbyberg. Man kan gott undrar varför författaren till krönikan skriver som han gör, såvitt nu inte biskoparna var tvungna att skaffa sig en vägvisare på Gotland för att överhuvudtaget kunna komma till Jerusalem.

En annan sån sak är att man ofta läser att vikingarna inte gärna företog resor över öppet vatten (det brukar sägas som en motivering till varför gutarna skulle ha tagit vägen över skärgårdarna till finska viken). Förutom till Island förstås. Alldeles samma författare säger nämligen utan att blinka att vikingar seglade till Island. Det är bra mycket längre från Norge till Island än från Gotland till Balticum, oavsett om man seglade via öarna norr om England. Det är minst fyra gånger längre till Island över öppet vatten, vilket alltså påstås att vikingar seglade, men däremot från Gotland till Balticum kunde gutarna inte ta sig.

- Jo, tjena!
/text Bernt Enderborg, illustration Lotta Ingelse

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

december

8Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »



Se vidare Boendesidan