text bild karta   info, a-ö

Oden själv på bild

Gotland | Mytologi | Utskrift | Mobilsida
Oden själv på bild
Oden själv på bild, foto Bernt Enderborg
På somliga av bildstenarna som burits iväg syns en åttafotad häst (jo, det heter så i detta sammanhang). Ibland föreslås att det är Odens häst Sleipnir, ty medeltida islänningar säger ju att den hästen faktiskt hade åtta ben.

De isländska sagorna (som kallas saga-litteratur av de troende) är dock 500 år yngre än bildstenen ovan, dvs bilden ovan var 500 år gammal när Snorri Sturlusson med litterärt syfte nedtecknade sin mytologi på 1200-talets Island. Han säger i och för sig att han är nogrann och att många av historierna kommer från forna dikter, men man kan väl någon gång åtminstone fråga om anledningen till att han skriver så.Nu är det inte alla som tror att det är Odens häst som visas på bildstenen. Det ligger liksom bara nära till hands då man försöker tolka Nordens enda monumentalkonst från forntiden. Det finns folk som i stället har sett de gamla grekiska sagorna Illiaden och Odysseén på bildstenarna, och deras tolkning av scenerna är minst lika övertygande som alla andra försök. I så fall är det den trojanska hästen som visas på bilden ovan, bl a finns det folk framför den som försöker dra hästen framåt. De som ser Sleipnir kniper dock tyst om det sistnämnda, ty det ser ju ut som om ryttaren släpas in i Valhall.

Det är emellertid vanligt med hästar på de gutniska bildstenarna, men blott på några har hästen åtta ben. Anledning till detta har en tysk hittat på vara att den varöver bildstenen är rest skulle hedras särskilt, varför Oden skickar sin egen häst att hämta honom. Det finns emellertid många fler bildstenar med en häst på som välkomnas av någon, men där hästen bara har fyra ben. Och då får man väl tänka sig att dessa stenar är resta över folk som inte behövda hedras på något särskilt sätt. Förklaringen att det skulle vara Odens häst blott på somliga stenar förefaller undertecknad utomordentligt underlig.

Vi kanske borde göra helt om
Vi har ju alla lärt oss i skolböckerna att asagudarna dyrkades i Östra Aros, vilket Gamla Uppsala påstås ha hetat fordom, samt att vikingar tycks ha hållit till i Svealand eftersom det fortfarande finns kvar över 1000 runstenar därstädes.

Det måste vara otrevliga fakta för skolboksförfattare att vi har hittat lika många fynd från vikingatiden på Gotland som i det övriga Sverige, upp emot 80% av alla vikingatida silverskatter har hittats på Gotland, vi har världens äldsta runor och runalfabet, vi har Tors borg och vi har därtill Oden på bild.

Gotland är ett land nästan omänskligt rikt på kultur. Det finns så många lämningar, så mycket att se att man tappar hakan. Vad gäller Nordisk mytologi vad sägs t ex om Oden på bilden ovan, Tors borg finns ännu kvar nära havet i Kräklingbo, Beowulfs röse, Angantyrs röse, Ragnar Lodbrok i ormgropen och vi ristar blodörn på folk.

Och uppå alla dessa karameller är Gotland världens vackraste land. Men att man skulle ha praktiserat vår gamla gutniska asatro i Uppsala, nja, kan man tro på det...
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

april

23Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »Se vidare Boendesidan