text bild karta   info, a-ö

Folk tar för sig

Gotland | Kåseri | Utskrift | Mobilsida
Folk tar för sig
Folk tar för sig, foto Bernt Enderborg
I en liten artikel på sidan 4, längst ner i vänstra hörnet, i Gotlands Tidningar den 5 februari 2004 kan man läsa att Riksantikvarieämbeet har beslutat att arkeologiska fynd från en fornlämning vid Gerete i Fardhem inte skall lämnas tillbaka till Gotland utan ställas ut på Statens Historiska museer (museum måste de väl mena).

Det kallas fyndfördelning när Gotlands kulturarv bärs iväg. Jag undrar vad de gamla romarna kallade det när de bar iväg all skön konst de såg från Grekland.

Motiveringen är ibland att någon vikingatida grunka eller omätliga silverskatter är av riksintresse varför det skall ställas ut i Stockholm. För något år sen fick vi "låna" en gotländsk skatt att visa här på Gotland. Låna! Världens största vikingatida silverskatt ställdes först ut i Stockholm - den var ivägburen från Spillings i Othem. Ibland funderar jag på varför saker och ting är av riksintresse endast i Stockholm. En förklaring kan kanske vara att man vägrar göra i ordning väg 73 som leder från Stockholm till Nynäshamn - sträckan mellan Västerhaninge och Nynäshamn är inget vidare - så att Mälardalingarna tryggt och säkert kan ta sig till Gotlandsfärjan i Nynäshamn för att besöka Gotland där flest vikingatida fynd i världen hittats och där det vikingatida landskapet fortfarande existerar i hundratals ängen.

Vikingatiden är ju under uppseglande som en kommande turistmagnet, vilket beror på att vikingatiden till skillnad från all annan svensk inblandning i världshistorien är många ute i världen intresserade av. Det är jättebra för Gotland, ty här har vi gjort ungefär lika många fynd från vikingatiden som hittats på hela fastlandet. Vad gäller vikingatida silverskatter så är övervikten till Gotlands fördel förkrossande. Vi snackar 70%-80% eller så.

Under mina besök i Stockholm har jag sett en del konst som jag gillar, en staty av Ferlin och den av Strindberg i den där parken vad den nu heter igen. Vi har ju inte dessa statyer så jag tänkte snart komma upp och fördela lite. Är det okej? Det finns rätt mycket grejer jag vill ha. Stockholms slott får Ni behålla eftersom vi inte har så stora båtar, däremot finns bland fjärilarna en litet slott i Hagaparken som nog skulle göra sig i Fardhem prästänge.

- Vad säger Du? Skulle Ni bli arga? Åh, det intresserar mig inte mer än grannens katter.

Ps. Till historieboksförfattare: Bilden ovan visar det mest detaljerade skeppet från vikingatiden som överhuvudtaget finns - ristningen återfinns på en bildsten från Stenkyrka. Skeppet tillhörde inte sveakungen och har aldrig någonsin varit på någon liten ö i Mälaren. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

Länk: http://www.guteinfo.com?id=2726

Kulturevenemang på Gotland


 

2019

 

oktober

20Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
28Höstlov, läslov på Gotland »
 
 

november

2Alla helgons dag »
10Fars dag »
11Internationella dagen »
 
 

december

1Skyltsöndag på Hemse »
27Mulde World Cup »
 

2020

 
 

januari

21Kramens dag »
25Buldardagen »
 
 

mars

8Internationella kvinnodagen »
14Skaparfestivalen »
21Rocka sockorna »
22Världsvattendagen »
 
 

april

11Vattensågning i Hejde »
Bokmässa »
12Påskdagen »
30Valborgsmässoafton »
 
 

maj

1Valborg »
15Medeltidskyrkorna öppnar »
21Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Öppna Ataljéer »
25Handduksdagen, kultur »
30Tingstädedagen »
31Pingstdagen »
Mors dag »
 
 

juni

6Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
13Trädgårdsveckan »
20Midsommardagen »
 
 

juli

6Barnkörveckan »
8Stångaspelen »
20Gotland Chamber Music Fest. »
27Russpremiering »
 
 

augusti

2Medeltidsveckan »
30Summaratingg »
 
 

september

1Havdhemdagen »
12Kräklingbo marknad »
13Kulturarvets dag »
15Medeltidskyrkorna stänger »
26Klinte marknad »
 
 

oktober

7Hemse torgdag »Se vidare Boendesidan