text bild karta   info, a-ö

Bilder i mängder

Gotland | Artiklar | Utskrift | Mobilsida
Bilder i mängder
Bilder i mängder, foto Bernt Enderborg

Informationssida om Guteinfo


Det finns rätt många bilder av Gotland på denna sajt, ovan en av Lau medeltida kyrka. Ibland hör man att en bild säger mer än 1000 ord, men det är väl inte sant alla gånger. Bilden visar i alla fall inte att inuti kyrkan hänger ett av Nordens törsta krucifix och inte heller att kyrkan har en härligt lång efterklang.

Den konstiga reliefen på kortsidan (gaveln bortåt) säger sakkunskapen komma från ett tornbygge som aldrig blev av - lauborna (lauboa säger vi) har alltså murat till tornbågen, låtit bli att bygga ett fristående torn och i stället satt upp ett slags torn ovanpå långhuset, ryttare. Såna här uteblivna byggnationer säger förståsigpåarna efter vad de för tillfället har på läppen bero på omväxlande digerdöden, Waldemar Atterdag och sämre konjunktur; ibland kombineras skälen.

Det är aldrig så att sådana här märken efter arbeten på kyrkan kommer från någon del som rivits bort, utan eftersom Visby kördes förbi ekonomiskt av de större hansestäderna under 1200- och 1300-talen så skall också gutarna på landet vara ifrånkörda. Det är konstigt.

Vi har i dag ungefär 13.000 bilder publicerade på guteinfo, omkring 50.000 på lager och strax över 7.000 från de gamla pekdatorerna. Över 18.000 enskilda sidor med någon sorts information, och då är våra publicerade databaser inte inräknade, som Gotlands största företagskatalog och liknande. Vill du ha information om Gotland så tror jag att guteinfo.com är ett rätt hyfsat ställe.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan