text bild karta   info, a-ö

Cykla på Gotland

Gotland | Avdelning
Illustration
Cykla på Gotland , illustration Lotta Ingelse
Gotland är platt. Här finns inga farliga djur, motorvägar inga, däremot underbara cykelvägar, sandstränder och fantastisk natur.

Gotlandsleden - cykelleden

Gotlandsleden är en 50 mil lång, blåskyltad, cykelled runt hela ön för att visa upp natur och kultur. Vi gutar vill att du skall få ta del av havet, stränderna, solnedgångarna, de historiska lämningarna och den underbara naturen på Gotland. Från Fårö i norr till Hoburg i söder passerar leden många besöksplatser. Boende hittar du Boendesidan.

Cykelfrämjandet Gotland

Entusiaster som vill göra Gotland ännu bättre för cykling, de vill främja god hälsa och värna miljön. Du kan hjälpa genom att kontakta dem och de anordnar sociala cykelaktiviteter på trevliga ställen och kan förmodligen hjälpa dig med allt inom cykling på Gotland.

Hemsida: Cykelfrämjandet Gotland, där det också finns en kalender för cykelutflykter, om evenemangen inte återges neda.

Några avrundade längdmått

Från Fårö fyr på norra Gotland till Hoburgen på Gotlands sydspets så är det 16 mil. Och då menar jag den närmaste vägen, de lite bättre vägarna är över 17 mil.

Jämförelsevis - Gotland är 17 mil

Mellan Luleå och Skellefteå är det 13 mil, Gävle och Stockholm är det 17 mil, Uppsala och Nyköping är det 15 mil, Uppsala och Örebro (Enköping, Västerås, Arboga) är det 17 mil, Jönköping och Halmstad är det 16 mil, Halmstad och Göteborg är det 14 mil och Göteborg och Halden i Norge är det 18 mil.

Om du ämnar dig en cykeltur runt Gotland så rör det sig om 50 mil (Gotland har 80 mil kust) - det är 53 mil att cykla mellan Uppsala och Göteborg, om du cyklar över Stockholm, det är 51 mil mellan Luleå och Sundsvall och ungefär lika långt mellan Stockholm och Oslo.

Information

/text Bernt Enderborg, illustration Lotta Ingelse

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan