text bild karta   info, a-ö

Systemtänk

Gotland | Guteinfo
Illustration
Systemtänk , illustration Lotta Ingelse
De två stora bristerna på Internetmarknaden för Gotlands del när vi startade sajten var information och interaktiva hemsidor. Det fanns däremot gott om värdelös information, uppräkningar, länksamlingar och hemsidor som borde ha uppdaterats för länge sen.

Om vi utgår från att det i dag finns tre olika stora grupper av system på guteinfo, nämligen tjänster kopplade till:

1) Information
2) Interaktiva hemsidor
3) Gratistjänster

- Kan man kombinera dem?

Vi gör det redan. Givetvis så kan man på nätet länka till vilken som helst sida, men det är inte så vi gör. Vi kan infoga vilken som helst information från någon av de olika tjänstegrupperna på vilken sida som helst.

Om ett företag t ex vill ha information om en närliggande strand på sin hemsida på guteinfo, så lägger vi in den där. Inte så att man länkar till strandsidan utan informationen om stranden infogas i företagets sida. Och samtidigt kan strandsidan fungera som självständig information i vår badguide eller på någon annan avdelning, därtill kan strandsidan för nuvarande länka till företagets hemsida (vi har system för att infoga företagsinformation på strandsidan, men företagen verkar inte så pigga på detta).

Antag att ett företag vill kunna lägga ut evenemang på nätet. Vår evenemangsdatabas gör det möjligt för företaget att interaktivt publicera så många evenemang som önskas. Evenemangen visas då förstås på företagets hemsida, men det visas också i vår Nöjesguide. En besökare behöver alltså inte leta efter företaget för att hitta evenemanget, och från evenemanget kan besökaren förstås hitta hemsidan (det är en länk, men vi skulle utan vidare kunna infoga företagsinformationen på evenemangssidan). Och för att verkligen kunna bjuda våra besökare information så är evenemangsdatabasen därtill gratis på guteinfo, dvs vilket företag som helst kan efter vårt godkännande få tillstånd att publicera evenemang direkt och interaktivt.

Målet med detta systemtänk är förstås att varje sida som besöks skall innehålla den information som besökaren kan tänkas vilja se, och besökaren skall inte behöva surfa runt på 100 sajter för att få den information som önskas. Allt skall finnas direkt på den sida som besöks.

/webmastern
/text Bernt Enderborg, illustration Lotta Ingelse

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan