text bild karta   info, a-ö

Torpet i Grötlingbo

Gotland | Havdhem socken | Sevärt | Utskrift | Mobilsida
Torpet i Grötlingbo
Torpet i Grötlingbo, foto Bernt Enderborg

Havdhems hembygdsgård


Torpet, så kallas hembygdsgården för Havdhems hembygdsförening som ligger i Grötlingbo socken på en skön och grön plats och är ett kalkstenshus med flistak som förmodligen uppförts under 1700-talet.

Torpet i Grötlingbo

På hembygdsgården har man samlat lite av varje från det som fornt och gammalt varit haver, t ex lambgiftet med agtak på bilden ovan som faktiskt kommer från Havdhem.

Torpet i Grötlingbo, Havdhems hembygdsgård

Ladugården kommer från Jaksarve i Rone och fungerar nu som museilokal. Det finns också ett hus i skiftesverk som kallas Musebodi och en krutbod som tillhört Gotlands nationalbeväring som organiserades några år efter att general Bodisco intog Gotland 1808, se Ryssarnas verk och varför inte också Båtsman Lindgrens grav i Östergarn.

Gården vid Torpet i Grötlingbo

Man har samlat några milstenar som står uppradade och därtill ganska många gamla gränsstenar som en gång i världen talade om vilken sträcka av vägen som en viss gård hade att sköta. Det finns ett bord med stolar där man kan inta den medhavda kaffekorgen, men eftersom man hyr ut Torpet ber hembygdsföreningen om att man visar eventuella hyresgäster hänsyn.

Svärdslipningssten vid Torpet i Grötlingbo

Också lite andra stenar har lagts dit. På bilden en svärdslipningssten, se översikten, men det finns också en malsten, en gammal gårdsstolpe, som det förresten står två av ut till det lilla änget där bihuset ligger, inne i trädgården står en gravsten i form av en bildsten från 800-talet i miniatyrutförande och så finns en stenskapelse som jag inte vet vad det skall föreställa, kanhända ett konstverk.

Torpet i Grötlingbo

Torpet är väl värt den lilla grusvägen ner för att insupa lite äldre byggnader och tider, trots att Kattlunds museigård ligger alldeles i närheten och Bottarve museigård bara någon mil bort.

Ps. Den som är nogräknad ser att jag har förlagt Torpet i Havdhem socken när det egentligen ligger i Grötlingbo, men då torpet tillhör havdlingarna får det bli så. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Havdhem socken

Vägbeskrivning


Havdhem socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Sevärt.

I närheten - fågelvägen


Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan