text bild karta   info, a-ö

Raukar - vad är det

Gotland | Magiska Gotland
Raukar
Raukar - vad är det , foto Bernt Enderborg
En och annan drabbas av liknelsesvårigheter när raukar skall beskrivas. En del raukar ser ungefär ut som snippmotsatser, varför man inte på en någorlunda anständig turistweb kan skriva vad raukar egentligen liknar och tala om att just detta är deras uppgift. Man vågar inte säga att det är fallossymboler från Gud själv till ett folk vid namn gutar, vars namn förresten har föreslagits betyda "sädesutgjutarna". Men det är allt lite roligt att författaren av goternas historia, Jordanes, säger att goterna som utvandrade från en ö rakt utanför dagens Gdansk kom från folkfabriken.

Äh, jag orkar inte skriva sånt där. Vad är det hon sjunger egentligen nu igen, i den där barnvisan: Hoppsan hejsan svejsan, snipp och snopp och tingelibom. Visst är det nåt sånt? Det kan vara Alice Babs, eller Titti Sjöblom, eller så, jag kommer inte ihåg. Fy på dig i alla fall!

- Tingelibom va?

Rauken på bilden ovan återfinns i Kyllaj på nordöstra Gotland. Åk dit med tanten och kolla vad hon tycker väl - Gotland den inspirerande ön!

Vill Du läsa om raukar på riktigt så finns det också.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

I närheten - fågelvägenSe vidare Boendesidan