text bild karta   info, a-ö

Guteriddaren

Gotland | Halla socken | Historia | Utskrift | Mobilsida
Guteriddaren
Guteriddaren, foto Bernt Enderborg

Friser av riddare finns på många kyrkor på Gotland


Bland annat på Halla medeltida kyrka så återfinns den här riddaren på långhuset från 1200-talet. Vad han gör där är inte gott att veta, men han grundlägger nog inte sveariket.

Riddare på Väte kyrka

I och för sig besöker ju Arn Gotland i någon av böckerna, men det är rätt antagligt att han hade varit här tidigare, även om det inte sägs i böckerna, ty vägen till Jerusalem, eller söderöver, gick nämligen på den tiden via Gotland.

Men sånt kan väl vara detsamma. Jag ville bara uppmärksamma stenskulpturerna på Gotlands medeltida kyrkor, där varje konststuderande kan få sitt lystmäte tillgodosett och varje annan människa kan få vetskap om att särskilt långt härvidlag har man inte kommit sen medeltiden.

Riddare på Grötlingbo kyrka

Vackra stenskulpturer hittar Du på Martebo kyrka, Stånga kyrka har några intressanta saker vid den stora porten, båtskulpturen i Rone finns inte någon annanstans och de intressanta relieferna på Grötlingbo kyrka borde rimligen väcka tankar hos envar. Alla ovannämnda kyrkor är medeltida.

Riddare på Stånga kyrka

Riddaren på bilden ovan kommer från Stånga kyrkas söderportal. Han och två riddare till har somnat under Jesus i all sin majestät.

Vi kommer att skriva mer om detta när vi har inhämtat lite mera sakkunskap. Tills vidare rekommenderar jag varje människa att stanna till vid Martebo kyrka och kika på vackra och fantasifulla stenskulpturer.

Och då har jag ännu inte sagt något om skulpturer i trä, för också sådana finns i de gutniska kyrkorna som kommer en att häpna.

Länkar till skulptur

Här finns en översiktssida för skulptur men vill du i stället hoppa rätt in bland exemplen så finns textlänkar, bildlänkar (behöver uppdateras) och kartlänkar.

Vi skall också passa på att tipsa om Kristi riddares gård så att du får en liten hum om hur mycket riddare det egentligen rörde sig på Gotland redan under tidig medeltid.
/text och foto Bernt Enderborg
Halla socken

Guteriddaren

.

Halla socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Historia.

Länk: http://www.guteinfo.com?id=2563

Kulturevenemang på Gotland


 

2019

 

oktober

14Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
28Höstlov, läslov på Gotland »
 
 

november

2Alla helgons dag »
10Fars dag »
11Internationella dagen »
 
 

december

27Mulde World Cup »
 

2020

 
 

januari

21Kramens dag »
25Buldardagen »
 
 

mars

8Internationella kvinnodagen »
14Skaparfestivalen »
21Rocka sockorna »
22Världsvattendagen »
 
 

april

11Vattensågning i Hejde »
Bokmässa »
12Påskdagen »
30Valborgsmässoafton »
 
 

maj

1Valborg »
15Medeltidskyrkorna öppnar »
21Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Öppna Ataljéer »
25Handduksdagen, kultur »
30Tingstädedagen »
31Pingstdagen »
Mors dag »
 
 

juni

6Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
13Trädgårdsveckan »
20Midsommardagen »
 
 

juli

6Barnkörveckan »
8Stångaspelen »
20Gotland Chamber Music Fest. »
27Russpremiering »
 
 

augusti

2Medeltidsveckan »
30Summaratingg »
 
 

september

1Havdhemdagen »
12Kräklingbo marknad »
13Kulturarvets dag »
15Medeltidskyrkorna stänger »
26Klinte marknad »
 
 

oktober

7Hemse torgdag »


Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan

1) Vackra skulpturer

Hej!

Förra veckan tog jag med en fastlandsväninna på "kyrkoturné" och åkte till Othems kyrka. Där visste jag att det fanns en mycket vacker Madonna-staty. För flera år sedan var den placerad så att man såg den när man kom in i kyrkan. Nu är den flyttad till väster om koret och är lätt att missa om man tittar slarvigt. Tidigare var den inte heller nämnd i informationsbladet, men till min glädje har man nu i informationsbladet nämnt skulpturen och berättar att det är Bertil Nyström som är konstnär. Han kommer ju från Slite och har även gjort statyn på torget i Slite (utanför apoteket). Enligt min mening är Othems Madonnastaty lika vacker som Öjamadonnan - båda är unikt vackra, var och en på sitt sätt, var och en en produkt av sin konst- och tidsepok. Har du vägarna förbi - eller åk dit! Den är värd ett besök bara för sin egen del!

Sedan är ju friserna på Martebo kyrka helt outstanding!

Är, som kanske framgår, tillbaka på mitt smultronställe - inte Bergmans - på Fårö och har varit här sedan 13 juni och har drygt 40 dagar kvar av vistelsen. Härligt!

Vänliga hälsningar
Ulla från Karlstad


webmastern kommenterarHej Ulla!

Jag kikade igenom mina kort från Othem kyrka men hittade ingen Madonna, men eftersom jag snart skall till Slite får jag åka införbi kyrkan och kika efter bättre denna gång.

- Tack för tipset! Nu har jag stora förväntningar ty när Roosval såg Öjamadonnan första gången då hon restaurerades så sa han att han först inte hade sett att hon andades.

Har du varit vid Bro kyrka och sett friserna där? Jag har inte hunnit lägga ut särskilt bra information om dem till dags dato men jag arbetar mig sakta framåt. Måhända kan jag också tipsa om Hörsne kyrka, där den lilla och annorlunda frisen visar Maria klädd i solen.

Det har regnat lite men jag hoppas att det framöver blir vackert väder. Det är jättetrevligt att du kommenterar sidorna, och därtill tipsar mig om bra saker. Helbra!

- Tack för din kommentar!

/bernt

2) Vackra skulpturer II


Hej igen!

Madonnan i Othem
Madonnan i Othem av Bertil Nyström

Såg att jag behöver klargöra det jag skrev om madonnans placering i Othems kyrka. Det där med när höger är vänster och tvärs om är inte alltid lätt! Madonnan i Othems kyrka hänger på väggen till höger om koret om man står med näsan vänd mot altaret. Vänster blir det om man har ryggen mot altaret.

Skulpturer i Bro
Friser från Bro kyrka

För flera år sedan stannade jag till vid kyrkan i Bro, men nu förstår jag att jag behöver ta en titt igen - lite mera noga den här gången, och tack igen för all information! Guteinfo är bäst!

Hälsningar
Ulla i Karlstad (fast nu på Fårö)

webmastern kommenterar


Hej igen!

Tack för dina vänliga ord om Guteinfo. Madonnans placering stämmer alldeles utmärkt, på södra väggen i koret strax framför altaret.

Det är förresten rätt lätt att hålla reda på vädersträcken, om du tänker på det. Tornen alltid i väster, på kyrkans södra sidan brukar de "maffiga" portalerna sitta, där du går in i kyrkorna; någon gång går man in i tornet (tror jag, i Ekeby kyrka gick jag in genom tornet en gång men det kanske berodde på att de renoverade den för tillfället) och i Ala går man in på kyrkans norra sida.

/bernt

3) Vackra skulpturer III


Hej igen!

Vilken jättefin bild på madonnan i Othems kyrka som Du har lagt in här! Och så snabbt!

- Visst är hon vacker! Tack!

Hälsningar
Ulla

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Historia: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Halla: länkar, karta.