text bild karta   info, a-ö

Martorn - Eryngium maritimum

Gotland | Flora | Utskrift | Mobilsida
Martorn - Eryngium maritimum
Martorn - Eryngium maritimum, foto Bernt Enderborg
Enstaka bestånd av denna fridlysta strandväxt från Medelhavet och Atlanten, säger Floran, når Öland, Gotland, Gotska Sandön, Dagö och Ösel. På Gotland breder den sakta ut sig på grund av den alltjämt fortgående minskningen av betande djur längs stränderna men i övrigt är bestånden tämligen statiska. Martorn finns också i västra Blekinge, Skåne och på västkusten.

Martorn

Det förefaller vara en stryktålig växt då den växer i glödhet sand - varmt så att man inte kan stå still med bara fötter - och den verkar trivas i flockar.

Martorn

Martorn sprider sig genom ett djupt liggande rotsystem och kan föröka sig vegetativt, säger Floran vid namn Ölands och Gotlands växtvärld utgiven av Natur och Kultur 1988. Den blommar i juli-augusti.

Martorn

För att skydda sig mot vätskeförluster har bladen och stjälkarna ett blågrått vaxlager. De breda, hårda bladen ser på något sätt majestätiska ut med sin beväpning av taggiga tornar. Man försöker helt enkelt inte att plocka den, något som också är förbjudet genom fridlysning.

Ett litet bestånd växer i den lilla viken alldeles före raukfältet Folhammar, varifrån korten kommer, men Du kan också hitta dem norr om Sysneudd.

Vi föreslår en utflykt till Ljugarn där en av Gotlands absolut bästa stränder finns, det utomordentliga raukfältet Folhammar och de mesta bekvämligheter som restauranger och liknande man kan tänka sig. Fast det är ju inte heller fel att åka till Sysneudd i Östergarn, köpa rökta flundror och promenera längs stranden, om man nu inte väljer att bada i den fantastiska Sandviken.
/text och foto Bernt Enderborg

Länk: http://www.guteinfo.com?id=2551

Naturevenemang på Gotland


 

2019

 

oktober

16Friluftsfrämjandet »
 

2020

 
 

februari

24Sportlov på Gotland »
 
 

april

30Valborgsmässoafton »
 
 

juni

6Nationaldagen »
 
 

juli

27Russpremiering »
 
 

september

13Kulturarvets dag »Se vidare Boendesidan