text bild karta   info, a-ö

Drakhuvudet uppsatt

Gotland | Viking | Utskrift | Mobilsida
Drakhuvudet uppsatt
Drakhuvudet uppsatt, foto Bernt Enderborg

Så sägs vikingarna ha gjort


På rätt många bildstenar så finns ett skepp avbildat. Här och där läser man att den döde varöver stenen har rests är på väg mot dödens, solens eller horisontens land.

På en del bildstenar har skeppet ett drakhuvud hissat i fören. På bilden ovan är drakhuvudet inte särskilt tydligt men ett sånt är det i alla fall. Det skall förresten tilläggas att ovanstående bild nog inte är ett bra exempel för sitt syfte, dessvärre hade jag inget bättre för tillfället (här är en annan bildsten vars drakhuvud skymtar i fören).

Nåja. I de isländska sagorna sägs att folk på vikingatiden förargades om skepp med fredliga ärenden kom med drakhuvudet uppmonterat, kanske för att man nödgades ropa efter vargen. Säkert har listiga vikingar tagit ner drakhuvudet för att sen härja, smartskallar finns alltid, men det finns i vart fall ingen som helst anledning att ha drakhuvudet på plats vid fredliga ärenden.

Men vilken anledning finns det för att komma till solens land med drakhuvudet uppsatt? Ingen alls förstås. Det är helt enkelt inte dit skeppen skall. Vi skall förresten tillägga att drakhuvudets funktion nog inte var att skrämma folk på land utan att uppegga ombordvarande till bragder.

En annan sak också

På vikingatidens bildstenar finns åtskilliga scener som föreställer krig, bataljer, väpnade män och annat sånt, spjut och svärd i långa banor, bl a bilden ovan. Men av obekant anledning säger ofta historiker att gutarna var ett fredligt folk som mestadels gjorde affärer österledes, vilket bevisas av de enorma mängder orientaliskt silvermynt som hittats på ön (80% av allt Sverige), men att folk annorstädes (svear företrädesvis) härjade och krigade och var riktiga vikingar.

Jag vill inte påstå att gutarna är krigiskt folk, men onekligt finns rätt gott om bildbevis för att de visste hur en slipsten skulle dras, vilket händelsevis vår krönika (Gutasagan) säger när andra försökte sig på att härja eller intaga ön, se Många försökte.

Nåt ännu märkligare, skägglöst

På bilden ovan har männen som går bakom damen med facklan inte skägg (man ser tre karlar på hela bilden, alla skägglösa) medan de skeppsburna har ordentliga skägg - varför då?
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan