text bild karta   info, a-ö

07) Utvandrarna

Gotland | Gutasagan | Utskrift | Mobilsida
07) Utvandrarna
07) Utvandrarna, foto Bernt Enderborg

Första etappen för utvandrarna


Ur Gutasagan

"Siþan wildu þair nauþugir bort fara men foru innan þors borg Oc bygþus þar firir. siþan wildi ai land þaim þula vtan racu þaim bort þeþan. Siþan foru þair borþ i faroyna. Oc bygþus þar firir þar gatu þair ai sic vppi haldit Vtan foru j aina oy wiþr aistland sum haitir dagaiþi. Oc bygþus þar firir Oc gierþu burg aina sum enn synis. þar gatu þair oc ai sic haldit. Vtan foru vpp at watnj þi sum haitir dyna"

Översättning - Holmbäck och Wessén

"Sedan ville de ogärna bege sig bort utan for i stället till Torsburgen och bosatte sig där. Sedan ville landet ej tåla detta utan drev dem bort därifrån. Sedan for de till Fårö och slog sig ner där men där kunde de inte föda sig. De begav sig därför till en ö vid Estland, som heter Dagö, och slog sig ned där och byggde en borg, som det ännu finns spår av. Där förmådde de ej heller uppehålla sig, utan fortsatte längs en flod, som heter Düna."

Kommentar

Först av allt skall vi bara i förbigående påpeka att det inte alls står Torsburgen, som översättningen säger, utan det står Tors borg, vilket är ganska stor skillnad, kanhända ett ginnungagap emellan. En burg på Gotland är nog en inlandsklint av något slag, Tors borg ligger på den största inlandsklinten och är således ett av de äldsta ställena på Gotland, man kan t ex se de äldsta raukarna där.

Och händelsevis så är det som vi i dag kallar Torsburgen en av Nordens största försvarsanläggningar. Det är en fantastisk ställe som borde besökas av alla historieintresserade människor. Man har beräknat att det har tagit 3.000 man ett år att bygga den gigantiska mur som löper längs östra sidan av borgen. Vi vet också att muren påbörjades vid pass 200 år e. Kr., något som stämmer bra in i sammanhanget.

Nåja. Dessa flyktingar på Torsburgen ville landet inte veta av utan körde bort dem. Nu drar vi oss till minnes vad jag skrev på förra sidan (den om Förökning och svält) om samhällsorganisation. Gutasagans originaltext säger ju som sagt inte alls att de utlottade stacklarna for till Torsburgen utan till Tors borg, dvs själva borgen fanns redan där. En så väldig anläggning som Tors borg kräver för sitt anläggande en central organisation på Gotland. Borgen och muren är så stor att det knappast kan ha varit några envetna bönder som släpade samman all sten. Kom nu ihåg att de beräkningar som gjorts säger att om du ensam skulle bygga en liknande befästning så behöver du 3.000 år på dig. Börja nu och borgen kommer att vara färdig kring Millennieskiftet år 5.000.

Om det nu inte fanns en sådan organisation på Gotland århundradena efter Kristi födelse så kanske det var de utlottade stackarna som trots allt byggde den enorma befästningen, men då är väl utvandringen också sann, eller? Jämför förresten med borgen på Herrgårdsklint där det har hittats bevis på att långvarig närvaro från Romersk järnålder och Folkvandringstid, dvs från Kristi födelse till strax efter mitten av 500-talet; denna borg ligger förresten inte särskilt långt från Tors borg, omkring en kilometer fågelvägen.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

juli

23Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »Se vidare Boendesidan