text bild karta   info, a-ö

Jätten Edman i Burs - en stor kille

Gotland | Burs socken | Kuriosa | Utskrift | Mobilsida
Jätten Edman i Burs - en stor kille
Jätten Edman i Burs - en stor kille, foto Bernt Enderborg

Inte alla är små feta gotlänningar


Säkert har du hört Hasse och Tage när de är på kaninjakt på Gotland (Lindeman) och säger något om små, feta gotlänningar. Skitroligt. Gustav Edman från Burs var dock allt annat än liten.

Jätten EdmanHan föddes 1882 vid Kärne i Burs och satte snart till att växa. Vid 17 år var han 218 cm och vägde 140 kilo. Sitt yrkesverksamma liv började han genom att tjäna dräng på olika gårdar i bygderna men snart nog åkte han runt på olika marknader och nöjesfält i Sverige och Europa. Han dog dock redan vid 31 års ålder och efterlämnade hustru och två barn. Då var han 245 cm lång och vägde 240 kg. Han står omnämnd i Guinness rekordbok som världens 11:e längsta man.

En sorts jämförelseskulptur av Armin Irwahn, 1996, står uppställd mitt i Burs socken, vid avfarten till Busskveia (När står det nog på skylten). En fullvuxen man kan ledigt ställa sig under armen - det är min sjuårige grabb som står där. Men det är väl inte bara en jämförelseskulptur. Den är nog också till för att hedra Edman för att ha fört Gotlands namn ut i vida världen bra mycket mer än alla andra små f...

Passa på och jämför din längd med Edmans när du är på väg ut till Hörte för att bada eller kanske studera de fantastiska målningarna av de fåvitska jungfrurna i Burs medeltida kyrka.

Tack för hjälpen, fel korrigerade

Vi hade angett fel födelseår och därtill fel gård där Edman föddes, men tack vare att en bussig hjälpare från Mellerud i Dalsland, som ligger vid den sydvästra delen av Vänern, skrev till oss och talade om att det fanns två fel på sidan har vi nu rättat texten. Han skrev bl a:

"Jätten Edman föddes 1882, inte 1881 och då bodde familjen i Kärna, Burs sn, inte i Bondare. Se Burs kyrkböcker: C1:6 s. 8 och A1:8 s. 124."

Han planerar en resa till Gotland, vill lära sig mycket och hade därtill vänligheten att säga: "Jag har läst ganska mycket intressant, som du har skrivit!"

- Tack Kjell Åberg, för såväl hjälp som vänliga ord!
/text och foto Bernt Enderborg

Burs socken

Vägbeskrivning


Burs socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Kuriosa.

Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan