text bild karta   info, a-ö

Demonstrationen för vägpris 2012

Gotland | Artiklar | Utskrift | Mobilsida
Demonstrationen för vägpris 2012
Demonstrationen för vägpris 2012, foto Bernt Enderborg

Om en stor demonstration om färjetrafiken till Gotland


I god slagordning tågade omkring 7.000 personer nerför Färjeleden från området uppe vid Oscarsstenen för att slutligen åhöra en samling tal mitt i hamnen på vad som kallas Holmen. Och det är vad du ser på bilden ovan, hela Färjeleden full av protesterande människor.Här kommer den gående fronten av tåget, ett gäng traktorer hade redan passerat, och en av eldsjälarna bakom demonstrationen syns alldeles till vänster i gul tröja, Gunnar Bendelin, resten är ett gäng politiker som har suttit vid makten omkring tio år utan att lyckas åstadkomma något särskilt i sakfrågan. Damen i den roliga hatten och den modernt mönstrade blusen är vår landshövding, Cecilia Schelin Seidegård, som också gick med trots att hon är statens företrädare på Gotland.Här är en gammal grålle som deltog och som jag tar med bara för att det var en vackert renoverad traktor; hans fru sitter på flaket därbak. Annars var det förstås stora, moderna traktorer, varav det finns cirka 3.000 på Gotland men bönderna som exporterar ungefär 80% av sina produkter till fastlandet deltog bara med tio stycken eller så eftersom det annars hade blivit för mycket i en fredlig demonstration.

Men lantbruket har problem. Gotland har en relativt stor jordbrukssektor och sysselsätter många tusen människor. Det beror inte på att Gotland är efterblivet och underutvecklat utan på att våra jordbruksprodukter är sällsynt bra och att här finns några av Sveriges bästa jordar; hela Gotland ligger förresten i Växtzon 1. Gutarna har exporterat jordbruksprodukter i all världens tid, men nu börjar det bli riktigt jobbigt ty bönderna har 34% högre fraktkostnader jämförelsevis med fastlandet. Att säga till en gotländsk bonde att Gotland är en del av Sverige bör väl rimligen vara en förolämpning, och en av de saker de vill är att få samma möjligheter som alla andra bönder i Sverige, dvs vägpriser på transporter; inte mer, inte mindre, samma.På bilden ovan ser du ett annat problem, det står: "Jag hade inte råd att åka hit och delta". Det är inget skämt, så är det, många kan inte eller väljer helt enkelt bort Gotland. Det blir för dyrt. Vad tror du att t ex folk i Norrköping som hälsar på släkten i Stockholm skulle säga om de först fick betala vad det kostar att köra bil, 23 kr milen, och sen la staten på omkring 100 kr till per mil? Och 100 kr per mil igen när de skulle hem.

Inte nog med att våra ungdomar väljer bort Gotland som en plats att bo, de kommer inte hem och hälsar på särskilt många gånger. Det är för dyrt. Men det kanske är en bra idé. Staten kan lägga på 100 kr per mil för alla som skall besöka Stockholm, eller kanske 100 kr per mil för alla som åker nånstans så att det blir rättvisa villkor för alla resande.En av de stora bönderna på Gotland, Ryftes i Fole (hemsida), hade med sig ett litet lass morötter, potatis och annat, som han tippade av nere på hamnen och önskade folk god aptit. Det är svårt att sälja på fastlandet eftersom transporten är för kostsam. Och det är egentligen konstigt ty det är omvittnat av hur många som helst under historiens envetna gång att Gotland smakar bra, vi har riktigt bra grönsaker och utomordentligt smakfullt kött, men folk verkar tycka att det är dyrt så man väljer t ex lamm från Nya Zeeland i stället.Therese Mangard, vänsterpartiet Gotland, stod och mumsade morot; här kan du läsa lite om släkten Mangard (det är hon som skriver insändare i tidningen emellanåt). Det kan vara bra att känna till att hela riksdagsgruppen för Vänsterpartiet har skrivit på för vägpriser till Gotland.

Ser du vad det står på vagnen ovan? "Ge oss rättvisa villkor så fixar vi tillväxt! Gotlands bönder". Dom menar det. Och jag tror att turistnäringen utan vidare kan lova samma sak. Vi vill inte ha några fördelar, skattelättnader eller så, bara samma villkor som alla andra i Sverige, dvs vägpriser på färjan.Vår biskop, Sven-Bernard Fast, var också där för att visa kyrkans stöd för kravet på vägpris till och från Gotland. När vi stod nere på Holmen skojade konferencieren Tommy Wahlgren till det och sa att biskopen hade lovat att det inte skulle bli nåt regn. Och se! Uppehåll! Det är vad jag kallar biskop det!

Här har vi Paul Dino Larsson som är handlare och har hand om Ica Maxi. Han är en av de tre som står bakom en sajt, är en grupp som har drivit frågan om vägpris till Gotland sen 2005.

Och dom samlar namn. Privatpersoner kan också söka sig till en Facebookgrupp som heter "Gotlandsupproret", tror jag att Katarina sa, och där hjälpa oss att låta dig billigare åka till Gotland.

Nu började talen nere på Holmen. Tommy Wahlgren liknande av någon anledning den förste talaren, Gunnar Bendelin, vid den småländske upprorsmannen Nils Dacke. Och det var därför det stod så konstigt om landshövdingen i texten ovan, dvs att hon gick med tåget trots att hon är statens företrädare. För om Bendelin liknas vid Dacke så kommer ju landshövdingen att låta skjuta honom, postumt stegla honom och sätta hans huvud på en påle vid Kalmar slott. Man kan tycka att det hade varit bättre att likna Bendelin med Petrus Harding men det kanske inte är så många som vet vem det var, allra helst som alla får lära sig om Dacke i skolan i stället för sin egen historia.Här har vi Gunnar Bendelin, Landsbygdsupprorets Petrus Harding. Han höll ett välinformerat och roligt tal. Det mesta han säger är självklarheter för alla svenskar, dvs alla utom gutarna. Havet är vår landsväg och bilar flyter inte, skall vi ha sämre förutsättningar än alla andra av den anledningen?

Och här kommer ett påpekande som tydligen är väldigt svårt att fatta, t ex för rikspressen. Det handlar inte om att vi gutar skall ha billigare resor! Det är alla andra resenärer vi bråkar för. Och hur fan skall vi kunna planera och konkurrera överhuvudtaget när det ständigt är en jävla cirkus med dessa färjepriser! Här har du lite om manifestationen 2005.

Ted Ljungqvist är väl den egentliga kämpen på Gotland vad gäller vägpriser på färjan. Den här bilden är med bara för att det var så roligt att se det hela. Givetvis är det nervöst som attan när man skall tala inför 7.000 åskådare och den samlade pressen - de kanske är på Rapport och Aktuellt om någon timma.

Ted satt och funderade genom att bläddra i sina papper när plötsligt ett barn högt, klart och tydligt ropade: "Hej morfar!" Mågen stod nämligen med dottersonen på axlarna som pekade på morfar som pekade tillbaka, och på detta sätt gladde de varann en liten stund.

Det var rart och roligt att se. Men man kan alldeles som ovan också fråga sig hur länge morfar kan glädja sig av barnbarnet. Fortsätter det så här så kommer ungen att flytta till fastlandet om 15 år, och det kommer att vara väldigt dyrt att åka och hälsa på morfar, såvida inte morfar flyttar till Frankrike eller så (det är billigare att ta bilen till detta land). Vi skall också säga att Katarina, barnets moder, talade och upplyste om att turister kommer i allt mindre antal eftersom det har blivit för dyrt att ta sig till och från Gotland.Här har vi Ted på podiet. Han framhöll förstås vansinnet med att Gotland särbehandlas, dvs att Gotland som enda region inte har vägpriser, samt att man på allvar diskuterar försämringar i färjetrafiken, t ex långsammare färjor.

I demonstrationståget gick folk med stora banderoller på vilka stod - Inte långsammare! - men det gick tydligen inte hem, allra helst som Pigge Werkelin, delägare av bl a Gotlandsflyg, har drivit just denna tes om att långsammare färjor löser många problem. Men nu gick 7.000 människor under bl a parollen "Inte långsammare", varför han hoppeligen håller klaffen framöver.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd som står bredvid Åke Svensson i orange tröja har dock kommit sig för att också föreslå långsammare färjor, vilket omedelbart får genomslag i rikspressen, t ex Expressen.

Jag har ett annat förslag. Eftersom Sverige som nation släpper ut för mycket koldioxid så löser vi detta genom att sänka hastigheten på alla vägar till max 70 km/tim.

- Så var det allvarliga miljöproblemet (miljöproblem på riktigt alltså) löst på en sekund!

Infrastrukturministern lämnade sitt förslag i en artikel i Gotlands Allehanda. Hon säger att lägre fart ger stora bränslebesparingar och därmed kan priset sänkas. Antag för en sekund att man verkligen sänker hastigheten på åtminstone några färjeturer, t ex på vägen mellan Nynäshamn och Stockholm, hur stora besparingar kan man göra vid nästa upphandling genom att sänka hastigheten ytterligare? Och varför inte med en gång låta folk hyra en roddbåt i stället för att fara omkring på havet med en massa stora färjor?

Hon säger också att det svårt att avgöra vilket krav som väger tyngst då de gotländska politikerna framför sina ståndpunkter - jag tror att hon menar antingen färjornas fart eller pris på biljetterna - och säger att därvid blir det svårt att vikta. Hon kan väl ha en viss poäng med att det blir lättare för staten att upphandla resor från andra rederier om farten sänks, men att politikerna skulle vara otydliga är trots allt lite svårt att anse: vägpriser på dagens färjetrafik, dvs folk skrivna på fastlandet skall ha en billigare resa till Gotland.

Och hon gör ett annat uttalande i artikel, då hon säger: "Om jag ska vara frank så är det omöjligt att tycka något annat än det man gör på Gotland."

Det kan förstås betyda olika saker, men jag utgår från att hon inte vill vara oförskämd mot alla gutar varför jag tolkar uttalandet som att ministern verkligen anser att färjorna skall gå såväl fort som att folk skall kunna åka till vägpriser. Det gör förresten alla partier.I en artikel i dag framför infrastrukturministern att Staten givetvis också fortsättningsvis skall ta ansvar samt att "Robust infrastruktur och pålitliga transporter är en förutsättning för människors vardags- och arbetsliv liksom möjligheten för företag att verka och växa."

- Det är bra sagt!

Hon säger många bra saker, men hon säger också saker som att det är dumt att i förväg tala om hur mycket pengar staten tänker satsa på Gotland till kommande upphandlingar.

- Jaså, varför det? På vilket sätt skulle det påverka upphandlingen?

Och hon gör också en jämförelse för att visa att det redan tas särskilda hänsyn till Gotland, som får omkring 400 miljoner. Jämförelsevis, säger hon, får Sörmland 325 miljoner.

- Va!?? Får ön Sörmland som är Sveriges rikaste region bidrag av staten?
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

I närheten - fågelvägen

Almedalsveckan

Almedalsveckan 2006, 502 m
Almedalsveckan 2009, 559 m
Almedalsveckan 2010, 501 m
Almedalsveckan 2012, 579 m
Almedalsveckan 2014, 493 m
Haro - tid för barnen - föräldraupproret!, 483 m

Artiklar

Demonstrationen för vägpris 2012, 1 m
Företagardagen 8/11 2007, 486 m
Invigningsgala Gotland pride 2013, 437 m
Kultur i natten, 485 m
Kulturting 2007, 401 m
Livrädda Östersjön 2006 - artisterna, 171 m
Mal- eller slungstenar, 1,1 km
Maskeraden 2010, 406 m
S:ta Gertrud, 1,1 km
Stora Torget den 29 april 2007, 795 m
Sveriges största sevärdhet - ringmuren, 1,3 km
Tullar vid portarna, 857 m
Vattendagen 2015, 431 m
Vi skämmer ut oss, 1,1 km
Vi såg Street theatre Pinezka på Östertorg, 1,0 km
Visby Ladies svenska mästare i basket 2005, 1,4 km
Visbydagen 2011, 1,0 km
Återställ hålen, 867 m
Öppen ruin, 771 m

Bilder

Hertik Erik, 957 m
Jolly Roger, 189 m
Kalkugnar, 1,7 km
Massor av kärlek, 912 m
Svärdet i stenen, 1,2 km
Sånt här är tråkigt att läsa, 1,1 km
Var är medeltiden, 857 m
Vinter i Visby, 941 m
Väktargång | Ringmuren, 1,2 km

Fakta

Ringmuren fick tre stjärnor, 708 m

Fiskeläge

Flundreviken fiskeläge, 4,0 km

Flora

De blommande trädens glada tankar, 899 m

Gravfält

Annelund gravfält, 4,7 km

Guide

Gatuvalven i Visby, 1,1 km

Hamnar

Visby hamn, 191 m

Historia

1353 - ett brev från rådmännen i Visby, 472 m
1361 - massgravar på Solens berg, 972 m
Brandskattningen av Visby 1361, 488 m
Elvatusen jungfrur, 1,1 km
En kalkugn från 1200-talet, 1,1 km
En stor katastrof 1566, 968 m
Ett skott i tornet, 810 m
Galgberget, 1,9 km
Gråbröder - Franciskaner, 741 m
Halshuggningen 1342, 610 m
Henrik Lejonet, 965 m
In Gothlandia et Mari spes mea, 222 m
Infördes tull till Visby 1288, 856 m
Kristi riddares gård på riddarnas ö, 1,0 km
Mariaprocessionen, 932 m
Petrus de Dacia - Sveriges första författare, 1,1 km
S:t Augustinus och S:t Nicolai, 1,1 km
Skampålen på Klinttorget, 914 m
Snäckskogen i Boge, 1,1 km
Stadens blomstring, 664 m
Sören Norby, 312 m
Sören Norby slår bondekungen, 256 m
Två hundra hästar med folk av bönderna anno 1523, 519 m
Vad sa Petrus de Dacia 1288, 1,1 km
Vann Visby kriget 1288, ingrep Magnus Ladulås , 612 m
Varför kyrkan i Wi inte brändes, 1,1 km
Varför ruinerades Visby, 776 m
Visby hyllar Olof Håkansson och förlåter medhjälparna, 785 m
Visby lades i aska 1362, 622 m
Visby stadslag, 603 m
Visby under medeltiden, 678 m
Visby under stenåldern, 966 m
Visby underkastelsebrev, 645 m
Visbys storhet under medeltiden, 613 m
Världsarvet Visby, 533 m

Konst

Anna Nyberg - A story to be told, 615 m
Vi på muren, en gobeläng om 1361, 497 m

Kultur

Almedalsbiblioteket - bokmässa Gotland, 429 m

Kuriosa

Bödelsstugan står kvar, 1,2 km
Djävulens spik, 1,1 km
Fan i helvete, 1,0 km
Gåtfull inskrift vid S:ta Carin, 750 m
Jacob av Charra, 1,1 km
Kanonen vid Wallers plats, 708 m
Norra stigluckan vid Visby domkyrka, 1,1 km

Kyrka

Visby domkyrka - S:ta Maria, 959 m
Vårdklockans kyrka, 695 m

Kåseri

Den 6 juni 2002, 322 m
Elda på, 795 m
Försköna Visby, 806 m
Gutavallen - vad menas, 892 m
Jättesnygga brudar, 483 m
Kruttornets finesser, 708 m
Kärleksstigen, Hälsans stig, 2,1 km
Nordiska naturväsen, 1,1 km
Nåt att titta på, 753 m
Ringmurskaries, 819 m
Strandpromenaden, 769 m
Visby 10 juni 2015, 928 m

Magiska Gotland

Barflickor på Effes, 578 m
Dei jär ret vackat, 1,0 km
Domkyrkoberget i Visby, 972 m
En helt vanlig kväll, 799 m
En sommarbild, 823 m
Ett andningshål - Botaniska trädgården, 829 m
Förlova dig på Gotland, 970 m
Gotland året runt, 960 m
Krumelurer i Botaniska Trädgården, 976 m
Under putsen, 686 m
Åttahundra år gammal skugga, 555 m

Medeltida hus

Burmeisterska huset, 483 m
Clematishuset, 634 m
Donnerska huset, 452 m
Engeströmska huset i Visby, 861 m
Huset med målningarna, 585 m
Johan Målares hus, 938 m
Liljehornska huset, 598 m
Tjärkoket, 679 m
Vinhuset, rådhuset på Rolandstorget, 615 m

Medeltidsveckan

Danska pannkakor på Medeltidsveckan, 1,1 km
En promenad på Medeltidsveckan den 6 augusti 2003, 1,0 km
Medeltidsveckan 2005 - några bilder, 1,1 km
Medeltidsveckan 2006, 1,1 km
Medeltidsveckan 2006 - några bilder, 1,1 km
Medeltidsveckan 2008, 3 - 10 augusti, 1,1 km
Medeltidsveckan 2010, 1,1 km
Medeltidsveckan 2012, 1,1 km
Medeltidsveckan 2013, 1,2 km
Medeltidsveckans skådespel, 1,1 km

Naturreservat

Bergbetningen, 3,6 km
Galgberget, naturreservat, 2,0 km
Reveln fågelskyddsområde, 1,1 km

Platser

Almedalen, 539 m
Birgers gränd, 620 m
Botaniska Trädgården, 923 m
Dansa, din djävul, 933 m
Fiskargränd i Visby, 791 m
Paviljongsplan, 1,1 km
Rackarbacken, 1,2 km
Salomos stenbrott, 937 m
Södra hällarna i Visby, 2,6 km
Åhsbergska hagen, 3,7 km

Rauk

Snäckschimpansen, 4,6 km

Ringmuren

Dalmanstornet, 1,0 km
Ett torn i Östergravar, 988 m
Fiskarporten, 671 m
Jungfrutornet, 1,1 km
Kajsartornet, 630 m
Kaponniärerna, 1,2 km
Kruttornet - Visby kastal, 693 m
Kvarntornet, 804 m
Kärleksporten, 918 m
Lilla Strandporten, 580 m
Lübeckerbräschen, 1,2 km
Långa Lisa, 1,2 km
Murfallet, 1,1 km
Mynthuset, 1,2 km
Nordergravar, 1,3 km
Norderport, 1,2 km
Portar i ringmuren, 1,2 km
S:t Göransporten, 1,2 km
Segeltornet, 209 m
Sidledes skytte, 1,0 km
Silverhättan eller Kames, 1,2 km
Skansen Havsfrun, 372 m
Snäckgärdsporten, 1,2 km
Sparbössan, 1,0 km
Sprundflaskan, 843 m
Stor Christin, 689 m
Storhenrik, Store Henrik, 422 m
Söderport, 557 m
Tjärkoket, 687 m
Valdemarsmuren, 578 m
Östergravar i Visby, 1,1 km
Österport, 864 m

Ruin

Allmänt ruiner, 1,1 km
Drottens ruin, 820 m
Helgeands kyrkoruin, 1,0 km
Ryska kyrkan, 847 m
S:t Clemens ruin, 950 m
S:t Göran - kyrkoruin, 1,6 km
S:t Hans och S:t Pers ruiber, 517 m
S:t Lars ruin, 791 m
S:t Mikael, 668 m
S:t Nicolai ruin, 1,1 km
S:t Olof ruin, 849 m
S:ta Carin ruin, 777 m
S:ta Gertrud ruin, 1,1 km
Solberga Kloster ruin, 986 m
Visborgs slott, 236 m

Runor

Evigt medan världen vakar, 514 m

Saga

Carins blomma, 761 m
Jungfrun i tornet, 1,1 km
Karbunkelstenarna, 1,0 km
Pilla ett troll i huvudet, 456 m

Skulptur

Den återuppståndne i domkyrkan, 944 m
Jungfru Maria, 944 m
Klädd i solen i Visby, 856 m
Markus, evangelisten, 964 m
Änglavingar, 1,0 km

Stränder

Fridhem, 5,8 km
Gustavsvik, 3,5 km
Norderstrand, 2,1 km
Snäck, 4,7 km
Visby havsbad, 401 m

Träsk

Svaide vät, 5,7 km

Visby

25 juli 2003, 563 m
De första spåren, 840 m
Klinten, 937 m
Stora Torget, 804 m
Strandgatan, 540 m
Välkommen till Visby, 330 m

Färjor

434 m, Destination Gotland

Visby omnejd stugor

4 bäddar - Lägenhet
4 bäddar - Visby. Lägenhet
5 bäddar - Uthyres
5 bäddar - Gotlandshus
6 bäddar - Uthyres


Se vidare Boendesidan