text bild karta   info, a-ö

Gotland, hetaste resmålet inom Sverige 2008

Enligt en läsarundersökning i Aftonbladet så har i kategorin Sverige "26 000 läsare röstat fram vilka resmål de vill åka till under 2008". Här är deras lista:

1) Gotland
2) Stockholms skärgård
3) Bohuskusten
4) Abisko Nationalpark
5) Öland
6) Österlen
7) Göteborg
8) Göta kanal
9) Stockholm
10) Hallands stränder

Här är artikeln på Aftonbladets hemsida, som handlar om Träkumla Rom - listan finns en bit ner på sidan.

Aftonbladet undrar på sätt och vis varför Gotland är hetast. "Är det dialekten? Guteplayorna? Lammen? Raukarna? Vad det än är så funkar det."

Vi tror att det är alltihop på en gång. Det är nog: Guteplayorna (id est badstränderna), Lammen, dvs "får" på svenska, ett ord gutar aldrig använder. Raukarna, men säkert också Floran, Världsarvet osv, dock framförallt, gutarna själva.

Det finns rätt mycket annat också. Surfa en stund på Guteinfo så hittar du - det är Gotland största källa för bl a turistinformation. Vi hoppas också att du har en stund över för att kika lite på vår kultur. Överst är en bild från Stångaspelen, Gutarnas årliga olympiad (damerna ovan spelar pärk), men kika gärna på kyrkorna också. Det är vår största kulturskatt.

Du behöver inte bekymra dig om boende och resa i första hand. Surfa runt i lugn och ro och studera vår information - resa och boende kommer händelsevis att dyka upp på varenda sida, fast inte så där otrevligt påträngande utan snabbt och snyggt.

Välkommen till Gotland!

/text och foto Bernt Enderborg