text bild karta   info, a-ö

Runor på ön Berezanj

Gotland | Runor | Utskrift | Mobilsida
Runor på ön Berezanj
Runor på ön Berezanj

Det är en gotländsk runsten som hittats långt ner åt Svarta havet till, och ännu värre är det att namnet Karl står på denna sten, men det får jag tala om på annat ställe


På ön Berezanj utanför Dneprs mynning i Svarta havet gjorde professor E. von Stern 1905 ett fynd av en runsten. Det som är bevarat av stenen - 48x47 cm, 12 cm tjock - visas på bilden ovan. Runstenen är utställd i Odessa, och är den enda runsten som påträffats i Ryssland.

Runstenen som förmodligen är en del av gravkista från 1000-talet säger: "Grani gœrdi h(u)alf þœssi œfter Ka(r)l felaga sin", vilket översatt till nutidssvenska betyder: "Grani gjorde denna gravhög efter sin kamrat Karl".

T.J. Arne som skriver om detta i Fornvännen 1914 säger av någon outgrundlig anledning att det är svårt att avgöra varifrån Grani och Karl kom, men talar om att stenens form och inskriftens plats oftast återfinns på Gotland samt att i runornas värld ordet "hvalf" vid tiden ifråga endast förekommer på Gotland.

På en fråga om det finns runstenar i andra länder svarar Riksantikvarieämbetet att det finns inga säkra runstenar på Åland eller Finland och att bara denna enda upphittats i Ryssland; ämbetet har förändrat namnet "Grani" till "Grane" antagligen för att det skall låta mera svealändskt.

Runstenen på Berezanj är uppenbart gutnisk, jämför Rodfos sveks i Rumänien och Gutarnas Aifur, och Grani och Karl var därför gutar.
/text Bernt Enderborg


Se vidare Boendesidan