text bild karta   info, a-ö

Killingmyr, nyanlagd våtmark

Gotland | Hejnum socken | Artiklar | Utskrift | Mobilsida
Killingmyr, nyanlagd våtmark
Killingmyr, nyanlagd våtmark, foto Bernt Enderborg

Karin Mårtensson guidade


Den 1/9-2019 höll styrelsen för föreningen Jordgumman, som arbetar för att öka såväl kunskapen om som att öka tillförseln av grundvatten på Gotland, ett kortare möte utanför Tingstäde kyrka i väntan på dagens guide Karin Mårtensson från Rings Hejnum, eldsjälen, som varit med om att anlägga våtmarken Killngmyr i Hejnum tillsammans med de andra markägarna av området, bl a Visby Stift.

Killingmyr, våtmark, Hejnum

Killingmyr, som Karin förresten uttalade med hårt k, inte tjillingmyr alltså, är 30 hektar stor, ligger alldeles öster om Tingstäde träsk och är ett tillrinningsområde till detta ehuru strax ovanför Killingvät finns en ås som medför att nederbörden söker sig söderut i stället. Det är inte ens en kilometer till Orgvätar sydöst om Killingmyr som samlar nederbörd och skickar det vidare söderut.

Killingmyr, våtmark, Hejnum, Karin Mårtensson

Här redogör Karin för myrens öden under senaste århundrandet - man har både dikat ur och stängt utflödet. Markägarna samarbetar i nutid med Länsstyrelsen och Visby stift, som båda har gjort berömvärda insatser, ty en våtmark som denna är en naturlig vattenrenare och kolfälla, dvs den binder massor av sånt vi inte vill ha i luften, skapar rent vatten och på nåt magiskt sätt gör växter av kol, vatten och sol.

Det är Karin som sitter, Jordgummans styrelse står och Mats-Anders Boman i hatten slöt upp. Det beslöts förresten vid kyrkan att Jordgumman att skulle kika lite på det här med studiecirklar och lite annat för att öka förståelsen varifrån grundvatten kommer, hur det renas och vad man själv kan göra så att barnen åtminstone har bra vatten att brygga det där glaset öl av som Hasse och Tage sjöng om.

Killingmyr, våtmark, Hejnum

En våtmark är inte bara bra för vårt vatten utan också en miljövinst på alla sätt, såsom biologisk mångfald och djurliv. Och därför kom ett gäng gäss dragande över oss när klockan började närma sig åtta på kvällen. Det var en vacker tur och Guteinfo tackar såväl Jordgumman som Karin för den trevliga kvällen.

Personliga tillägg

Eftersom kommunen inte varit med på resan att återskapa våtmarken och inte heller har några öron så har de beslutat att fördämningen ska öppnas emedan de anser att vattnet behövs i Tingstäde träsk, som är en av de stora vattenkällorna till bl a Visby.

I dagarna har också kommunen och Cementa slutit ett avtal om att företaget ska förse kommunen med vatten som en sorts kompensation för det vatten som företaget förbrukar och pumpar bort från kalkbrotten. Det är säkert bra, och kanske vore det bra om Cementa tillförde Killingmyr en attans massa vatten när det behövs.

Är du intresserad av att lära dig mer om vattenfrågor, hjälpa till osv. så finns det en grupp på Facebook som du kan gå med i och skaffa dig mer information: Grundvatten på Gotland.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

I närheten - fågelvägen


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan