text bild karta   info, a-ö

Vad tycker du

Gotland | Marknadsföring
Illustration
Vad tycker du , illustration Lotta Ingelse
Guteinfo.com funderar en del på hur Gotland skall marknadsföras. Massvis av tankar är redan tänkta, olika vägar har prövats, slutsatser har dragits och det har framvaskats ett antal åtgärder som de flesta finner förnuftiga. Ett syfte med denna artikelserie är alltså att få reda på vad folk tycker, ett annat är att få synpunkter på de lösningar som guteinfo har (vi redovisar detta öppet inför våra möten med folk).

Varje år besöks Gotland av över en miljon människor.

Varför då? Varför är det inte 50 miljoner? Och varför väljer de flesta att åka hit på sommaren?

Vi skall fundera fritt på dessa sidor och vi skall lyssna med lite folk på Gotland för att se vad de tycker. Klicka på de små bilderna till vänster för lite mera tankar från undertecknad eller klicka på länkarna till höger för andras tankar.

Men framförallt, välkommen med Dina tankar. Vi är nyfikna. Och vi publicerar dem mer än gärna.

Och till sist, bara för att slippa - det är självklart att Gotland skall marknadsföras på flera sätt än på Internet.


foto Björn Pettersson

Stora evenemang som Medeltidsveckan gör att många reser till Gotland. Det är förstås bra.

Men hur är det egentligen? Hur många av den där miljonen människor som årligen besöker Gotland reser hit endast för Medeltidsveckans skull? Hur stor procentuell betydelse har egentligen ett evenemang som Medeltidsveckan?

Man har försökt en del andra saker också, men inget har slagit så väl ut och blivit så kopierat som Medeltidsveckan. Det är en lysande framgång för våra skickliga marknadsförare.

Skall vi hitta på mera såna saker? Kanske en annan temavecka - lamm, vikingar, segling, inlines, vad som helst. Vad gäller kultur så finns det extremt goda förutsättningar för de flesta tidsåldrar i Norden.


foto Björn Pettersson

Att cykla på Gotland är populärt men det är nog rätt sällan som själva cyklandet är grejen. Cyklandet medför nog en välbehövlig tempoväxling. Och härvidlag är Gotland underbart.

Du kan inte komma längre än 2,5 mil från havet, naturen pendlar från bedövande blomsterprakt till vilda klippor och eftertänksamma raukar.

Men det är tempot som gör cyklingen värd namnet. Saktar man av och låter hjärtat styra ögonen upptäcker man strax hur naturen älskar med Gotland längs vägkanterna, hur fågelsången med lust och fägring stor sjunger serenader i salarna av löv och hur havet skickar lugnande rytmer in i själens omätliga djup.

Träffar man då en gute med glittrande ögon och det konstanta leendet i mungiporna, så träffar man själva livet i genomtänkt klarhet. Det är det som är cykling.

Men vad gäller marknadsföringen så är frågan om detta borde framhållas på något sätt. Förhållandet gäller ju inte bara cykling. Vad tycker Du?
/text Bernt Enderborg, illustration Lotta Ingelse

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan