text bild karta   info, a-ö

AB Destination Gotland

Gotland | Marknadsföring
AB
AB Destination Gotland , foto Bernt Enderborg
Den här artikeln ingår i en serie där vi försöker ta reda på hur Gotland bör marknadsföras, en artikelserie som småningom kommer att få alldeles egna sidor där vi hoppas på våra besökares medverkan.

Sten-Crister Forsberg är VD för Destination Gotland och har därmed ansvar för att färjetrafiken flyter till och från Gotland. Jag samtalade med honom om hur Gotland bör marknadsföras eftersom de enligt min åsikt årligen anstränger sig med stora belopp att marknadsföra Gotland på samma sätt som i fjor. Metoderna skiljer en smula år från år, men såvitt jag kan begripa är grundtankarna alldeles desamma varje år.

Det första Sten-Crister gjorde var en uppdelning. Det var, sa han, för Destination Gotlands del främst fråga om marknadsföring av destinationen, dvs lära folk att Gotland finns. Och härvidlag var han glasklar - inget teoretiskt dravel - enkelt och konkret: "Kust och vatten. Gotland är en ö i havet och det är också anledningen till att över en miljon människor besöker oss årligen".

Det är förstås mycket som kan kopplas direkt till ö-läget, klimat, sol och bad, frisk luft och det är väl också anledningen till att det finns ett enastående kulturarv på Gotland (och då menas inte bara ringmuren, men också den).

Med Sten-Cristers raka tankar föll många av mina i förväg utlistade frågor. Med utgångspunkten "kust och vatten" blir nämligen mycket mer eller mindre självklart med marknadsföringen av ön. Raukar i solnedgångar är rätt, sandstränder, vilda kustpartier, små röda stugor vid strandkanten, alltsammans är rätt. Alla kulturevenemang som kan relateras till detta har väl utsikter till framgång.

Man kan privat tycka att hans utgångspunkt nog medför att turistande på Gotland blir säsongsbetonat, något som dock inte är alldeles tvärsäkert. Men huvuddragen får vi nog hålla med om. Och alltsammans passar förstås väldigt bra in på det faktum att staten ju i offentliga utredningar har utpekat Gotland som en semesterö för svenskar, såvitt man inte vill köpa billig kröken för då får man av någon skenanledning ta färjan till Åland.

Det stora flertalet besöker Gotland pga kust och vatten, även om ett och annat evenemang, en eller annan vinkling, kan medföra att antalet besökare ökar, men i så fall tämligen marginellt.

Samarbete
Rent generellt sa Sten-Crister att samarbete om marknadsföring var något bra. Jag presenterade händelsevis hur guteinfo.com fungerar, hur våra samarbeten är uppbyggda och hur vi bygger sajten för att maximera nyttan för våra besökare. Han tyckte att en del var intelligent, så sa han, och annat klyftigt. En skojig sak var att han begrep fortare än vad jag hann med att tala om (han klickade flitigt) och att han omedelbart insåg vad guteinfo.com egentligen sysslar med.

Det är lite synd att det nog aldrig kommer att bli något samarbete mellan Destination Gotland och guteinfo.com. Men det måste man vara guteolog (motsvarigheten till kremlolog) för att begripa sig på, fast egentligen är det rent larv alltihop.


Nya snabba storfärjor som kortar restiderna rejält är på väg till Gotlandstrafiken. Vi har "saxat" lite från deras hemsida:

Rederi AB Gotland bygger två större snabbfärjor för leverans år 2002/03. Fartygen är 195 meter långa, gör 28,5 knop, tar 1.500 passagerare, över 400 hytter, plats med 500 bilar, 1.800 meter längdgods och kommer att ersätta dagens storfärjor vilket innebär att t ex restiden mellan Visby - Nynäshamn kortas ner från 5 tim till under 3,5 tim och att restiden mellan Visby - Oskarshamn kortas ner till ca 3 tim.

Destination Gotland och Rederi AB Gotland inledde en långsiktigt utveckling med moderna sjötransporter med snabbfärjan HSC Gotland som sattes in våren 1999. Nu fortsätts med en ny typ av höghastighetsfartyg som ligger i utvecklingens framkant. Gotlandstrafiken blir därmed ett av världens modernaste och mest miljövänliga trafiksystem till sjöss.

Och så ett rent citat:

"Gotlandstrafiken är öns livlina. Gotland är ett centrum i Östersjön och måste ha goda kommunikationer året om för att leva och utvecklas. Vi har tagit nya steg i den utvecklingen och arbetar ständigt med förbättringar."

Det är helbra sagt och snyggt jobbat, fast "kust och hav" är kanske inte samma sak som ett centrum i Östersjön.

Bilden kommer från Gotlandsbolagets arkiv och vi har fått tillstånd av webmastern Patrik Hansson att använda den.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan