text bild karta   info, a-ö

Vitvär fiskeläge

Gotland | Ardre socken | Fiskeläge | Utskrift | Mobilsida
Vitvär fiskeläge
Vitvär fiskeläge, foto Bernt Enderborg

Ett fiskeläge av ålder och historia


Hur länge dagens Vitvär har sett ut som det gör, dvs utan intryck av att det skulle vara särskilt gammalt, vet jag inte. Det finns tre gamla stenhus, månne sovbodar, och sju träbodar för vinterförvaring av båtar och redskap, om jag räknar rätt.

Vägen på bilden ovan går rätt genom fiskeläget och i stort sett raka spåret upp till Ardre sockens kärnbygder och passerar på vägen en fornborg vid namn Kaupungs slott; se mer om historien på sidan om namnet Videfarsvik.

Vitvärs fiskeläge

Det finns ett och annat lågt hukande stenhus med flistak, men som fiskeläge betraktat förbiser man kanhända detta och bara kör förbi på väg ut till raukarna vid Folhammar. Vitvärs fiskeläge kan ha en historia som är långt över 1.000 år.

Vitvär fiskeläge

I dag används fiskeläget bl a till fritidsfiske, betongpiren är tillbyggd så sent som 1985, men i framfarna tider har fisket givetvis varit av betydelse för folk i Ardre.

Vitvär fiskeläge

På Gotland finns havshorisont runt hela ön. Från Vitvär är det 15-16 mil till Estland, till Stockholm omkring 22 mil. Rimligtvis bör också Ardrebor varit med på kolonierna i Balticum redan på vad som i Sverige kallas Vendeltiden, se kolonierna, se Videfarsvik.

Vitvär fiskeläge

Någon historia om Vitvär, fiskegubbar, dramatiska händelser och sånt, från de senaste århundradena har vi i skrivande stund inte.

Vitvärs fiskeläge

Det går bra att bada vid bryggan och ta en promenad längs stranden; det finns en liten stege längst ut på piren men särskilt djupt är det inte. Promenerar du norröver når du strax raukområdet Folhammar, går du söderut kommer du till den fantastiska stranden i Ljugarn. Här är en bättre bild på den långa sandstranden in mot Ljugarns samhälle:

Stranden vid Vitvär fiskeläge

Den sköna sandstranden fortsätter några kilometer in mot Ljugarn, bilden visar bara stranden alldeles bredvid fiskeläget. I samhället, Gotlands första semesterort, finns förresten allt som du behöver som boende, restauranger, café, livsmedelsbutik och annat sånt. Ljugarn räcker till.

Källingar

Den 10 juni 2014 då fotografierna ovan togs hade ett gäng "källingar" (gotländska för våra älskade damer, inte nedsättande som ordet kärringar) slagit sig ner vid det uppställda bordet, drack kaffe och pratade oavbrutet. De frågade nyfiket för vilket tidning jag fotograferade och föreslog själva Gotlands Allehanda, men jag sa Expressen. Jag tror dock inte att Expressen vill ha en hopen gamla källingar från Gotland, men Guteinfo vill!

Håll till godo: källingar!
/text och foto Bernt Enderborg