text bild karta   info, a-ö

Kulturen

Gotland | Kåseri | Utskrift | Mobilsida
Kulturen
Kulturen, foto Björn Pettersson
I somliga kretsar är allting kultur medan andra dito mumlar om skattesubventioner. För somliga är kultur något som inträffade för länge sen medan andra säger sig arbeta med sånt.

På bilden ovan syns Nordens största försvarsanläggning Torsburgen, som började anläggas ett par hundra år efter Kristi födelse. Man har beräknat att det har tagit 1.000 man tre år att bygga fästningen. Det skulle alltså ta Dig 3.000 år att bygga en likadan på samma sätt (mer om Torsburgen).

Håller man på med nåt tillräckligt länge så måste det väl bli kultur, antar jag. Det finns ju folk som lär sig använda gamla metoder, spelar på knastertorra instrument, då måste väl att stapla sten i 3.000 år vara hyfsat kulturellt.


Gotland har en egen hästras, liten men i alla fall. Russ. "Baggar" säger emellanåt di gamle, och menar därvid de små envetna och självständiga gutniska russen.

Uppe på Lojsta hed, ett tämmeligen stort skogsområde, finns fortfarande en mer eller mindre vild flock gångandes kvar såsom de alltid har gjort.

Kanske är det något slags kulturellt drag på Gotland, man skall inte pilla för mycket på allting. Det har ju bl a fått till följd att man fyller museer annorstädes med skatter, sevärdheter och annat sånt från Gotland. Men det händer dock att gutarna blir tvära, åker ner till färjejävelen och ser till att inte allting blir ivägburet. Kunde man så skulle man säkert flytta alla russ till Skansen eller så.


Kummelgastarna uppe vid Bjärs i Hejnum har hållit sig lugna några tusen år. Tur det, ty i Sagan om Ringen kan man få reda på hur illa sånt kan gå (de har strukit det ur filmen, Tom Bombadill också, sorgligt).

En och annan kanske undrar varför det återfinns såna mängder fornlämningar kvar på Gotland, varvid de ofta föreställer sig att det har det funnits också kring deras knutar men att tidigare generationer förstås har släpat bort alltsammans.

- Nä, det har dom inte.

Det är felaktigt tro att Gotland är någon liten prick ute i Östersjön, som på väderkartan. Kulturellt sett är det faktiskt tvärtom. Mycket från den tidigare historien som importerats där de flesta svenskar bor kommer från denna ö.


Det största felet med turisterna, tycker turisterna, är att det är för mycket turister. Turist tycka trist.

Förmodligen så finns det en husvagnskultur, som man ju som bekant skall ha, och säkert har dess innevånare på sig såna där runda hattar man kan köpa på bensinmacken.

Så gott som alla människor på jorden är välkomna till Gotland, men de som kommer hit någon månad varje år och ställer till bråk för att de tycker att turisterna tar för stor plats kan dra åt helvete.
/text Bernt Enderborg, foto Björn Pettersson

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

april

14Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »Se vidare Boendesidan