text bild karta   info, a-ö

Muntra skökor i gutarnas vi

Gotland | Kåseri | Utskrift | Mobilsida
Muntra skökor i gutarnas vi
Muntra skökor i gutarnas vi, foto Bernt Enderborg

Ej politiskt korrekt text


När brodern hade lyckats ta sig hem efter att ha gömt skatten på botten av Dnjepr bestämmer sig småningom Röde Orm för att hämta den. Till den ändan behövde han en guide, sådana fanns på Gotland.

När Orm och hans män kommer till Gotland, tar de ner drakhuvudet, sätter upp fridssköld och seglar in i gutarnas vi. Frans G. Bengtsson skriver:

"Staden var ansenlig och full av sjömän och rika handelsmän; och för Orms män fanns där mycket att begapa, sedan de väl kommit i land. Där funnos hus som voro helt och hållet byggda i sten, andra funnos som endast voro till för att dricka öl i; och stadens rikedom var sådan att muntra skökor gingo omkring med ringar av klart guld i öronen och spottade åt envar som inte kom med myntat silver i näven."

Om jag minns rätt så utspelar sig denna händelse i Bengtssons underbara bok Röde Orm omkring år 1000. Ett och annat i citatet ovan stämmer nog men man kan sätta frågetecken kring platsen. Det är möjligt att gutarnas vi (= Visby) var ett lite större fiskeläge vid tiden ifråga men någon stad kan man nog inte dra till med - den hör 1100-talet till.


Röde Orm hade nog seglat till Fröjel i stället, bilden ovan, där utgrävningar pågår städse som bragt i dagen mängder av fantastiska fynd, 38.000 rent av, läs lite mer om Fröjel under Hult och högar. Å andra sidan är citatet från Bengtsson ganska träffsäkert. En kyrkoruin som inte längre syns ovan marken i Visby är S:t Mikael men den finns och arkeologerna har studerat murar i marken, gravar och sånt. Om du promenerar alldeles i början av Adelsgatan, strax efter Södertorg, så går du vid kanten av S:t Mikaels kyrkogård.

S:t Mikaels kyrka sägs på något ställe i litteraturen (jag tror att det var Strelow som skrev detta på 1600-talet) vara just jämt skökornas kyrka. Kyrkan var uppförd av dem, bekostad av deras egna medel, använd av dem - och Strelow säger nåt om "till den nytta det nu kan vara" vilket förstås föranleder antagandet att Strelow var mer fördomsfull än Jesus själv, se S:t Mikaels kyrka.

Vi brukar avsluta våra artiklar med någon knorr men det är svårt i detta fall. Allt är så infekterat av politisk korrektness att man inte vet vad man vågar. Kan man t ex skriva att det idag inte finns några muntra skökor med guldringar i öronen på Visbys gator samt att det i lagen är förbjudet att köpa deras tjänster?

Ps. Om du undrar vad bilden överst figurerar så är det fikon i februari i gutarnas vi. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

Länk: http://www.guteinfo.com?id=1934

Kulturevenemang på Gotland


 

2019

 

oktober

19Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
28Höstlov, läslov på Gotland »
 
 

november

2Alla helgons dag »
10Fars dag »
11Internationella dagen »
 
 

december

1Skyltsöndag på Hemse »
27Mulde World Cup »
 

2020

 
 

januari

21Kramens dag »
25Buldardagen »
 
 

mars

8Internationella kvinnodagen »
14Skaparfestivalen »
21Rocka sockorna »
22Världsvattendagen »
 
 

april

11Vattensågning i Hejde »
Bokmässa »
12Påskdagen »
30Valborgsmässoafton »
 
 

maj

1Valborg »
15Medeltidskyrkorna öppnar »
21Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Öppna Ataljéer »
25Handduksdagen, kultur »
30Tingstädedagen »
31Pingstdagen »
Mors dag »
 
 

juni

6Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
13Trädgårdsveckan »
20Midsommardagen »
 
 

juli

6Barnkörveckan »
8Stångaspelen »
20Gotland Chamber Music Fest. »
27Russpremiering »
 
 

augusti

2Medeltidsveckan »
30Summaratingg »
 
 

september

1Havdhemdagen »
12Kräklingbo marknad »
13Kulturarvets dag »
15Medeltidskyrkorna stänger »
26Klinte marknad »
 
 

oktober

7Hemse torgdag »Se vidare Boendesidan