text bild karta   info, a-ö

Grötlingbo kyrka

Gotland | Grötlingbo socken | Kyrka | Utskrift | Mobilsida
Grötlingbo kyrka
Grötlingbo kyrka, foto Bernt Enderborg

Sudrets domkyrka, Gråitlingen, med utsökta och märkliga stenreliefer på utsidan


Grötlingbo medeltida kyrka (Gråitlingen), Sudrets domkyrka, har intressanta fasadreliefer som kommer från en äldre kyrka på platsen. Kor och långhus är från 1300-talet; tornet tillbyggdes som sista etapp till den tidigare absidkyrkan på 1200-talet.

Kyrkan var under medeltiden tillägnad S:t Lukas, aposteln, ty påven Bonifatius VIII utfärdade enligt Svenskt diplomatarium (SDHK-nr 1702) den 23 juli 1296 ett beslut om 1 år och 40 dagars avlat för dem som besöker S:t Lukas kyrka i Grötlingbo på S:t Lukas' dag, Jungfru Marias helgdagar, Maria Magdalenas dag, den heliga Katarinas dag och Kristi himmelsfärds dag. Man kan fråga sig om detta påvliga beslut har något att göra med de fantastiska reliefer av riddare som finns på kyrkan, se bild nedan.

Kalkmålningar Grötlingbo kyrka
Kalkmålningar 1300-tal.

Triumfkrucifix, Grötlingbo kyrka
Triumfkrucifix 1200-tal.

Dopfunt, Grötlingbo kyrka
Josef och Maria håller hand på dopfunten

Dopfunten är från sent 1100-tal. Predikstolen från 1548 är Gotlands äldsta, och har ursprungligen tillhört Visby Domkyrka. Altartavla 1669. Ännu en dopfunt liksom bänkinredning 1700-talet.

Grundtexten har vi fått av Visby Stift. Tackar!

Reliefer Grötlingbo kyrka

Tvärs över långhuset går relieferna från den tidigare absidkyrkan. De sägs vara gjorda av den gamle mästaren Sigraf, som var lärjunge till Bysantios, och tros ha varit verksam 1170-1215. Sigrafs verk kan man se på dopfuntarna i Grötlingbo, Bro och Lau - favoritmotiv tycks ha varit de tre vise männen säger experterna. Arbeten från honom finns spridda från Norrland till Nordtyskland och hans namn är känt genom en runinskrift på en dopfunt på Bornholm.

Relief Grötlingbo kyrka

Här är en närbild på en av relieferna. Att det är någon slags riddare syns klart nog, men det är ingen som riktigt vet vad det är för en karl. Relieferna är ännu otolkade, men det finns några förslag. Ett av dem är att det är illustrationer till sagan om Beowulf. Det är i vart fall inte någon västgöte vid namn Arn.

1100-talet på Grötlingbo kyrka

Det är en skojig tanke att det är sagan om Beowulf som illustreras på kyrkan i Grötlingbo. I så fall kanske vi ser krigen mellan svearna (skilfingarna) och "männen från havet" (gutarna).

Relief på Grötlingb kyrkaDet tycks nämligen som var Beowulf en tvättäkta gute, Angantyr har förresten ett röse i närheten, och något ännu skojigare är att enligt sagan så hjälpte männen från havet en kung i Uppsala till makten - kung Adils som vilar i en av Uppsala högar.

Beowulf hade problem med en förhärjade drake, som brände ner en gård per natt, och kanske är det denna Beowulf tar ett livtag på.

Vad som visas på bilden är inte gott att veta, men att besöka Grötlingbo kyrka är intressant så att det räcker och blir över. Kan du tolka relieferna så publicerar vi gärna.

En sak som alltid slår en när man besöker olika kyrkor är det här med dialekten, ty den den sägs av experter bara vara något slags efterbliven svenska, men när man ser alla föremål, vikingatida hantverk, importerade träsniderier så undrar man vad som egentligen är efterblivet.

Öppet för besök

De medeltida kyrkorna på landet är vanligen öppna dagtid för besök mellan 15 maj och 15 september, såvitt det inte restaureras, men ta hänsyn om det pågår begravning, bröllop eller annan verksamhet.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Grötlingbo socken

Vägbeskrivning


Grötlingbo socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Kyrka.

I närheten - fågelvägen

Hundar

7,4 km, Alla hundar

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

juni

22Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan