text bild karta   info, a-ö

11) Awair Strabain

Gotland | Gutasagan | Utskrift | Mobilsida
11) Awair Strabain
11) Awair Strabain, foto Bernt Enderborg

Strabain ordnade fred


Ur Gutasagan

Siþan sentu gutar sendumen maga tjl suiarikis En engin þaira fic friþ gart fyr þan awair strabain af alfha socn hann gierþi fyrsti friþ wiþr suja kunung

Översättning

Sedan sände gutarna upprepade gånger sändebud till svearnas rike, men ingen av dem kunde skaffa fred förrän Avair Strabain från Alva socken. Han slöt först av alla fred med svea konung

Kommentar

Precis som på sidan om att många försökte så är det svearna som utpekas som bråkstakar. Gutar är ett fredsälskande folk som har sin lust i att göra affärer med andra, inte banka och slå. Och kanske skall man framhålla att det står inte Sveriges kung, utan svea kung.

En båt från en bildsten

Ovanstående fred behöver dock inte innebära att svearna hade kommit med stora flottor till Gotland och ställde till besvär, se förresten hur det gick för Björn, utan det hela rör nog handel på Mälaren. Och det råkar händelsevis vara vad gutarna uppnår genom avtalet med svearna, se Skyddslandet Gotland.

Går vi ännu längre tillbaka i tiden så står det i Beowulfkvädet att Beowulf också hette Älfhere. Forskaren Tore Gannholm har därvid funnit gott att fundera över om Beowulf möjligen är samma person som Awair Straibain. Och därför kan man verkligen ställa sig frågan vad Awair egentligen gjorde som sändebud för Gotland, ty det står nämligen i Beowulfkvädet att gutarna hjälpte till att avsätta Uppsalakungen Ale, varefter Adils intog tronen i stället. I åtminstone ett par av de berömda högarna i Gamla Uppsala kan gutarna sålunda ha ett finger, något som kan vara skojigt att känna till för den som besöker dessa.

Tilläggas kan att vi drar till med att Uggarde rojr på sydöstra Gotland nog är Beowulfs grav. Jämför man detta enorma stenröse med högarna i Uppsala så kan man kanske säga att det finns fina jordhögar i Uppland. Awair Strabains gravvård ligger i Alva.

Avtalet, som träffades mellan Awair och suja kunung, som behandlas annorstädes, är ganska annorlunda och visar svart på vitt att gutarna var långt mäktigare än vad de flesta kan tänka sig.

Hängde du med
Alltså: i stället för knäböjande gutar som anhöll om att få bli undersåtar för handelns skull så medverkade Awair till att byta kung till en som gick att prata med.

Uppdatering 27/3-2006
Förut stod det att gutar sände "sendumen manga" i den gutniska texten. I originaldokumentet står det emellertid "sendumen maga", vilket i så fall betyder befullmäktigade ombud.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

juni

15Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »Se vidare Boendesidan