text bild karta   info, a-ö

Stenansigter - sommarens Gotlandsbok

Gotland | Artiklar | Utskrift | Mobilsida
Stenansigter - sommarens Gotlandsbok
Stenansigter - sommarens Gotlandsbok, foto Bernt Enderborg

En bok om Jakob, en dansk stenhuggare i Visby 1361


Martin Petersen har skrivit en bok om existentiella val för Jakob, en dansk som flyttat till Gotland och innehade borgarskap i Visby för sin färdighet inom stenhuggeri.

Stenansigter

Jakob Olavssøn är gift och har barn med en kvinna från Hästnäs, strax utanför Visby.

När Valdemar Atterdag 1361 kommer (han intog hela Gotland och mördade många, se 1361) står Jakob där som en dansk i Visby med svärföräldrar och vänner utanför den ringmur som borgarna stängde under ett av slagen om Gotland.

Stenansigter

Boken är skriven på danska och du kan köpa den här. Det går bra att läsa den för en svensk, det är lättare att läsa danska än att förstå när man hör det; ett och annat ord är annorlunda men det mesta är sig likt (nysgerrig betyder nyfiken).

Boken handlar om en människas utsatthet och valmöjligheter i förfärliga tider (se Vi på muren) och de tider som följde efter katastrofen.

Recenssioner och annat hittar du på Martins Petersens hemsida. Jag har läst boken och rekommenderar den. Och att få ett danskt perspektiv på det hela, och lite historia du förmodligen inte kände till förut, är såväl stimulerande som spännande.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan