text bild karta   info, a-ö

En Midsommarnattsdröm spelades 2002

Gotland | Roma socken | Romateatern
En
En Midsommarnattsdröm spelades 2002 , foto Bernt Enderborg
Spelplatsen är först Thesevs palats i Athen men sen förflyttar man sig ut i en skog i närheten, där nästan allting utspelar sig.

En midsommarnattsdröm är ett sagodrama och där förekommer älvakungen Oberon och älvadrottningen Titania samt ett antal älvor, som heter sånt som Ärtblomma, Spindelväv och Senapskorn.

Pjäsen, A Midsummer Night's Dream, skrev Shakespeare kanske till bröllopsfestligheter omkring 1596, ungefär samtidigt med Romeo och Julia. Och det geniala med pjäsen, sägs det i en inledning till pjäsen av Allan Bergstrand som översatt det utgåva jag har, "är den självklarhet varmed naturandarnas värld är sammanvävd med människornas". Pjäsen handlar nog om kärlekens irrationella väsen, missförstånden, misstagen, slumpens nycker, men ibland också lyckliga slut.

Puck, som på engelska kallas Robin Goodfellow eller på svenska kanske Nisse go'dräng, om inte namnet Puck används också på svenska numera, kommen från folktron karaktäriseras:

"Nisse go'dräng som brukar driva gäck
med bygdens flickor, så de grips av skräck;
som skummar mjölken tunn och som förstör
i bondmors kärna hennes bästa smör,
stjäl ölets fradga och med hånfullt skratt
för vandrarn vilse mitt i nermörk natt".

Till kung Thesevs bröllop med Hyppolyta, amasonernas drottning, ska några hantverkare uppträda. Men det uppstår trassel när Puck, Oberons tjänare, prövar sina trollkonster på kärleksparen som förvillat sig in i drömmarnas skog. Trots det antika namnvalet är det inte särskilt mycket antikt i pjäsen.

För skoj skulle kan vi väl säga att August Strindberg blev kär i Puck när han såg pjäsen med Harriet Bosse som Puck. Caveat...
/text och foto Bernt Enderborg