text bild karta   info, a-ö

Visby sevärdheter

Gotland | Guide Gotland | Utskrift | Mobilsida
Visby sevärdheter
Visby sevärdheter, foto Bernt Enderborg

Sevärdheter i Visby, och länkar till massvis av information, kartor och bilder


Först av allt, Visby är en hamnstad, och har alltid varit, åtminstone sen vikingatiden. Och eftersom hon ligger i väster så är solnedgångarna fantastiska; ett hyfsat ställe att avnjuta en solnedgång är Strandpromenaden.

Bilden ovan visar Almedalen på ett kort taget från Donnersgatan, som har fått namn efter en handlare på 1800-talet, alldeles framför Almedalsbiblioteket och strax bredvid den enligt sedvana felkalkylerade Konferenshallen.

Almedalen, sevärdheter i Visby
Ett sommarkort på Almedalen taget åt nordost.

Almedalen kan vara en bra plats att starta på, ty Visby innanför murarna är bara någon kilometer brett och halvannan dito på andra ledden, ty dagens Almedal är nog anledningen till att Visby utvecklade på just denna plats. Den lilla damm som finns kvar och visas på kortet längst upp är nämligen resterna av den tidigmedeltida hamnen; det finns spår av vikingar i Visby men också i vikarna norrut vid namn Gustavsvik och Snäckviken men på dessa uråldriga hamnplatser har man häpnadsväckande nog funnit gott att bygga stugbyar.

På fotot längst upp ser du intressanta saker, förutom Kruttornet som stod på plats omkring 100 år för ringmuren, att skydda hamnens utseglingsränna (man seglade in ungefär på vägen framför dagens Universitet, Campus Gotland (Uppsala universitet), och biblioteket), så ser du ett par av portarna i den äldsta delen av ringmuren. Vid portarna har man grävt sig ner till medeltidens markyta varför det kan vara anledning att gå ner i denna grop för att få en känsla av den tidiga medeltidens hamn; det löpte bryggor längs muren i Almedalen såväl i norr som i öst (här finns mer om portar).

Ruiner, sevärdheter i Visby

Ruiner i Visby

Hela Visby i sig självt, innanför murarna, är en stor sevärdhet. Linné sa vid sitt besök 1741 att Rom i Italien nog stod modell för Visby men att det mesta var ruinerat. Och ruiner finns det, se kartan, och de ger stämning i hela staden innanför murarna. Här finns en översiktsida om Ödekyrkorna i Visby.

Men det är mer gott om ruiner på Gotland än vad de flesta vet om, riktigt häftiga saker faktiskt. Ruinerna i Visby är också häftigare än vad man tror, se t ex Kristi riddares gård och varför inte Djävulens spik.

Ringmuren, sevärdheter i Visby

Visby Ringmur

Ringmuren som är Sveriges största sevärdhet sätter mig alltid i klämma. I nutid är den förstås fantastiskt vacker men samtidigt är murar dumhetens främsta symboler.

Visby ringmur, sevärdheter i Visby

Här finns en karta där du kan se olika saker på muren innan du tar promenaden. Du kan lära dig om olika sorters torn (de är större än vad du tror) och nuförtin får man nere i nordvästra hörnet gå upp i ett torn och kika sig kring, se Snäckgärdsporten, och det kan vara bra att känna till att Kruttornet, som man också kan besöka, är en kastal som byggdes långt före ringmuren.

Små gränder, sevärdheter i Visby

Gränderna

Vägnätet innanför murarna är minst medeltida, trots att ganska många gränder har försvunnit och bebyggelsen vuxit ordentligt sen medeltiden; en vacker gränd folk brukar kika till är Fiskargränd. På bilden ovan ser du Norra Murgatan som nog inte fanns på medeltiden men Klinten i dag är ett mysigt område med väldigt trevlig utsikt.

Gatuvalv, sevärdheter i Visby

Medeltida hus

Det finns ett par hundra medeltida hus kvar i Visby men många är reveterade och tillfixade så att de inte ser särskilt medeltida ut. Här är en karta över några Medeltida hus i Visby. Vi har skrivit lite om ditten och datten, t ex Gatuvalven.

Någonstans måste jag också nämna att alldeles utanför staden, 500 meter åt norr, ligger en av Sveriges bevarade medeltida avrättningsplatser, som heter Galgberget.

Södertorg, sevärdheter i Visby

Torg och shopping

Det finns bara två platser i Visby innerstad som vi kallar torg, nämligen Söder- och Stora torget. På Södertorg, bilden ovan, bedrivs ingen torghandel men å andra sidan börjar Adelsgatan i dess nordöstra hörn som hyser många små mysiga butiker, caféer och annat sånt.

Stora torget, sevärdheter i Visby

Stora torget är något helt annat. Det är nyligen renoverat med betongklunsar här och där och är inte särskilt vackert dagtid, men det ser man inte mycket av eftersom torghandel pågår dagtid hela sommaren. Men annat är det på kvällen! Så du skall få några kvällskort. Ovan ser du rakt fram på kortet två av de stora dansställen för ungdomar: Munkkällaren och Gutekällaren.

S:ta Carin, sevärdheter i Visby

Stora torgets södersida upptas till större delen av ruinen som vi kallar S:ta Carin, framför ruinen ligger en restaurang men på medeltiden låg Visby rådhus på torget, alldeles framför ruinen till höger på kortet.

Caféer och restauranger i Visby

Stora torgets sidor hyser restauranger och uteserveringar. På sommarkvällarna är det närmast magiskt att flanera i environgerna och ta del av kvällslivet som känns mera kontinentalt än inrikes.

För den historiskt intresserade skall vi nämna ett torg till, Rolandstorget, men det kallas måhända inte så i dag. Det ligger alldeles ovanför Almedalens nordöstra del, utanför Lilla Strandporten, och anledningen till att vi nämner detta är att där stod Rolandsstatyn under medeltiden och där låg Visbys första rådhus, Vinhuset, som du kan se rester av såframt du vet vad du ser.

Johan Målares hus, sevärdheter i Visby

Strosa omkring

Fastän domkyrkan S:ta Maria är en av Gotlands mest besökta sevärdheter så är hon egentligen inte särskilt sevärd. Missförstå mig inte, det är en fantastisk kyrka, och ovanför kyrkan på Domkyrkoberget är det fantastisk utsikt, men om man letar efter sevärda kyrkor på riktigt så måste man ut på landet. På bilden ovan ser du kyrktrappan som leder upp till Domkyrkoberget och på vars högra sidan Johan Målares hus står.

Du vill nog inte heller missa Botaniska trädgården med S:t Olofs murgrönebeklädda ruin, ty det är en av Sveriges skönaste trädgårdar, om inte den skönaste (men vi är för få gutar så vi vinner aldrig omröstningarna).

Så, nu har du fått lite att kika på i Visby. Det skönaste är dock att strosa omkring lite hur som helst, kanske fika på något litet krypin av trevliga människor och låta den forna världsstadens historia och Gotlands underbara sol få komma dig lite närmare.

Välkommen vill Visby!
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan

1) Ryssen

Ryssen var en världskänd filmregissör som hette Tarkovsky.

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Guide: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.