text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 
Vecka 41:må 7ti 8on 9to 10fr 11lö 12sö 13

Kulturarvets dag, 23 september 2023


Guteinfos arkiv

Kulturarvets dag 2017 - kastaler

Artiklar, Öja

Om kastalerna på Storsudret
Den 10/9-2017 var det Kulturarvets dag också på Gotland, men det anordnades under hela helgen en hopen saker, lördag: Vandring i två ängen, Fåglar som kulturarv, Väskinde hade öppet hus i Fossilmuseet, Prästladugården och Sandkull-Annas stuga, En vandringsled invigdes i Fröjel och folk gick på Natur- och kulturstigen i Bro. På söndagen gick folk i Tjelvars fotspår i Gothem, i Lärbro funderade man på vikingatidens vardagsliv, Sanda hade Gullinmuseet öppet, i Tingstäde funderades det över Kulturmiljöer från svunnen tid och så det som denna sida handlar om: Varför uppfördes tre väldiga kastaler just på Storsudret, i Gotlands sydligaste socknar?

Tanken var inte endast att man storögt skulle kika och lyssna på guidernas berättelser utan faktiskt också resonera samman om saker och ting varför på Storsudret avslutade det hela med en kaffestund på Körsbärsträdgården.

Bilden ovan visar hur Ing-Marie Tellström på ett utmärkt sätt visar oss kastalen i Öja och kortfattat redogjorde för litteraturens förslag till varför kastalerna står där de gör och till vad de kan ha använts (vi är faktiskt inte säkra på detta ehuru alla kan se att det är försvarstorn, men varför i himmelens namn står det stora sådana alldeles bredvid kyrkorna?). Det var en bra genomgång - Tack Ing-marie!

Kastalen i Hamra

Vid den nyutgrävda kastalen i Hamra mötte Torsten Gislestam upp (killen i hatten, som bor strax bredvid, en i historia lärd man, han håller bl a på med Hamra kyrka som småningom kommer att ingå i standardverket Sveriges kyrkor). Kastalen i Hamra är större än Kruttornet, 14x11 meter säger utgrävningsledaren Christian Hoffman, och den kan ha varit högre än Kruttornet (murarna är väldigt breda), i en odaterad artikel i lokalpressen. Christian säger också att en kastal är ett försvarstorn men att modern forskning har visat att detta är förenklat och att de har haft flera funktioner under tidernas oavhjälpliga gång.

Kastalen i Hamra

Torsten Gislestam tillsammans med Dan Carlsson, som också var tillstädes, redogjorde för kastalen och utgrävningen ty det är den sistnämndes företag Arendus som utfört den - tack Torsten och Dan!

De berättade att kastalen var från 1100-talet, till och med från början, och att den var den största på Gotland och som en ovanlighet att den hade rundade hörn: kastalerna är oftast fyrkantiga, eller rektangulära, eller helt runda.

Kastalen i Hamra
Ett av rummen i bottenvåningen på kastalen i Hamra

Gislestam berättade bl a att han som barn åkt skidor på vad som då kallades kastalbacken, visade en bevarad kalkugn, där nog de övre våningarna på kastalen blivit förvandlade till pulver, om inte traktens bönder återanvänt den grovt huggna stenen till sina egna byggnader, eller där kalken till murbruket i kastalen förfärdigats. Han hade också en teori om vad kastalen har varit, nämligen en storbondegård medan Dan Carlsson menade att det var en regelrätt kastal eftersom det inte fanns någon ingång i markplan utan först på andra våningen som i de andra kastalerna. Carlsson berättade också att man gjort en del fynd inuti kastalen, de äldsta var från vikingatiden, 1000-talet, en pärla och spänne. Och det är intressant, men å andra sidan har man funnit mycket från vikingatiden på Storsudret varför de vikingatida fynden förmodligen inte tvärsäkert kan tidsbestämma kastalen; Carlsson hade låtit skicka in lite av kastalens murbruk för tidsbestämning men ännu inte fått något begripligt svar.

Gislestams och Carlssons olika teorierna om vad den för tiden gigantiska byggnaden har varit behöver inte vara motstridiga och Christian Hoffman har nog alldeles rätt i att kastalerna fyllt olika funktioner under deras tusenåriga historia, se t ex den i Lärbro, som i nutid är redskapsbod och utställningslokal, om jag minns rätt.

Kastalen i Sundre

Vid dagens sista kastal, den helt runda kastalen i Sundre, se sidan om kyrkan, mötte Kerstin Jonmyren upp och berättade - tack Kerstin!. Hon hade tankar om vem som byggt kastalen, dvs de som faktiskt såväl har tillverkat byggnadsstenen och med murbruk emellan lagt dem på plats. Hon sa att det kanske var trälar, vars historia som bekant är ganska lite utforskad men antog att framtiden nog kommer med klarare besked. Här finns en sida om trälar utifrån Gutalagen.

Lite teorier om kastalerna

Men först ska sägas att den ingång i marknivå som du ser på bilden ovan är upptagen i senare tid, ingången i kastalerna låg vanligen på andra våningen; en sådan ingång finns på andra sidan av kastalen.

Vi har en Guide till kastaler, där vi i allt prat också nämner vanligaste teorierna, dvs försvarstorn och skyddat förråd. Det tycks ha varit så att kastalernas understa våning, till vilken det alltså inte fanns någon ingång från utsidan, har använts som förråd, den andra våningen har på sina ställen en latrin, se t ex sidan om Kruttornets finesser, varför vi vet att folk bör ha uppehållit sig i kastalerna och i denna våning, kanske bostad. De nedersta våningarna har trätak, det är lätt att se, men uppåt tredje våningen till finns ofta slagna stenvalv. En bild från Sundre kastal:

Kastalen i Sundre

Bilden är tagen i mörkret inuti kastalen i Sundre. Jag stod på bottenvåningen och tog kortet uppåt. Du ser bjälklaget till taket i första våningen men också det slagna valvet i nästa våning, dvs taket till den våning där folk hade sin dagligstuga och till vilken ingången i andra våning på kastalerna leder. I förbigående kan vi tala om att diametern på kastalen i Sundre är 15 meter, samma diameter som den 100 år yngre kastalen, kärntornet, i Stockholms slott (du ser kastalen bakom Storkyrkan på Vädersolstavlan (kikar du förresten på hela Vädersolstavlan så kommer du att få se gotländska packhus som ännu står var original i Visby, t ex Liljehornska huset).

Ovanför våningen med det stenslagna valvet i Sundre kastal, valv som man också borde kunna se i Kruttornet och i Lärbro, så fanns ett par våningar till. Den allra översta våningen var avsedd för vakthållning och hade kanske också en inre mur, förutom det yttre krenelerade muren; på kastalen i Gothem tycks det också ha funnit ett stenvalv i toppen.

Jag tror att det stenslagna valvet, eller valven, helt enkelt var ett brandskydd för dem som bodde eller satt vakt i kastalen. Vi vet nämligen att åtminstone en kastal var bebodd, se Kräklingbo kastal, och så var fallet i Lau också, se sidan om kastalen, där man också med tiden förfärdigat ett bättre boställe, men grunden för det hela är en kastal, liksom i Stockholms slott, Kalmar slott, Falsterbohus och flera därtill.

Vid kaffestunden i Körsbärsträdgården kom vi just inte särskilt mycket längre förutom att det funderades lite grann över andra möjliga kastaler på Storsudret, bl a Kastelle (det är smedjan som finns kvar) och några platser till. I förbigående vill jag också nämna att det frågades efter förslag på ämne till nästa års kulturdag. Två förslag som jag tyckte var särskilt bra var att Dan Carlsson skulle visa Kulturlandskapet och det andra kom från Gislestam själv, nämligen de medeltida kyrkorna, som folk vet alldeles för lite om.

- Vad det än blir, se till att vara där och lär dig om Gotland och hembygden. Det är bra mycket häftigare än vad du tror!

/text och foto Bernt Enderborg
23 lör
sep 2023
Vecka 38

Tekla, Tea

Johann Gottfried Galle upptäckte planeten Neptunus 1846. Augustus föddes 63 f.Kr., John Coltrane 1926, Ray Charles 1930, Bruce Springsteen 1949. Snorre Sturlasson mördades 1241.

24 sön
sep 2023
Vecka 38

Gerhard, Gert

Janne Schaffer föddes 1945. Paracelsus dog 1541.

25 mån
sep 2023
Vecka 39

Tryggve

Slaget vid Stamford Bridge 1066. Mark Hamill föddes 1951, Will Smith 1968.

26 tis
sep 2023
Vecka 39

Enar, Einar

Carl Jonas Love Almqvist dog 1866 och Paul Newman 2008.

27 ons
sep 2023
Vecka 39

Dagmar, Rigmor

Sverige övergav guldmyntfoten 1931, Dag Hammarskjöld valdes till FN:s generalsekreterare 1957. Samuel Adams föddes 1722.

28 tor
sep 2023
Vecka 39

Lennart, Leonard

Grekerna segrar vid Salamis 480 f.Kr., Estonia förliste 1994. Konfucius föddes 551 f.Kr., Caravaggio 1571. Louis Pasteur dog 1895, Edwin Hubble 1953, se Det medeltida Världsalltet och Harpo Marx 1964.

29 fre
sep 2023
Vecka 39

Mikael, Mikaela

Mickelsmäss. Håtunkaleken 1306. Miguel Cervantes föddes 1547. Pompejus mördades 48 f.Kr., Émile Zola dog 1902, Tony Curtis 2010.

30 lör
sep 2023
Vecka 39

Helge

Trollflöjten har premiär under ledning av Mozart 1791, Ölandsbron invigs 1971 (det är inte vägpriser till Gotland), 50-öringen avskaffades 2010, Martin Ljung dog samma år.

sön
okt 2023
Vecka 39

Ragnar, Ragna

Internationella dagen för äldre, allmän rösträtt införs i Finland 1906. T-forden kom 1908, domarna avkunnades i Nürnbergprocessen 1946, motboken avskaffades 1955. Ivar Axelsson dog 1487.

mån
okt 2023
Vecka 40

Ludvig, Love

Snobben publicerades 1950. Gunnar Wennerberg föddes 1817, sir William Ramsay 1852, Mahatma Gandhi 1869, Groucho Marx 1890, Graham Greene 1904, Alexander Robertus Todd 1907, Alex Raymond 1909, Sting 1951. Svante Arrhenius dog 1927, Marcel Duchamp 1968, Paavo Nurmi 1973.

tis
okt 2023
Vecka 40

Edvald, Osvald

Hylands hörna började 1962, Tyskland återförenades 1990. Franciskus av Assisi dog 1181 eller 1182, Woody Guthrie 1967 och Jarl Kulle 1997.

ons
okt 2023
Vecka 40

Frans, Frank

Djurens dag, Kanelbullens dag, Internationella vodkadagen och Samåkningsdagen. Frans G. Bengtsson föddes 1894. Rembrandt dog 1669, Max Planck 1947, Janis Joplin av överdos 1970.

tor
okt 2023
Vecka 40

Bror

Internationella dagen för lärare. Beatles släppte singeln Love Me Do 1962, den första. Denis Diderot föddes 1713, 4 av 5 bröder Dalton sköts 1892.

fre
okt 2023
Vecka 40

Jenny, Jennifer

Den första planeten utanför vårt solsystem, exoplanet, upptäcks 1995. Lasse Lucidor föddes 1638.

lör
okt 2023
Vecka 40

Birgitta, Britta

Enligt judisk tradition skapades Adam denna dag, se Mannens skapelse på en dopfunt. Niels Bohr föddes 1885. Thomas Reid dog 1796, Lars Ekborg 1969 och Anna Politkovskaja mördades 2006.