text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 
Vecka 49:må 2ti 3on 4to 5fr 6lö 7sö 8

Medeltidskyrkorna stänger, 15 september 2020


15 maj - 15 september


Generellt mellan 15 maj till 15 september är samtliga Gotlands kyrkor öppna, om det inte restaureras.

Efter den 15 september är många kyrkor stängda, men är du välkommen att besöka dem ändå - kontakta det aktuella pastoratet eller församlingen för information hur du ska gå tillväga för ett besök.

Ta hänsyn om det pågår begravning, bröllop eller annan verksamhet.

Guteinfos arkiv

Kyrkor på Gotland - guide

Guide, Annorstädes

Kyrkorna på Gotland är en enastående företeelse i den europeiska kristenheten
Förutom ett dussintal ruiner i Visby så finns det nästan 100 medeltida kyrkor som fortfarande används på Gotland. I förstone kan allihop tyckas likadana, men med lite kunskaper om vad man ser så är varje kyrka en skatt i sig.

I en förundersökning - Gotlands medeltida kyrkor - en del av världsarvet? - säger Louise Borgö i Visby den 17 augusti 2009 att:

"På Gotland finns 92 medeltida kyrkor i bruk. En av dem ligger i Visby och är stiftets domkyrka och övriga 91 är utspridda på resten av ön. På medeltiden hade Visby ytterligare minst 12 kyrkor och landsbygden minst 4 till, som idag är ruiner."

"I inget annat landskap har man byggt så intensivt under medeltiden som på Gotland" (s 144), alla är byggda före år 1350, och 100% av kyrkorna är klassade som riksintresse för kulturmiljövården (s 123), vilket står att läsa i "Sockenkyrkorna, Kulturarv och bebyggelse", ett forskningsprojekt, Riksantikvarieämbetet, Kristianstad boktryckeri, 2008.

Några röster om kyrkorna

Konsthistoriker Brunius skrev på 1800-talet att ”Af Gotlands talrika kyrkor finns knappt någon, som ej förtjenar att i konsthistoriskt afseende tagas i närmare skärskådande”. Konstprofessorn och den störste undersökaren av våra kyrkor, Johnny Roosvall, sa att Gotlands kyrkor var "En enastående företeelse i den europeiska kristenheten." Gunnar Svahnström säger i guideboken Gotlands kyrkor, Arlöv 1984 att: ”En sådan koncentration av märkliga kulturminnen möter man eljest knappast på dessa nordliga breddgrader”. Engelsmannen och konsthistorikern T Frances Bumpus skrev i sin bok om kyrkorna i Sverige, Norge och Danmark 1908 att: "...I know no district of Europe more fascinating to the ecclesiologist then this little sea-girt isle." Nedan lämnar också en engelsman, Heales, sitt vittnesbörd.

I mitt tycke är Garda kyrka den vackraste, som också är en av de äldsta stenkyrkorna, med bl a sin unika 1100-tals konst och det bevarade taket från samma århundrade. Men det finns många vackra kyrkor, fyllda med makalös konst av allehanda slag.

99% av konsten, eller mer, finns på landet och inte i S:ta Maria, domkyrkan i Visby, som är den mest besökta platsen. Och det är också på landet som den unika och nyskapande konsten finns, och då är det fråga om 100%.

När och varför byggdes kyrkorna


Alf Henriksson säger att det nästan finns en katedral i varje socken på Gotland, och så är det väl ungefär, men det som förundrar är att det är så få som har åstadkommit alla dessa kyrkor, omkring 10-15 gårdar per kyrka - de måtte ha varit rika som troll ty varje kyrka är utsmyckad på allehanda sätt: stenarbeten, målerier, skulpturer, glasmålningar, smide osv.

Det är många som har frågat sig varför det har byggts så många kyrkor, tätheten är exceptionell och varhelst man än befinner sig på ön så har man ofta en eller flera kyrkospiror i blickfånget.

Antag för perspektivets skull att Gotland hade en befolkning på låt säga 50.000 personer under 1100- till 1300-talet och att det var jämt 100 kyrkor de byggde. Antag vidare att Sveriges största stad Stockholm i dag har 1 miljon innevånare. Divisionen ger alltså 2.000 kyrkor att bygga och fylla med konstverk om stockholmarna skulle göra samma sak i dag som gutarna gjorde under medeltiden.

Se Kyrkornas ålder, Varför byggdes alla kyrkor och Vem byggde kyrkorna.

Det största kulturarvet


Gotland är långt ifrån bara rosor, badstränder och en ringmur. Kyrkorna är otvivelaktigt vårt största kulturarv, och fastän såväl danskar som svenskar, arkeologer och museifolk har burit iväg med tonvis av konstverk från kyrkorna, återstår ändå bra mycket. Vi döper ungarna i dopfuntar som snart nog är tusen år gamla, vi ser de inmurade bildstenarna som är flera hundra år äldre än kyrkorna och vi kan alla se runor, klotter och allvarliga saker, på golv och väggar, på stenar och minnesmärken.

I varje kyrka på Gotland bor medeltiden kvar högst påtagligt - tiden har på något sätt konserverats och vid ett besök i en kyrka så är man alltså nära den.

Det tar sin tid


Visby hinner man springa runt på några timmar men landets kyrkor och de kolossala byggnadsverken från forntiden kräver lite planering och tar längre tid.

Och det är en lisa för själen att ta del av kyrkorummens självklara tystnad, de medeltida tankarna på väggarna, häpnadsväckande målningar som t ex i Anga och Garda, reliefer som t ex Tänkaren i Martebo, Spel och dobbel, den Medeltida punkrockaren och Kvinnan klädd i solen. Det finns väldigt, väldigt mycket att se och lika mycket att begrunda.

Till sist ett litet råd: visst är kunskaper om vad du ser bra att ha, men den medeltida konsten skapades inte för allehanda förståsigpåare. Det är faktiskt bara att åka ut i härligheten, kika efter och tycka vad du tycker.

* Målningar i kyrkan - vem är det
* Kyrkorna på en karta

Kyrkorna i Visby


I Visby finns det ju som bekant bara en medeltida kyrka i behåll, S:ta Maria, resten är mer eller mindre välbevarade ruiner, som i och för sig är väldigt vackra. I skriften De hundra kyrkornas ö från 1989, som ges ut av Stiftsamfälligheten i Visby stift, säger Tore Furberg att den engelska majoren Alfred Heales besökte Gotland 1884 och blev så fascinerad av kyrkorna på landet att han också återvände nästa år, sedermera blev det en bok av det hela: The churces of Gotland (other than those of Wisby).

Vi citerar ett stycke av Furberg där han beskriver lite av bokens innehåll: "Texten börjar med att beskriva Visby under glansperioden, då staden som handelscentrum överglänste t o m London. De många kyrkorna i Visby, liksom Roma klosterkyrka, har enligt författaren sina motsvarigheter i andra länder men kyrkorna på den gotländska landsbygden är till stor del unika i sitt slag. Kyrkorna på Gotland är i jämförelse med de engelska landskyrkorna nästan orörda och har nästan helt och hållet undgått den destruktiva procedur, som kallas restaurering."

Och jag kan inte annat än att hålla med major Heales och Roosvall. Det är kyrkorna på landet som är den enastående företeelsen i europeiska kristenheten.

Fler guider


Gotlands kyrkor är ett omfattande område. Vi har gjort några andra guider som kan vara av nytta:

* Glasmästarna, glasmålningar, Lye kyrka
* Målningar
* Målningar - vem är det
* Skulpturer, reliefer
* Smideskonst

- Gotlands sökmotor uppe i högra hörnet är också snabb och bra.

/text och foto Bernt Enderborg
15 tis
sep 2020
Vecka 38

Sigrid, Siri

Alexander Fleming upptäckte penicillin 1928. Gunnar Ekelöf föddes 1907, Tommy Lee Jones 1946.