text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Israel intensifierar attacker efter avbrutna förhandlingar

Tusentals personer väntas demonstrera i Tel Aviv under lördagen för att de minst 137 personer som är kvar i gisslan ska släppas. Anhöriga och tidigare frisläppta har krävt ett omedelbart möte med premiärministern, de fruktar att de nya striderna äventyrar gisslans säkerhet.Tidigare hade förhandlingarna om ny vapenvila i Qatar brutit samman då Israel ansåg att Hamas inte uppfyllt sitt löfte om att släppa kvinnor och barn.I södra Gaza har omfattande attacker riktats mot Khan Yonis, dit många flytt men nu ombetts evakuera. Israels militär uppger att markstyrkor snart kan röra sig söderut.... läs mer »

Diabetes typ 2 ökar bland unga – kopplas till barnfetma

Diabetes typ 2 är en typ av diabetes som framför allt drabbar äldre personer, men nu märks en ökning också bland barn och unga vuxna.Ökningen beror på den tidigare snabba ökningen av barnfetma för 10-15 år sen, enligt professor Claude Marcus.”Det är farligare för barn än vuxna att få diabetes typ 2 eftersom den kan leda till andra sjukdomar och tidig död”, säger han.... läs mer »

Helldén ratar nya kärnkraftsavtalet: ”Det kommer inte hända”

Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén, ifrågasätter om det verkligen är ett juridiskt bindande avtal som Sverige har träffat i Dubai, tillsammans med ett 20-tal andra länder.Han är besviken över att Sverige engagerar sig att diskussioner om kärnkraft, när det är bråttom av fasa ut olja och kol.Miljöpartiets språkrör tror inte att näringslivet är intresserat av att bygga mer kärnkraft, utan menar att det är sol och vind Sverige bör satsa på.... läs mer »

Lyssna på Ekot kvart i sex

Att Israel har lämnat förhandlingarna i Qatar, kärnkraftsöverenskommelsen på COP28 och Miljöpartiets respons på denna. Det är några av rubrikerna i Ekot kvart i sex.Hör senaste nyheterna från Ekot här.... läs mer »

Jordbävning i Filippinerna – tsunamivarningar utfärdade

En jordbävning med magnituden 7,6 har inträffat utanför den Filippinska ön Mindanao, och tsunamivarningar har utfärdats i området. Enligt landets seismologiska myndighet kan de första tsunamivågorna nå land innan klockan 17 svensk tid. Invånarna i två städer har uppmanats evakuera och ta sig in i landet på hög mark. På Mindanao bor över 25 miljoner människor. ... läs mer »

Lyssna på Ekot kvart i fem

Kärnkraftsöverenskommelsen på COP28, Miljöpartiets respons på denna och larm om tsunami efter kraftigt jordskalv utanför Filippinernas kust. Det är några av rubrikerna i Ekot kvart i fem.Hör senaste nyheterna från Ekot här.... läs mer »

S gör nytt försök – vill driva igenom tillfällig bankskatt

Socialdemokraterna gör ett nytt försök att driva igenom en bankskatt i riksdagen. Det berättade partiledaren Magdalena Andersson i sitt jultal i dag.Skatten är tänkt att vara tillfällig och beräknas ge statskassan 10 miljarder under nästa år.Pengarna ska gå direkt till hushållen, exempelvis genom ett extra barnbidrag nästa år.... läs mer »

Israel beordrar förhandlare att återvända från Qatar

En israelisk delegation har besökt Doha i Qatar under lördagsmorgonen för att diskutera medlingen av en eventuell ny vapenvila mellan Israel och Hamas. Men enligt ett uttalande från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad har förhandlingarna inte varit framgångsrika. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har nu beordrat delegationen att återvända till Israel. ... läs mer »

Ny studie: Flickor får ADHD-diagnos fyra år senare än pojkar

Ny forskningsstudie visar att flickor och kvinnor i snitt får en ADHD-diagnos fyra år senare än pojkar och män.Hanna fick en ADHD-diagnos först när hon var 18 år. Innan dess blev hon felaktigt medicinerad mot kronisk trötthet.”Jag gjorde jag en ADHD-utredning och det visade sig att jag hade ju inte kronisk trötthet. Jag hade ju ADHD hela tiden, för min trötthet försvann med ADHD-medicinen.”... läs mer »

Deklaration på klimatmötet: Tredubbla kärnkraften fram till 2050

Frankrike vill bygga kärnkraft i Sverige och för diskussioner med den svenska regeringen. Det sa Frankrikes president, Emmanuel Macron, till Ekot under pågående klimatmötet i Dubai. På lördagen presenterade Macron, tillsammans med bland andra USA:s klimatsändebud John Kerry, Polens president Andrzej Duda och Sveriges statsminister Ulf Kristersson, en deklaration om att kärnkraften måste tredubblas globalt fram till 2050, om vi ska kunna ersätta fossil energi och klara klimatmålen. Ett tjugotal länder ställer sig bakom deklarationen, men enligt Ebba Busch har Sverige ingått i en mindre kärntrupp som fått överenskommelsen på plats. ”Sverige spelar nu en instrumentell roll i att bana väg för en ganska kraftig utrullning av ny kärnkraft globalt”, säger Ebba Busch.... läs mer »

47 meter högt torn riskerar att rasa: ”Kritisk situation”

Det 47 meter höga Garisendatornet i Bologna, Italien riskerar att rasa, det rapporterar BBC.Myndigheterna säger nu att läget är kritiskt och tornet har spärrats av och en fem meter hög barriär ska byggas för att skydda människor och intilliggande byggnader.Det medeltida tornet i Bologna byggdes på 1100-talet och redan under 1300-talet började det luta – nu jobbar staden med en krisplan som beräknas kosta cirka 50 miljoner kronor, med hopp om att få de lutande stabiliserat.... läs mer »

Superentreprenören Elon Musk och maktens baksidor

Musk, Altman, Jobs – självsäkra risktagare som byggt upp succébolag från grunden. Men vissa egenskaper som skapar framgång och rikedom kan också orsaka problem. Hör om turerna i Tesla-strejken, och om personkulter, galna genier och företagsemperiers uppgång och fall.... läs mer »

Lubna El-Shanti: Skulle kunna vara en stor seger för Ukraina

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska en järnvägsförbindelse mellan Ryssland och Kina ha sprängts på fredagen.Men när Rysslands invasion av Ukraina nu går in i sin andra vinter kommer åtminstone situationen på marken bli mer avvaktande.Hör Ekots korrespondent Lubna El-Shanti om det som händer just nu.... läs mer »

VMA i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanland

Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd.Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.... läs mer »

Intervju med Tomas Ledin

P1 Morgon lördag bjuder på en nyhetsfördjupning om Rysslands invasion av Ukraina med vår korrespondent Lubna El-Shanti.Det blir även ett samtal om den nya listan på ”utsatta områden” i Sverige.Och, bland mycket annat, en intervju med folkkäre artisten Tomas Ledin.... läs mer »

Kraftig brand i Vagnhärad: ”Delar av taket har rasat in”

En stor brand härjar just nu i centrala Vagnhärad i Sörmland.Räddningstjänsten fick larmet vid fyratiden i morse, då en explosion inträffat i en pizzeria i centrum. Det finns inga rapporter om personskador men det råder stor spridningsrisk till en ICA-butik som ligger i anslutning till pizzerian. ”När vi kom fram hade delar av taket redan rasat in”, säger Räddningstjänstens Henrik Dewoon-Thorén till Ekot.... läs mer »

Uppgifter: Minst 6 000 barn har dödats i Gaza

I Gaza har fler än 6 000 barn dödats i israeliska flyg och artilleriattacker sedan krigsutbrottet, enligt Hamaskontrollerade hälsomyndigheten.Sveriges Radios medarbetare i Gaza har träffat åttaåriga Farah som förlorade sin tvillingsyster Marah. ”Hon ville bli ingenjör och jag vill bli doktor. Vi var hela tiden tillsammans om pratade om vad vi ville bli när vi växer upp. Nu är hon borta och kan inte bli det hon drömde om,” säger hon.Innan vapenvilan dog i snitt ett barn var tionde minut i Gaza, enligt FN som kallat det lilla landområdet för en begravningsplats för barn.... läs mer »