text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Kfor-soldater skadade under oroligheter i Kosovo

Demonstranter i norra Kosovo drabbade på måndagskvällen samman med styrkor från den Natoledda internationella fredsstyrkan Kfor.Minst 20 Kfor-soldater har skadats och Nato fördömer vad de kallar en attack.Hör Sanimir Resic, docent i Europastudier, specialiserad på Balkanstudier vid Lunds universitet. ... läs mer »

Expert: ”Svårt att se hur Turkiet ska undvika en större finansiell kris”

Med skyhög inflation och låg ränta balanserar Turkiets ekonomi nära en kris, som kan komma om ett år, säger Erik Meyersson, chefsstrateg för tillväxtmarknader på banken SEB.Att Erdogan alltid har lyckats undvika en ekonomisk kris kan vara en bidragande orsak till att han vann valet.Oppositionens ekonomiska alternativ hade varit en åtstramningspolitik som skulle ha blivit smärtsam för många.... läs mer »

Dricksvattnet nästan slut – blandas ut med saltvatten

I Uruguay ställer höga temperaturer och svår torka till det för vattentillgången. I huvudstaden Montevideo räcker vattnet bara till några dagar, skriver Washington Post.Myndigheterna har fattat beslut att blanda ut dricksvattnet med salthaltigt havsvatten, vilket kommer göra att salthalten i dricksvattnet blir dubbelt så hög som WHO:s rekommenderade gränsvärden.Landets hälsominister menar att beslutet inte kommer påverka friska, men personer med högt blodtryck rekommenderas dricka vatten på flaska.... läs mer »

Sommarström: Kalla kårar hos sekulära och minoritetsgrupper i Turkiet

President Erdogan har legat lågt dagen efter att han utropades som vinnare i det turkiska presidentvalet – men hans närmsta män har sagt att man nu vill stärka islam i det turkiska samhället – något som väcker oro bland den sekulära delen av befolkningen När Erdogan höll tal under natten pratade han åter om att hbtq-rörelsen som han under valrörelsen beskrivit som ett ”hot mot Turkiet och mot kärnfamiljen”Johan Mattias Sommarström är Sveriges Radios korrespondent i Ankara och han beskriver en besviken opposition.... läs mer »

Attacker mot Kiev under måndagen: ”Flera explosioner hördes i centrum”

Ryska attackerna mot Kiev tog ny fart under dagen.Under tidig eftermiddag tjöt flyglarmet över staden. Alla robotar blev nedskjutna av ukrainskt luftförsvar, men resterna av robotarna föll ner på minst sex platser i staden.”De jag har pratat med är förberedda och alltid redo, tar med sig sina nödvändigaste saker när de går ut på stan”, säger vår korrespondent i Ukraina, Lubna El-Shanti.... läs mer »

Grönt ljus för att blockera personer som går ”Rysslands ärenden”

I Polen gav president Andrzej Duda idag grönt ljus till en lag som gör det möjligt att blockera personer från ha politiska poster, om de anses gå Rysslands ärenden.Lagen innebär att det skapas en statlig kommission med makt att bestraffa de personer den anser gå Rysslands ärenden. Bland annat genom att i praktiken kunna blockera personer från att inneha politiska positioner i upp till tio år. Kommissionen ska också kunna riva upp beslut den anser ha fattats under ryskt inflytande.Polens politiska opposition har länge varit starkt kritiska och är rädda för att lagen ska komma att användas som ett politiskt vapen emot dem, för att röja starka oppositionella röster ur vägen inför parlamentsvalet som ska hållas någon gång i höst. Inte minst den polska oppositionsledaren Donald Tusk, Europeiska rådets före detta ordförande, och av det starkt EU-kritiska regeringspartiet ofta anklagad för att ha anti-polska värderingar.... läs mer »

Krismöte i fotbollen efter skandalscenerna

Svensk elitfotboll har idag kallat till ett krismöte efter gårdagens kaosartade scener under fotbollsderbyt mellan Djurgården och AIK.Maskerade AIK-supportrar försökte inta planen och kastade bangers och bengaler, något som ledde till att kravallpolis stormade planen. ”Framförallt handlar det om att vi ska lyssna ganska mycket på de inblandade klubbarna” säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare Johan Lindvall. ... läs mer »

Homosexuella riskerar fängelsestraff – när presidenten klubbat ny lag

I Uganda har presidenten nu godkänt och skrivit under en kontroversiell lag mot homosexuella personer. Landets lagstiftning blir därmed en av världens strängaste mot hbtqi-personer.Enligt den nya lagen ska den som utför homosexuella handlingar dömas till fängelsestraff.... läs mer »

Krisande SBB överväger försäljning

Det krisande fastighetsbolaget SBB överväger att sälja av hela eller delar av bolaget. Beskedet kommer efter den senaste tidens turbulens där bolagets aktiekurs rasat kraftigt i värde. Däremot siktar bolaget inte på att ge ut några nya aktier just nu, vilket egentligen kanske är vad som skulle behövas för att stärka balansräkningen, säger Danske Banks kreditanalyschef Louis Landeman.... läs mer »

Strömmer begär möte med Svenska fotbollförbundet

Efter skandalscenerna under Stockholmsderbyt i söndags vill justitieminister Gunnar Strömmer (M) ha ett möte med Svenska fotbollförbundet. Det säger han till Aftonbladet.I mötet vill Strömmer ha en redogörelse från fotbollsförbundet när det gäller säkerhetssituationen på en nationell nivå, och diskutera klubbarnas ansvar för säkerheten vid fotbollsmatcher.Matchen i går kväll mellan Djurgården och AIK fick pausas i en timme efter att AIK-supportrar kastat smällare och bengaler och försökt ta sig in på planen.... läs mer »

Northvolt handlar med ryskt bolag – med täta band till Putin

En av ägarna till det ryska bolag som svenska batteritillverkaren Northvolt köper metaller från är listad på EU:s sanktionslista till följd av Rysslands krig mot Ukraina. Northvolt håller på att fasa ut sitt samarbete med det ryska bolaget Nornickel, men köper fortfarande metaller av dem. Detta är något som möter kritik. ... läs mer »

Fotbollförbundet överväger disciplinåtgärder mot AIK: ”Stor skandal”

AIK:s vd Manuel Lindberg avgick bara timmar efter gårdagens skandalscener under derbyt i Stockholm på söndagen.Matchen fick avbrytas efter att en brand utbröt och AIK-supportrar försökte storma planen. Något som blir allt vanligare på fotbollsevenemang, enligt Martin Fredman säkerhetschef på Svenska Fotbollförbundet.”Det är en stor skandal på alla sätt. Även om det är en extrem händelse så ser vi att våldsamhet och pyroteknik har ökat”, säger han.... läs mer »

Ungdomar på danska HVB-hem flyttas inte lika ofta som i Sverige

Barn som placeras i familjehem och på HVB-hem tvingas flytta mellan olika hem betydligt oftare i Sverige än i vårt grannland Danmark, det visar en kartläggning som Socialstyrelsen gjort.I Danmark hade omkring 30 procent av alla placerade barn flyttat mer än en gång under barndomen jämfört med 60 procent i Sverige. Enligt Socialstyrelsen är det för tidigt att dra slutsatser om vad skillnaderna beror på och det kan också finnas felkällor, Marie Berlin som gjort studien tror att Sverige kan lära sig saker av Danmark.... läs mer »

Migranter tvingas ändra sin väg på grund av striderna i Sudan

Striderna i Sudan kan leda till att landet får en minskad roll som transitland för afrikanska migranter som vill till EU.Migranter som tar sig till Europa med hjälp av rangliga flyktingbåtar i Libyen kan tvingas ta andra vägar.Men Johan Brosché som är docent i freds och konfliktstudier vid Uppsala universitet tror inte att det leder till färre migranter.... läs mer »

Billström ska träffa Turkiets utrikesminister– men inte på torsdag

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) såg fram emot att träffa sin turkiska motsvarighet Mevlüt Cavusoglu i Oslo på torsdag för att diskutera Natoprocessen.Men turkiska UD meddelade i dag att Cavusoglu inte kommer till mötet. Istället deltar landets Nato–ambassadör.Att president Erdogan vann söndagens presidentval ser den svenska utrikesministern som bra för Sveriges ansökan.... läs mer »

Pedro Sanchez upplöser spanska parlamentet: ”Räcker nu”

Spaniens premiärminister socialdemokraten Pedro Sanchez upplöser parlamentet och utlyser nationella val till den 23 juli, vilket är tidigare än tippat. Detta efter att högern gått kraftigt framåt i gårdagens kommunal- och regionalval. Den har nu egen majoritet i Madrid och får makten i de två viktiga städerna Sevilla och Valencia, som tidigare styrdes av vänstern. ”Jag tror att spanjorerna genom sina lokala röster har sänt ett budskap till premiärminister Pedro Sanchez att det räcker nu”, säger studenten och högerväljaren Angel Hernandes till Ekot. ... läs mer »

Tre personer frias efter fyraårings död

I juni förra året tog en fyraårig pojke sig ut från en förskola i Södertälje utan någon vuxens tillsyn. Han ramlade ner i en pool och drunknade.Tre personer på högt uppsatta positioner inom verksamheten åtalades för vållande till annans död.Under måndagen frikänns de av Södertälje tingsrätt.... läs mer »