text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Person död – föll in i flygplansmotor

En person har avlidit på Amsterdam-Schipols flygplats. Personen ska på något sätt ha hamnat i en flygplansmotor som varit igång, rapporterar Tidningen De Telegraf.Det är oklart om det rör sig om en anställd på flygplatsen eller en passagerare.Planet som tillhör flygbolaget KLM skulle avgå till Billund i Danmark. På flygplatsens konto på X uppges att militärpolisen utreder händelsen. ... läs mer »

Strejk lamslår Färöarna – största på flera decennier

Strejken omfattar renhållning, transportsektorn och hamnarbetare, vilket innebär att få förbrukningsvaror kan nå den importberoende önationen. Många butikshyllor gapar nu tomma, och bensin och diesel är helt slut.Strejken började för två veckor sedan och totalt har nu 5000 personer lagt ner sina arbeten, vilket är en sjättedel av landets totala arbetskraft.Parterna uppges stå långt från varandra och bedömare räknar med att strejken kommer pågå ytterligare flera veckor.... läs mer »

Repris på fjolårsfinalen i Svenska cupen – Mjällby leder mot Häcken

Kl. 19.00–21.40 i P4Fotboll Herrallsvenskan 19.00 Mjällby–Häcken (Anton Nilsson)Programledare: Roger Burman och Andreas Andersson... läs mer »

Furtenbach: ”SD-avslöjandet är som en extra procent till oppositionen”

Expressens avslöjande om att en SD-medarbetare har hyllat Ryssland och president Putin i sociala medier, gör att det blir svårare för Tidöpartierna att prata om sin politik.”Det nya avslöjandet är som en liten extra procent till oppositionen”, säger Fredrik Furtenbach, Sveriges Radios inrikespolitiska kommentator.Medarbetaren har sagt upp sig från sin tjänst, säger Sverigedemokraterna till Ekot.... läs mer »

Efter hissolyckan: ABC Bygghissar åtalsanmäls

Arbetsmiljöverket åtalsanmäler företaget ABC Bygghissar efter olyckan i Sundbyberg i vintras.Det var i december som en bygghiss plötsligt föll 31 meter ner mot marken och fem byggnadsarbetare miste livet.”Vi bedömer att ett av företagen som fanns på byggarbetsplatsen har brustit i efterlevnaden av vissa bestämmelse i arbetsmiljölagen”, säger Lennart Adérn, jurist på Arbetsmiljöverket.... läs mer »

Arbetslöshet och kriminalitet – främsta valfrågorna för många väljare

Idag är det parlamentsval i Sydafrika och 30 år sedan de första fria valen.Den rekordhöga arbetslösheten, kriminaliteten och korruptionen är de viktigaste valfrågorna för många väljare.De preliminära resultaten väntas komma på fredag morgon.... läs mer »

Uppgifter: Israel försökte påverka ICC – för att undvika åtal

Israel har under en längre tid försökt sabotera Internationella Brottsmålsdomstolen ICC:s arbete. Målet har varit att undvika att israeliska makthavare blir åtalade för krigsbrott, det visar en granskning av bland annat brittiska The Guardian. Även USA har satt press på ICC.Nyligen ansökte ICC:s chefsåklagare Karim Khan om en arresteringsorder för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant. Det är första gången den internationella domstolen, med säte i Haag, riktar formella anklagelser om krigsbrott mot en västallierad. Åtalet har fördömts av USA och kallats antisemitiskt av premiärminister Benjamin Netanyahu.Nu visar en granskning av brittiska The Guardian tillsammans med de israeliska medierna +972 och Local Call hur Israel länge känt till att åtalet varit på gång. Landets säkerhetstjänster har avlyssnat ICC-tjänstemän, inklusive chefsåklagaren Karim Khan.Källorna beskriver hur Israel bedrivit en kampanj mot ICC i nio års tid – ända sedan Palestina togs upp som medlem vilket innebar att krigsbrott på ockuperade områden kunde utredas av ICC.Karim Khans företrädare som chefsåklagare, Fatou Bensouda ska ha pressats och även hotats under sin tid. Bland annat uppges den tidigare Mossad-chefen Yossi Cohen, en allierad till Netanyahu, ha gjort ett oannonserat besök på den dåvarande ICC-chefens hotellrum. Målet ska hela tiden ha varit att pressa ICC att avstå från att åtala israeler.Avslöjandet bygger enligt The Guardian på intervjuer med över 20 källor, bland annat inom israeliska säkerhetstjänster och administration. Israel förnekar uppgifterna.Även USA har satt press på ICC, flera kongressledamöter har under tecknat ett uttalande där man hotar med personliga sanktioner mot ICC:s chefsåklagare om han går vidare med fallet. USA har tidigare riktat sanktioner mot domstolen när den försökte utreda amerikanska krigsbrott i Afghanistan.Chefsåklagaren Karim Khan har inte kommenterat Guardians uppgifter, men berätta nyligen för CNN om ett informellt råd han fick av politisk ledare när han tillträdde jobbet.”ICC ska utreda afrikanska länder och skurkar som Putin”, var rådet han fick, berättade han.”Men det är inte så vi ser på det”, fortsatte Karim Khan.... läs mer »

Skogsbolaget avverkade fjällskog med mycket höga naturvärden

Persson Invest, ett av de skogsbolag som avverkat mest i naturskogarna längs fjällkedjan har vid flera tillfällen huggit ner träd i ett område som bedömts ha mycket höga naturvärden.Det handlar om ett 100 hektar stort område vid Kallsjön i Jämtland, som länsstyrelsen tidigare pekat ut som skyddsvärt, som nästan helt har huggits ner.Henrik Mårtensson, skogschef på Persson Invest, säger att de bedömde att just det här området hade ett lägre naturvärde.... läs mer »

Regeringen: Fler ska avtjäna fängelsestraff i sina hemländer

Regeringen vill öka antalet dömda utländska medborgare som avtjänar fängelsestraffen i sina hemländer, som ligger utanför EU och Norden. Nu skickas ett nytt förslag ut på remiss och det innehåller flera förändringar mot hur det är i dag, bland annat förenklade beslutsprocesser.”Då tror jag vi i högsta grad kommer lätta på trycket för Kriminalvården och också värna skattebetalarnas pengar på ett bättre sätt än i dag”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Ekot.... läs mer »

18-åriga Raghad på flykt från Rafah: Värsta nätterna under kriget

Det kommer att ta minst ytterligare sju månader av krig i Gaza innan Hamas förmåga att styra området är omöjliggjort, säger Israels nationella säkerhetsrådgivare.18-åriga Raghad i Rafah har nu flytt efter skräcknätter som hon beskriver som de värsta under kriget, med explosioner av bomber och artilleri och automateld.Under flykten siktade stridsvagnar mot familjen och Raghad säger att hon förlorade medvetandet, av skräck och det ihållande lidandet. Familjen lyckades ta sig till Khan Younis, en stad av sand och ruiner.... läs mer »

Fler förtidsröstar i EU-valet: ”Många tycker att det är enkelt”

Intresset för att förtidsrösta i årets EU-val ökar, enligt Valmyndigheten.De första fem dagarna röstade minst 310 774 personer, vilket är en ökning med 38 procent jämfört med antalet förtidsröster motsvarande period vid EU-valet 2019.”Vi har möjlighet att påverka hur vår framtid kommer se ut. Inte bara i Sverige utan faktiskt hela Europa” säger förtidsröstaren Jan Eriksson i Stockholm.... läs mer »

Johan Pehrson: Gemensamma minimistraff för gäng i EU

Järvaveckan i Stockholm är igång och den första partiledaren att hålla tal här var Liberalernas Johan Pehrson.Bland annat presenterade han ett EU-vallöfte i talet, att Liberalerna se ett minimistraff i EU för grova gängbrott, så att straffskalorna inte skiljer sig åt så mycket mellan länderna.”Det får inte vara så att man hoppar runt, 'staffshoppar', bland länderna i EU”, säger Johan Pehrson.... läs mer »

SD-medarbetare hyllade Putin – har sagt upp sig

En anställd på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning har sagt upp sig och arbetar inte längre kvar, efter avslöjanden i Expressen att han har hyllat Putin i sociala medier.Flera personer i Sverigedemokraterna som Ekot varit i kontakt med under dagen anser att det inträffade är allvarligt. ”Arbetar man för SD måste man ha bättre omdöme”, skriver en av dem.Statsminister Ulf Kristersson säger till TT att avslöjandet är ”helt förfärligt”.... läs mer »

Pehrson: ”SD verkar inte veta vem som jobbar där”

Sverigedemokraterna har tagit en medarbetare på partiets kommunikationsavdelning ur tjänst efter uppgifter i Expressen att han på sina privata konton i sociala medier ska ha hyllat Ryssland och president Putin.Liberalernas partiledare Johan Pehrson reagerar starkt på avslöjandet och kritiserar Sverigedemokraterna för att inte ha bättre koll på vilka som jobbar för partiet.”De behöver städa och se till att de inte har personer som sprider den berättelse som Putin vill ha”, säger han.... läs mer »

Satsning på kvantteknik ska ge nya jobb

Sverige ska få en ny nationell strategi kring det som kallas kvantteknologi, ett område som till exempel kan revolutionera utvecklingen av datorer.”Sverige har halkat efter i det globala teknikskifte som sker just nu. Det handlar om framtidens jobb”, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till Ekot.Regeringen beslutar nu att Vetenskapsrådet ska komma med ett förslag på en strategi och den ska bland annat innehålla vilka utbildningar som behöver finnas.... läs mer »