text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Prognos: Konsumtion av olja kan sjunka kraftigt

Coronakrisen kommer leda till att världens konsumtion av olja faller med minst sex procent i år, detta enligt en ny prognos gjord av det Norgebaserade analysföretaget Rystad Energy.... läs mer »

Krispaket till norska företag

I Norge ska staten täcka fasta kostnader för företag som har förlorat mycket pengar under coronakrisen. Krispaketet kostar staten runt 20 miljarder kronor per månad.... läs mer »

Stockholm aktiverar krislägesavtal

Region Stockholm begär att få aktivera det krislägesavtal som ska kunna reglera vårdpersonalens arbetsvillkor vid kriser. Avtalet innebär längre arbetstider och högre lön för de sjukvårdsanställda. Dessutom öppnas Fältsjukhuset i Älvsjö med omedelbar verkan.... läs mer »

Transportbranschen: Staten bör betala för viktiga rutter

Hela transportsektorn behöver mer stöd, och staten bör betala för att samhällsviktiga rutter ska finnas kvar efter coronakrisen. Det säger branschorganisationen Transportföretagen efter att flygbolaget SAS flaggat för att man kan sluta flyga inrikes.... läs mer »

SMHI varnar för hårda vindar

SMHI varnar för blåst i södra Sverige och snö i norr. Trafikverket har ställt in regionaltåg på Västkusten och i Småland, efter en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar.... läs mer »

Växande kritik mot undantagslagar i Ungern

Nu växer kritiken inom EU mot Ungerns premiärminister Viktor Orbán. EU:s ordförande Ursula von der Leyen fördömde idag för första gången undantagslagarna i Ungern och hon fick i eftermiddag stöd av statsminister Stefan Löfven. Nu kräver också partiledarna för tretton konservativa och kristdemokratiska partier att det ungerska regeringspartiet Fidesz kastas ut ur partifamiljen EPP.... läs mer »

Oro för tidsbrist efter uppskjutet klimatmöte

Beslutet att skjuta upp FN:s årliga globala klimatmöte får inte leda till förseningar. Så låter det från flera håll efter gårdagens beskedet att mötet inte blir av planenligt i november i Glasgow.... läs mer »

Stämmer österrikisk region – 17 svenskar skrivit under

I Österrike har konsumentskyddsorganisationen Verbraucherschutzverein, förkortad VSV, lämnat in en brottsanmälan mot borgmästaren och myndigheterna i området Tyrolen. Detta eftersom man menar att ansvariga inte agerat tillräckligt snabbt när de första coronafallen bekräftades från skidorten Ischgl, som ligger i regionen.... läs mer »

Flyktingläger i Grekland sätts i karantän

I Grekland har nu ett första flyktingläger satts i karantän, efter att 20 asylsökande testats positiva med coronaviruset.... läs mer »

Historiskt hög arbetslöshet i USA

Över 6,6 miljoner amerikaner ansökte förra veckan om arbetslöshetsersättning, ett nytt rekord och nästan dubbelt så många som experterna förväntat sig.... läs mer »

SD vill ha paus för trängselskatten

Sverigedemokraterna vill att trängselskatten ska avskaffas under coronakrisen. För att minska smittspridningen är det bättre att människor åker bil - i stället för med kollektivtrafiken, enligt partiets trafikpolitiske talesperson Jimmy Ståhl.... läs mer »

Inställd operation inte skäl att bli av med sjukpenning

Ingen ska förlora sin sjukpenning om deras operation ställts in på grund av coronaviruset. Det har regeringen och försäkringskassan kommit överens om. Tidigare har man riskerat att bli av med sin sjukpenning efter 180 dagar om deras operationer ställs in.... läs mer »

EU-domstol fäller länder som inte tog emot flyktingar

Ungern, Polen och Tjeckien bröt mot EU:s regler när de vägrade ta emot asylsökande under flyktingkrisen. Det slog EU-domstolen fast idag.... läs mer »

LO-ekonomer: En halv miljon jobb försvinner

LO:s ekonomer spår att coronakrisen slår hårdare än vad flera andra bedömare tror och ger en arbetslöshet på runt 10 procent i slutet av året, och de uppmanar regeringen att göra mer.... läs mer »

Stor leverans av testmaterial till Sverige

Trots global brist på test- och analysmaterial för coronaviruset kom en stor leverans igår kväll till Sverige. Lars Engstrand, professor i smittskydd på Karolinska institutet är den som la ordern bara dagar innan det inte längre gick att beställa mer.... läs mer »

43 nya dödsfall i Sverige

282 personer i Sverige har dött efter att ha insjuknat i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik, vilket innebär att 43 dödsfall rapporterats det senaste dygnet.... läs mer »

Ultraortodoxa judar misstror staten

I Israel har regeringen beslutat om isolering av den ultraortodoxa judiska staden Bnei Brak, där majoriteten av Israels Coronasmittade finns. Trots tidigare stränga begränsingar om samlingar på högst två personer och bröllop utan gäster, så har de strängt religösa en stor misstro mot israels sekulära myndigheter, vilket lett till en omfattande smittspridning:... läs mer »