text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

EU vill öka vaccineringstakten

EU-länderna har fått kritik för långsam vaccinering och att öka takten är prio ett säger EU:s Charles Michel inför kvällens toppmöte. Kommissionen vill sätta nya mål, bland annat att 80 procent av alla över 80 år och all sjukvårdpersonal ska ha fått vaccin i mars, mål som Sverige kan stå bakom. "Jag har svårt att tro att man inte skulle hinna med de här grupperna innan mars", säger EU-minister Hans Dahlgren. ... läs mer »

Frustration över att inte kunna vaccinera mer

Frustrationen växer hos flera EU-länder över de försenade leveranserna av covid-19-vaccinet från Pfizer/BioNTech eftersom man enligt länderna inte kommer att vaccinera i den takt man planerat, då man de kommande veckorna kommer få färre doser än vad som var sagt från början. Samtidigt riktar flera regeringar kritik mot att beskedet om de minskade leveranserna skett med kort varsel och Italien hotar med rättsliga åtgärder mot läkemedelsbolaget. Enligt Pfizer minskar man på leveranstakten nu för att kunna leverera ännu mer vaccin framöver. ... läs mer »

USA har begärt inträde i Parisavtalet igen

USA har begärt inträde i det globala klimatavtalet igen, bara drygt två månader efter att landet lämnade avtalet under Donald Trump. Beslutet var ett av de första som presidenten Joe Biden fattade, bara några timmar efter att han svurits in på sin post. Joe Biden väntas vilja föra en klimatpolitik som är ambitiösare än någon tidigare amerikansk president. ... läs mer »

Forskare: Vaccinationscentraler potentiella terrormål

Ett samarbete pågår mellan europeiska polismyndigheter för att bedöma en eventuell hotbild mot vaccinationscentraler. "Vi har indikationer på att det kan finnas intresse för att vaccineringen är ett tänkbart angreppsmål för terrorism", säger Per Engström vid Polismyndigheten till Ekot. Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan säger att säkerheten kring vaccinationscentraler med stora folksamlingar bör ses över. ... läs mer »

EU-myndighet: Hög risk för snabb spridning av muterat virus

Det finns en väldigt hög risk för att den muterade varianter av coronaviruset får snabb spridning i Europa, uppger EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC. ECDC råder EU:s medlemsländer att öka testning, smittspårning och analyser för att upptäcka muterade varianter och se vilka varianter som är i omlopp. De betonar också vikten av öka vaccinationstakten för att hinna skydda de äldre sköra och de i riskgrupper. ... läs mer »

Biden har rivit upp flera av Trumps beslut

Joe Biden har nu skrivit under sina första beslut som president. I och med presidentordrarna kommer USA bland annat att gå med i Parisavtalet igen och återigen bidra till Världshälsoorganisationen WHO. Biden har också stoppat murbygget mot Mexiko och kommer införa munskyddstvång i federala byggnader i ett försök att minska smittspridningen av coronaviruset. ... läs mer »

E4 Söderhamn avstängd i båda riktningar

E4 Söderhamn avstängd i båda riktningar i höjd med tpl Söderhamn norra. Lastbil med släp som har vält. Prognos på när vägen kan öppna igen är satt till klockan 13:00. ... läs mer »

Längre tider i sluten ungdomsvård ska utredas

I framtiden kan ungdomar under 18 år, som döms för grova brott, få längre straff än dagens fyra år i sluten ungdomsvård. Inom kort utser regeringen en utredare som ska se över den frågan. Även villkorlig frigivning för unga utreds. Säkerheten ska också höjas och ungdomshemmen säkerhetsklassas. ... läs mer »

Förhoppningar om stärkt samarbete med Bidens USA

Statsminister Stefan Löfven och Moderatledaren Ulf Kristersson är positiva till att Joe Biden nu är USA:s president. Båda betonar svårigheterna för Biden att ena det splittrade USA men också betydelsen av försöka göra det. Positivt för Sverige är Bidens vilja att stärka det internationella samarbetet och att återknyta den goda relationen till Europa med samarbete med EU men också runt Nato. ... läs mer »

Upp till bevis för Biden och Harris

Joe Biden har svurits in som USA:s 46:e president och Donald Trump har lämnat Vita huset. Nu börjar det riktiga arbetet för Biden och Harris. Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Fernando Arias, New York-korrespondent, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent, Roger Wilson, tillträdande New York-korrespondent och Caroline Kernen, P3-korrespondent. ... läs mer »

Ginna Lindberg: Hördes ekon av Barack Obama

Enighet, hopp och demokratins överlevnad var teman i USA:s president Joe Bidens installationstal. Han tackade företrädare på posten, men nämnde inte president Donald Trump vid namn. Hör Ekots USA-kommentator Ginna Lindberg om Joe Bidens första tal som president. ... läs mer »

Hotbilden kan bestå i många år framöver

Att begå en attack under dagens välbevakade installationsceremoni av USA:s nya president Joe Biden vore ”galenskap” enligt underrättelseanalytiker Mollie Saltskog. Däremot vore det "ett misstag att andas ut" om inget sker. Hotbilden är komplex och kan bestå i många år framöver - och Bidenadministrationen kommer behöva göra en prioritering kring detta. ... läs mer »

Joe Biden är USA:s äldsta president

Eden är svuren – Joe Biden är nu USA:s 46:e president. På grund av attacken mot Kapitolium och coronapandemin genomfördes ceremonin i Washington framför ett tusental personer. Hör Ekots korrespondent Roger Wilson. ... läs mer »

Här blir hon USA:s första kvinnliga vicepresident

USA har fått en ny vicepresident. Kamala Harris är den första kvinnan och den första icke-vita personen på posten. Hör Harris svära eden under ceremonin i Washington. ... läs mer »

Donald Trump har landat i Florida

USA:s avgående president Donald Trump landade i Florida runt klockan 17, svensk tid. I en avvikelse från amerikansk tradition har Trump tackat nej till att närvara när Joe Biden svärs in som USA:s 46:e president. Enligt konstitutionen tar Biden över från Trump klockan 12 lokal tid, i huvudstaden Washington. ... läs mer »

Cecilia Khavar: Kan vara fler soldater än åskådare

På onsdagens svärs Joe Biden in som president i USA. Säkerhetspådraget inför ceremonin beskrivs som enormt. “Det är förmodligen fler soldater än åskådare”, säger Ekots korrespondent Cecilia Khavar. ... läs mer »

Skillnader i regioners vaccinationstakt

Det är svårt att veta säkert hur många som hittills vaccinerats i de olika regionerna. Men skillnaderna är stora, om man jämför hur många av de doser de fått levererade som skickats ut till dem som ska vaccinera, enligt Folkhälsomyndighetens siffror. I till exempel Region Jämtland-Härjedalen ska runt 90 procent av de levererade doserna ha skickats ut, medan det är knappt 25 procent i Värmland. ... läs mer »