text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Börsjättens klimatbesked skakar om finansbranschen

Världens största kapitalförvaltare Blackrock lägger om sin strategi och satsar på hållbara investeringar – ett besked som sätter press på finansbranschen.... läs mer »

Kritiken mot Iran: Flygutredningen går för långsamt

Statens haverikommission (SHK) kritiserar Iran för att vara för långsamma i utredningen av flygkatastrofen. Fortfarande finns ingen plats och datum för avläsning av färdskrivarna. – Man kan bara spekulera i varför, säger SHK:s expert Peter Swaffer.... läs mer »

USA-flygplatser börjar med hälsokontroller

Tre amerikanska flygplatser börjar nu screena resenärer som varit i staden Wuhan i Kina. Anledningen är den smittsamma virussjukdomen där som redan orsakat två dödsfall.... läs mer »

Trudeau: Skicka svarta lådorna till Frankrike

Iran måste skicka de svarta lådorna, från flygkraschen i Iran i förra veckan, till Frankrike. Det menar Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Orsaken är att den bästa utrusningen för att undersöka lådorna finns där, menar han.... läs mer »

Företagare uppmanas bojkotta malaysisk palmolja

I Indien uppmanas nu företagare att bojkotta malaysisk palmolja, och regeringen har infört importbegränsningar. Detta efter att Malaysias premiärminister kritiserat den indiska regeringens politik i Kashmir.... läs mer »

Oron mot ny stödlinje: Svårt att fånga upp alla

I vår öppnar en ny nationell orostelefon mot våldsbejakande extremism, men linjen kan ha svårt att fånga upp alla. – Hade jag ring en organisation så hade jag aldrig fått tillbaka min son, säger Khalil, vars son anslöt till jihadistiska terrorgruppen Nusrafronten i Syrien för några år sedan.... läs mer »

Kulturminister citerade Goebbels – får sparken

Brasiliens kulturminister Roberto Alvim fick kritik efter ett tal där han citerade Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels. Flera ledande politiker och intellektuella krävde hans avgång, och nu har han sparkats av Brasiliens president Jair Bolsonaro.... läs mer »

Brasiliens kulturminister citerar Goebbels

I Brasilien rasar kritiken idag mot landets kulturminister, som i ett tal citerar Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels i en video som liknar dåtidens nazistpropaganda. Flera ledande politiker och intellektuella kräver nu att kulturministern avgår.... läs mer »

Nya flygplatser ska få fler att upptäcka Grönland

I Grönland hoppas man på att ökad turism ska trygga landets ekonomi, och att bygget av två nya storflygplatser ska locka fler besökare.... läs mer »

Vill bli först med att skjuta upp satelliter

Rymdbasen Esrange i Kiruna vill bli först med att skjuta upp små satelliter från det västeuropeiska fastlandet.... läs mer »

SAS kan starta nytt dotterbolag

Flygbolaget SAS konkretiserar nu planerna på en ny enhet för mellanstora flygplan. Enligt SAS kommer det att innebära färre flygplan i det gamla SAS, vilket har skapat oro för jobben bland personalen.... läs mer »

Öresundsbrons ansiktslyft kostar 420 miljoner

Den stora ommålningen av Öresundsbron startar idag. Arbetet kommer ta 13 år. Projektet kommer att kosta 420 miljoner, men det är budgeterat sedan start och kommer inte att påverka priserna för resenärer över bron.... läs mer »

Kinas president besöker Myanmar

Kinas president Xi Jinping besöker idag Myanmar, som tidigare hette Burma. Besöket ses som ett sätt för Kina att visa stöd för Myanmars kritiserade regering. Kina hoppas tillika på att sluta flera omfattande infrastrukturavtal med Myanmar.... läs mer »

Ayatollan: ”Våra fiender firade flygkraschen”

Idag talade Irans högste ledare Ayatollah Khamenei inför massorna vid fredagsbönen i Teheran för första gången på åtta år. Khamenei sa att den bittra flygplanstragedin inte får överskugga general Soleimanis martyrskap och det gudomliga stöd det iranska folket uppvisat för den islamiska republiken.... läs mer »

Malin Björk säger nej till partiledarposten i V

En av de hetare kandidaterna till att ta över efter Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets partiledarpost, EU-parlamentarikern Malin Björk, säger nu nej till att kandidera.... läs mer »

Efter explosionen: Boende börjar flytta tillbaka

Fem dagar efter explosionen på Östermalm i Stockholm är fastigheten så pass återställd att de boende som evakuerats nu kan börja flytta tillbaka.... läs mer »