text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Liberalernas hot: Beslut innan lucia – annars väcks misstroende mot Strandhäll (S)

Om inte regeringen fattat beslut om hur det farliga avfallet från kärnkraften ska slutförvaras innan lucia tänker Liberalerna försöka få till stånd ett misstroende mot miljöminister Annika Strandhäll (S).Detta även om det visar sig svårt av rent praktiska skäl att fatta ett sådant regeringsbeslut.Den tidigare miljöministern, Per Bolund (MP), tycker att det finns frågetecken kring säkerheten som måste rätas ut innan ett beslut fattas.... läs mer »

Nya siffror – 120 personer smittade vid norska julbordet

Tester av gästerna på det omtalade julbordet i Oslo visar nu att ännu fler smittats av coronaviruset.Uppdaterade siffror i dag visar att 120 personer bekräftats smittade efter utbrottet.Enligt tidigare uppgifter blev 13 av gästerna smittade av omikronvarianten. Ännu har inga nya fall av omikron dykt upp.... läs mer »

Krävde ut 60 000 journaler – nu kritiseras Ivo

Sveriges kommuner och regioner, SKR, riktar kritik mot hur Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, samlar in information från landets kommuner.SKR anser att kommunerna får bära en för stor administrativ börda. “Mängden statistik som de samlar in står inte i proportionalitet till mängden tillsyn”, säger Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR. ... läs mer »

Kustbevakningen: Kan ta dagar att släcka fartygsbranden

Branden ombord på det stora lastfartyget vid Vinga utanför Göteborg har alltså inte kunnat släckas än.En stor insats pågår fortfarande och enligt Mattias Lindholm vid kustbevakningen kan det ta flera dagar innan den är släckt.Än så länge är fartyget i sjödugligt skick.... läs mer »

Kroppsbyggaren “Big Ramy”gifte sig igen – utan att informera första frun

Egyptens superkände kroppsbyggare Mamdouh “Big Ramy” Elssbiay har orsakat en debatt om månggifte.Big Ramy gifte sig för en andra gång, utan att informera sin första hustru. Medan islam formellt tillåter fyra fruar, ifrågasätts detta allt oftare, även av religiösa ledare.Bland Big Ramys försvarare finns tv-predikanter som hävdar att kvinnor som begär skilsmässa bara för att maken gifter sig en andra gång kommer att hamna i helvetet på yttersta dagen.... läs mer »

För tredje dagen i rad: skjutning i Köpenhamn

En person skadades allvarligt vid en skjutning i Köpenhamn i går kväll.Det är tredje dagen i rad som skottlossning sker i Köpenhamn.I torsdags sköts en man i 20-årsåldern till döds i stadsdelen Nørrebro och i förrgår dödades en 17-åring i en kranskommun till Köpenhamn.... läs mer »

Den nya sidenvägen: Kina kopplar greppet om grannen Laos

Kina har skaffat sig ett hårt grepp om grannlandet Laos. En ny höghastighetsjärnväg mellan södra Kina och Laos huvudstad Vientiane har invigts. Järnvägen är en viktig del i Kinas omtalade infrastrukturprojekt som kallas "Den nya sidenvägen".Bygget har kostat det redan fattiga Laos över 60 miljarder kronor, pengar som man lånat av Kina för att finansiera järnvägen. Större delen av bygget är gjort av kinesiska företag, med kinesisk arbetskraft men betalas av den Laotiska staten.Förhoppningen är att tågförbindelsen ska ge det fattiga Laos ett ekonomiskt uppsving. Men ekonomiska experter ifrågasätter fördelarna med ett projekt som har tvingat tusentals bönder bort från sin mark utan någon större ekonomisk kompensation, skuldsatt den laotiska staten och ökat Pekings inflytande över den fattiga grannen i söder.... läs mer »

Människor flyr undan vulkanutbrottet i Indonesien

På ön Java i Indonesien har dödssiffran efter vulkanen Semerus utbrott stigit till 13, enligt landets katastrofmyndighet. Människor är på flykt undan ett gigantiskt askmoln som bildats efter vulkanutbrottet och drygt 100 är skadade, varav många kritiskt.Många har fått brännskador efter att de kommit i kontakt med het lava.Tio gruvarbetare som blev instängda i samband med utbrottet har kunnat räddas.... läs mer »

Mejlen till Sveriges Kabul-ambassad: ”Snälla, rädda oss”

Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan den 15 augusti har afghaner mailat till Sveriges ambassad med budskap som en anställd på ambassaden kategoriserar som "rop på hjälp". 24 000 mail från afghanska medborgare som ber om skydd och hjälp att lämna landet.När Ekot ställer frågor till ambassaden om vad som händer med de här mailen och vilka svar de som skriver får, hänvisar ambassaden till UD, presstjänsten där svarar att alla som skriver får ett automatsvar med besked om att evakueringen är avslutad, att ambassaden flyttat till Stockholm, och att frågor om asyl och skydd ska ställas till Migrationsverket eller UNHCR.... läs mer »

CNN sparkar tv-ankaret Chris Cuomo

I USA har tv-kanalen CNN sparkat den kända programledaren Chris Cuomo med omedelbar verkan.Han stängdes av tidigare i veckan efter att det kom fram att han hjälpt sin bror, tidigare guvernören i New York Andrew Cuomo, att försvara sig mot anklagelser om sexuella trakasserier.Chris Cuomo ska bland annat ha kontaktat källor i ärendet och hjälpt sin brors stab att bemöta anklagelserna.... läs mer »

Kommunerna ber om hjälp med hemmasittarna

Många kommuner vänder sig nu till Specialpedagogiska skolmyndigheten för att få hjälp med elever som har mycket ogiltig frånvaro i skolan."Man förstår mer och mer att det här är ett problem som man måste lyfta på en systematiskt nivå" säger Helene Fägerblad som är rådgivare på Specialpedagogiska skolmyndigheten.Enligt Skolverkets siffror uppskattas omkring 40.000 grundskoleelever ha haft mer är fem procents ogiltig frånvaro hösten 2020.... läs mer »

Biden och Putin ska talas vid på tisdag

USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin ska tala med varandra på tisdag, via videolänk. Det har bekräftats av båda länder.Putins och Bidens samtal väntas handla om bland annat konflikten i östra Ukraina, då USA hävdar att Ryssland överväger att invadera östra Ukraina, något Moskva dementerar.De två världsledarna har inte talats vid sedan i juli.... läs mer »

Storbritannien covidtestar alla inresande – igen

Storbritannien återinför krav på covidtest innan avresa för alla som ska resa in i landet, rapporterar Reuters.Regeln beror på den ökade smittspridningen och gäller alla resenärer som besöker Storbritannien eller återvänder från en semester, oavsett om man är vaccinerad eller inte.Beslutet börjar gälla tidigt måndag morgon.... läs mer »

Anhängare till forne diktatorn utmanar Gambias president i valet

I januari firar Gambia fem år som demokrati – och i dag går det västafrikanska landet till presidentval.President Adama Barrow möter sammanlagt fem utmanare, varav en är Essa Mbye Fall, som ledde landets Sannings-och försoningskommission, som utrett de brott som begicks under diktatorn Yahya Jammehs 22 år vid makten.Men den forne diktatorns skugga vilar över landet. En av kandidaterna, Mama Kandeh, står nära Jammeh. En fråga har varit om landet ska tillåta den forne diktatorn att återvända.... läs mer »

Sms-bedragarna vill komma åt dina kortuppgifter

Bedragare som skickar ut sms för att få tag på kortuppgifter blir allt vanligare.Bedragarna befinner sig ofta i andra länder och säljer kortuppgifterna vidare till personer som använder dem för att handla på nätet, något som gör ärendena svåra att utreda.“Vi måste satsa på att förhindra att den här typen av brott sker, dvs att allmänheten inte går på det”, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt It-brottscentrum.... läs mer »

Hon blir franska Republikanernas presidentkandidat

Det blir Valérie Pécresse som blir Frankrikes största borgerliga parti, Republikanernas, presidentkandidat.Hon fick 61 procent av rösterna i andra omgången av partiets primärval.Valérie Pécresse beskrivs som en järnlady, som vill driva traditionell högerpolitik, men hon har tydligt meddelat att i valet mellan Marine Le Pen och Emmanuel Macron väljer hon Macron, varför valet av henne visar att Republikanernan vill forstätta att hålla högerextremismen på avstånd.... läs mer »

Rök från vulkanutbrott lägger Java i mörker

Människor på den indonesiska ön Java flyr från ett vulkanutbrott. Vid femtontiden på lördagen rapporterades att utbrottet krävt ett dödsoffer.Det är vulkanen Semeru som fått ett utbrott som gjort att området lagts i mörker, eftersom solen skyms av aska som regnat ner, rapporterar The Independent. Röken och askan uppskattas ha stigit över en kilometer upp i luften, enligt myndigheterna och lava ska ha förstört en bro.Människor i vulkanens närhet har evakuerats.... läs mer »