text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

”Det ljusnar på arbetsmarknaden – men inte för alla”

Arbetslösheten sjunker nästa år till 7,4 procent, enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos. I dag är ungefär 410 000, eller 7,9 procent, inskrivna som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen. ”Det ljusnar på arbetsmarknaden. Det är tydligt att ekonomin har kommit igång, framför allt i industrin. Det ljusnar – men inte för alla”, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. Även om den totala andelen arbetslösa förväntas sjunka under nästa år så kommer de långtidsarbetslösa och unga som varit utan jobb i mer än ett halvår att öka. ... läs mer »

Svenskarna kan få coronabevis efter första dosen

Från och med 1:a juli kan alla som vaccinerat sig mot covid-19 begära ut ett covidbevis också kallat coronapass vid resa inom EU. Covidbevisen går att få både digitalt och på papper. "För de som inte har E-legitimation så kommer finnas möjlighet att få vaccinationsbevis hemskickat i pappersformat till folkbokföringsadress, säger digitalminister Anders Ygeman (S). ... läs mer »

Åklagaren vill se livstid för Vårbyledaren

Åklagare Anna Stråth vill se livstids fängelse för den man som pekas ut som ledare för det så kallade Vårbynätverket, det sa hon under slutpläderingen på onsdagen. Det är ovanligt att någon döms till livstid utan att en person mördats – men åklagaren motiverar sitt yrkande med att den sammanlagda brottsligheten som han, enligt åtalet, gjort sig skyldig till når upp till 60 års fängelse. Mannen nekar till brott, och uppger att han inte haft någon ledarroll. ... läs mer »

Nya larm om omfattande matbrist i Nordkorea

Från Nordkorea kommer nu nya varningar om matbrist. Redan i april varnade landets ledare Kim Jong-Un nordkoreanska tjänstemän om en annalkande kris. Kina som står för många livsnödvändiga leveranser till Nordkorea har sedan coronapandemins början stängt sina gränser och nu väntas skörden bli dålig i en redan svår situation. ... läs mer »

Många frågor efter att femåring drunknat i Hagfors

En femårig pojke som försvann vid sjutiden igår från ett HVB-boende i centrala Hagfors hittades under en stor räddningsinsats död i en närliggande älv. Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död. ”För många av de som bor i Hagfors finns det väldigt, väldigt många frågor som man vill ha svar på nu” säger Ekots korrespondent Ola Finell. ... läs mer »

Belarusisk journalist hoppas Biden sätter press på Putin

Vid 14-tiden i dag inleds toppmötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden i Genève. Mötet väntas pågå i runt fem timmar och frågorna som ska avhandlas är många. Tatjana Reut från belarusiska TV-kanalen Belsat hoppas att Biden ska sätta press på Putin om läget i Belarus. ... läs mer »

Lindberg: Huvudsyftet är att tina upp de djupfrysta relationerna

USA:s president Joe Biden och Rysslands dito Vladimir Putin möts nu i Geneve. På agendan står flera frågor - Joe Biden väntas bland annat framföra kritik på flera punkter vad gäller människorättsfrågor och inställningen till Belarus. Inga jätteresultat väntas, menar Ekots kommentator Ginna Lindberg, men en sak som skulle kunna lösas är att de båda länderna återinsätter ambassadörer. "Huvudsyftet med dagens långa möte är att få igång ett samtal, att starta en dialog och på så sätt börja tina upp de ganska djupfrysta relationerna." ... läs mer »

De allmänna coronaråden förlängs

Folkhälsomyndigheten har förlängt de allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 till och med den 30 september. "Det är fortsatt viktigt att alla gör anpassningar i sin vardag för att minska risken för smittspridning. Samma sak gäller för verksamheter", säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i ett pressmeddelande. Enligt de allmänna råden bör individer bland annat stanna hemma vid symtom på covid-19, begränsa nya nära kontakter, arbeta hemifrån så ofta det är möjligt samt hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel. ... läs mer »

Rättegången mot Vårbynätverket avslutas i dag

För drygt två månader sedan inleddes den omfattande rättegången mot 30 män – som i olika konstellationer misstänks för en rad grova brott. Idag, under sista förhandlingsdagen, togs den sista och sextonde åtalspunkten upp – grovt penningtvättsbrott. I eftermiddag kommer åklagarna hålla slutplädering, och meddela vilka straff de anser att de åtalade ska få. ... läs mer »

Dubbelt så hög risk att hamna på sjukhus med deltavarianten

Sedan tidigare har det varit känt att deltavarianten, som först upptäcktes i Indien, sprider sig snabbare jämfört med andra varianter av covid-19 men nu har forskare i Skottland visat att risken att bli inlagd på sjukhus kan vara dubbelt så hög. Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten tror inte att man kommer behöva skjuta upp öppningen av Sverige, men manar till försiktighet. "Man ska absolut ta det här på största allvar", säger hon. ... läs mer »

Ramberg: Inget parti vill fälla regeringen

Vänsterpartiet har gett Stefan Löfven (S) 48 timmar att dra tillbaka förslaget om fri hyressättning i nyproduktion – annars hotar V att försöka fälla regeringen. Men Ekots politikkommentator Tomas Ramberg tror inte att det är vad något parti egentligen vill i nuläget. Stefan Löfvens svar på en misstroendeprocess skulle kunna bli att utlysa extraval i höst - vilket oppositionen helst vill undvika. Löfven skulle nämligen kunna framställa detta som orsakat av en "oansvarig oppositionslusta" vilket skulle kunna straffa sig, menar Ramberg. ... läs mer »

Regeringen vill skärpa lagen kring våldsamma mäns umgängesrätt

Regeringen vill skärpa lagstiftningen kring umgängesrätten för våldsamma män. Det regeringen vill är att våldsamma män ska kunna hindras från att umgås med sina barn och därför tillsätts en utredning, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Det här var en av de 40-tal punkter i ett nytt program som regeringen lovat att återkomma med i höstens budgetproposition för 2022. ... läs mer »

Volvo Cars köper svenskt fossilfritt stål

Nu är det klart att också biltillverkaren Volvo Cars ska köpa fossilfritt stål från SSAB och projektet Hybrit. Målet är att minska utsläppen av koldioxid från tillverkningen av bilarna. "Stål är en otroligt viktigt komponent att titta på för att minska CO2-utsläppen i framtagningen av själva bilen", säger Volvos inköpsdirektör Kerstin Enochsson till Ekot. Volvo Cars har nu skrivit under ett första avtal med SSAB om att köpa fossilfritt stål till ett pilotprojekt, där en konceptbil ska utvecklas. Projektet ska pågå de kommande fyra åren. Målet är sedan att använda stålet i serietillverkningen av bilar, men det är oklart när det kan ske. ... läs mer »

FHM: Sverige har en samhällsspridning av deltavarianten

Sverige har en samhällsspridning av deltavarianten, den coronamutation som tidigare kallades den indiska. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten, rapporterar TV4. Antalet fall har ökat kraftigt den senaste tiden i flera olika regioner, men har gått från en relativt låg nivå. I Storbritannien har deltavarianten helt tagit över smittspridningen och utgör nu mer än 90 procent av alla nya fall. Varianten innehåller mutationer som gör den mer smittsam. ... läs mer »

Prognos: Ekonomisk återhämtning och räntehöjning väntas

I Industriarbetsgivarnas senaste prognos väntas Sveriges BNP växa med 3,3 procent i år och 3,6 procent nästa. Samtidigt väntas inflationen stiga och Riksbanken börja höja styrräntan under nästa år. ”Vi befinner vi oss inte bara i en konjunkturåterhämtning, utan även i en strukturell förändring av ekonomin”, säger chefsekonomen Kerstin Hallsten. ... läs mer »

Protesterna mot Colombias regering pausas

Efter 49 dagar blåses de regeringskritiska protesterna av i Colombia, protestledningen hänvisar till det stora antalet döda under oroligheterna. Nu kommer trycket att riktas mot kongressen i stället. Beskedet välkomnas av landets företagare, enligt officiella siffror har ekonomin förlorat motsvarande 15 miljarder kronor sen protesterna inleddes. ... läs mer »

Ny teknik hittar coronafall på Indiens landsbygd

Under den andra coronavågen har patienter i Indien testat negativt med PCR-prov för att kort därpå få andningssvårigheter. Den virusvariant som uppstod i Indien tros påverka lungorna snabbare och därför behövs fler röntgenläkare som kan tolka patienternas röntgenbilder. För att lösa läkarbristen har en ny tjänst tagits fram som med hjälp av artificiell intelligens kan analyseras bilderna. ... läs mer »