text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Eftersnacket – Nyamko Sabuni i Ekots lördagsintervju

I Ekots lördagsintervju grillades Liberalernas ledare Nyamko Sabuni om partiets nya vägval. Hör kommentar av PM Nilsson, Dagens industri, Lisa Pelling, Dagens Arena och Matilda Molander, Vestmanlands Läns Tidning. Ekot sänder direkt. ... läs mer »

Fredrik Furtenbach: Regeringens mest synliga minister

Under lördagsmorgonen berättade socialminister Lena Hallengren att hon behandlas för bröstcancer. Skulle det vara så att Hallengren, som varit en av nyckelpersonerna under regeringens pandemiarbete, behöver ersättas på grund av den behandling hon genomgår, är det viktigt att det blir av en inläst och startklar person. Det säger Ekots politikkommentator Fredrik Furtenbach. ... läs mer »

Vaccinpass kan underlätta sommarresan

För den som vill resa utomlands i sommar så kan ett så kallat vaccinationspass underlätta. Vaccinationspasset ska finnas framtaget lagom till sommaren och gälla inom EU-länderna, även om varje land utifrån smittläget kommer att bestämma om man öppnar för inresande från andra länder eller inte. “Om du vill resa ger det större möjligheter på ett enkelt sätt”, säger Mats Snäll, chef på Myndigheten för digital förvaltning. ... läs mer »

Lena Hallengren behandlas för bröstcancer

Socialminister Lena Hallengren behandlas för bröstcancer. Det berättade hon själv under en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon. Hallengren genomgick nyligen en operation och ska nu genomgå cellgiftsbehandling. Hur ministerjobbet påverkas är i nuläget oklart, och även om Hallengren själv uttrycker i intervjun att hon mår bra så inser hon att behandlingen kommer att påverka kroppen. ... läs mer »

Var tionde ung kvinna går på antidepressiva

Dubbelt så många unga kvinnor fick antidepressiv medicin under 2019 jämfört med unga män. Bland kvinnor mellan 18 och 24 år gjorde 10 procent minst ett uttag av ett antidepressivt läkemedel på apotek. För män i samma ålder var andelen 5 procent, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Det beror bland annat på att flickor och unga kvinnor oftare får diagnoserna depression och ångestsyndrom. ... läs mer »

USA om Janssen: Ingen koppling till blodproppar

USA:s läkemedelsmyndighet uppger att det än så länge inte finns någon konstaterad koppling mellan Janssens covidvaccin och blodproppar. Myndigheten granskar vaccinet efter misstankar om att det kan orsaka samma allvarliga sällsynta biverkningar om Astra Zenecas vaccin. Även den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utreder möjliga biverkningar. Janssens vaccin har ännu inte börjat ges i något EU-land, men enligt planen ska de första sprutorna ges i slutet av april. ... läs mer »

Sabuni om L-krisen: Bör fokusera på det vi delar

Nyamko Sabuni hoppas att Liberalerna ska enas efter den uppslitande debatten om ett borgerligt regeringsalternativ med eventuellt stöd av Sverigedemokraterna. I Ekots lördagsintervju säger hon att hon förstår att det kan finnas en känsla av otrygghet efter ett nytt vägval. “Men tillsammans bör vi komma fram till hur vi hanterar denna situation och hur vi fokuserar på det allra viktigaste: det som vi delar”, säger Nyamko Sabuni i intervjun. ... läs mer »

Rv 72 avstängd

Rv 72 är avstängd mellan Uppsala och Heby i höjd med Vittinge pga lastbilsolycka. Prognos när vägen kan öppna är 12.00.... läs mer »

Prins Philip hedras med salut på 41 skott

Prins Philips bortgång kommer att uppmärksammas på många håll i det brittiska samväldet i dag. En salut med 41 skott kommer att avfyras i bland annat London, Sydney, Gibraltar och på den brittiska flottans fartyg ute till havs. I Storbritannien väntas även Premier League och andra idrottsevenemang hedra prins Philip under dagen. Det engelska fotbollsförbundet rekommenderar att spelarna bär ett svart sorgband på armen och att en tyst minut hålls innan avspark vid helgens matcher, rapporterar nyhetsbyrån AFP. ... läs mer »

Många tomma platser på äldreboenden

Var tredje kommun har många tomma platser på sina äldreboenden, enligt en ny kartläggning från TT. Av de 193 kommuner som svarat på en enkät uppger 30 procent att de i stor eller ganska stor utsträckning har tomma platser, och ytterligare 44 procent svarar att de har ett fåtal tomma platser. Som Ekot berättat om tidigare beror det bland annat på att många äldre tackat nej till boende på grund av risken för smittspridning. ... läs mer »

Militären dömer 19 personer till döden

En militärdomstol i Myanmar har dömt 19 personer till döden. Det i den första av en rad rättegångar där militären utnyttjar krigslagarna som gäller i landet. Bara två av de 19 var med vid rättegången, de andra är på fri fot och fick reda på anklagelserna och domarna när de hörde om det på tv. Dödsdomarna är de första i Myanmar sedan militären tog makten i februari då man genom en kupp störtade den folkvalda regeringen. ... läs mer »

Kina bötfäller näthandelsföretag på miljardbelopp

Kina dömer näthandelsföretaget Alibaba till att betala 2,7 miljarder dollar i böter, motsvarande ungefär 23 miljarder kronor, för att företaget har utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden, det rapporterar en statlig kinesisk nyhetsbyrå. Det har pågått en utredning mot företaget sen december förra året. Företaget anklagas bland annat för att ha krävt att försäljare endast ska sälja sina varor via deras plattform. ... läs mer »

Nya kravaller trots prins Philips bortgång

För åttonde natten i rad fortsatte våldsamheterna i Nordirland, protestantiska, unionistiska grupper hade dock ställt in sina protester med hänvisning till Prins Philips bortgång. Attackerna igår kom från den nationalistiska, irlandsvänliga sidan och genomfördes återigen av påfallande unga personer. Samtidigt som resten av Storbritannien igår mest fokuserade på att sörja den 99-åriga prinsens bortgång. ... läs mer »

Moderaternas uppgång har stannat av

Moderaternas uppgång i opinionen har stannat av. Partiet backar med 0,9 procentenheter till 22,7 procent. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar/Sifo gjort för Ekot. Överlag råder det stiltje i opinionen, förändringarna är små. Socialdemokraterna ligger still på 27,3 procent. Liberalerna har stöd av 2,9 procent. Huruvida läget för partiet kommer förändras av partiledaren Nyamko Sabunis besked i regeringsfrågan återstår att se. De flesta intervjuer i sammanställningen är nämligen gjorda före partirådet då beslutet fattades. ... läs mer »

E20 Laxå avstängd pga olycka

Vid 01-tiden inträffade en singelolycka strax norr om Laxå När räddningstjänsten kom till platsen stängdes vägen i riktning mot Örebro Vid 03-tiden kunde vägen öppnas för trafik igen ... läs mer »

Förhandling om nytt vaccinavtal

Vaccinavtalet, som är värt miljarder, behövs för att kunna vaccinera alla EU-medborgare två gånger om året under 2022 och 2023 om det skulle vara nödvändigt, det skriver Dagens Nyheter. EU-kommissionen har fått tillstånd från medlemsländerna att inleda förhandlingar gällande över en miljard doser. Sveriges vaccinsamordnare, Richard Bergström, säger till DN att i värsta fall behövs den kapaciteten för att hantera nya mutationer och virusvarianter. ... läs mer »