text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

EU oroad över upptrappad Syrienkonflikt

EU ser med oro på den upptrappade konflikten i Syrien. Att den syriska regimen nu ställt sig på kurdernas sida komplicerar situationen ytterligare.... läs mer »

Trio får ekonomipriset – för arbete mot global fattigdom

Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tilldelas Esther Duflo, Abhijit Banerjee och Michael Kremer.... läs mer »

Polskt regeringsparti kan få absolut majoritet

I Polen går det styrande Lag och rättvisa-partiet mot en storseger i parlamentsvalet som hölls igår. När mer än 80 procent av rösterna räknats pekar prognosen på att partiet kommer att få absolut majoritet.... läs mer »

Ekonomiexperten: De här är förhandsfavoriter

Efter en hel vecka av Nobelpris tillkännages i dag vem som tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.... läs mer »

Forskare: IS jublar när fångar flyr

Efter Turkiets offensiv i nordöstra Syrien misstänks hundratals IS-fångar ha flytt, och det har lett till hyllningar i IS-propagandakanaler.... läs mer »

Hårda straff för katalanska ledare

Spaniens högsta domstol meddelade i dag domarna mot tolv av de katalanska politiker och aktivister som varit frihetsberövade, sedan den olagliga så kallade självständighetsförklaringen 2017.... läs mer »

Efter knivdådet i Frankrike – fem misstänkta gripna

I Frankrike har polisen gripit fem personer misstänkta för inblandning i knivdådet i polisens högkvarter i Paris för två veckor sedan.... läs mer »

Två män hittade döda i lägenhet

Två män i 30-årsåldern har hittats döda i en lägenhet i Västerås, rapporterar Aftonbladet. Polisen har inlett en förundersökning om mord, enligt uppgifter till tidningen.... läs mer »

Fler svenskar diagnostiseras med bipolär sjukdom

Allt fler svenskar får diagnosen bipolär sjukdom. 2016 handlade det om drygt 26 100 patienter, förra året var siffran nära 32 000, rapporterar SVT Nyheter.... läs mer »

Störningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg

Ett tidigare spårfel i Stenstorp mellan Falköping och Skövde orsakar störningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm på måndagsmorgonen.... läs mer »

Preems planer för utbyggnad omarbetas

Inför miljöprövningen i Mark- och Miljööverdomstolen och senare av regeringen, uppger nu oljekoncernen Preem att raffinaderiutbyggnaden i Lysekil kommer att leda till att koldioxidutsläppen bli 2,2 miljoner ton per år istället för 3,4 miljoner ton.... läs mer »

Polisen Linus familjs dödshotades vid ingripande

Många poliser uppger att deras anhöriga utsätts för hot, våld och trakasserier. Vid en ingripande förra året dödshotades polisen Linus familj.... läs mer »

Anhöriga till poliser utsätts för hot och våld

Nästan var tionde polis uppger att deras yrkesval orsakat att familjemedlemmar utsatts för hot, våld eller trakasserier. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.... läs mer »

Svårt för Sverige få igenom vapenembargo i EU

Samtidigt som den turkiska offensiven pågår träffas EU:s utrikesministrar i Luxemburg. Sanktioner kommer att diskuteras och Sverige driver på för ett vapenembargo mot Turkiet.... läs mer »

Fler unga är arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka och för första gången på sex år har också ungdomsarbetslösheten vänt uppåt, det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.... läs mer »

USA kallar hem alla soldater – kritiken växer på hemmaplan

USA vidgade under söndagen tillbakadragandet från norra Syrien. Samtliga amerikanska soldater kallas nu hem från området, enligt Pentagon som ett svar på att kurderna nu träffat en uppgörelse med Syriens president Assad.... läs mer »

”Vad har vi gjort? Vart ska vi ta vägen?”

En dramatisk helg i norra Syrien med turkiska legosoldater som skjuter bakbundna kurdiska fångar. IS-anhängare som lyckas fly, turkisk beskjutning av en amerikansk bas och igår kväll nyheten att den syriska regimens styrkor är på väg till det kurdkontrollerade området.... läs mer »