text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Expressen - Debatt 

Kejsaren är naken – vinster i skolan kan vara olagligt

Har politiker i decennier fört svenska folket bakom ljuset om marknadsskolan?

En av de frågor som aldrig utretts är huruvida offentlig myndighetsutövning, som betygsättning, överhuvudtaget får ske i vinstdrivande verksamhet, skriver författaren och debattören Per Kornhall.

... läs mer »

Regeringens lathet får inte stå i vägen för e-sporten

Regeringen måste omedelbart agera så att världens största e-sportstävling kan hållas i Stockholm som planerat.
Det finns ingenting som tyder på att e-sportare skulle innebära en större smittorisk än andra idrottare – inrikesminister Mikael Dambergs bortförklaringar verkar snarare handla om lathet, skriver Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.

... läs mer »

Regeringen har fallit – nu bantar vi staten

Tiden efter en kris är perfekt för förändring – Socialdemokraternas reaktionära socialisering av samhället måste stoppas en gång för alla.

Här är våra fyra förslag för en bantad stat, skriver Matilda Ekeblad och Carl Nordblom i Moderata ungdomsförbundet.

... läs mer »

Nooshi – du har fått mig att vilja rösta på Vänsterpartiet

Nooshi, jag tar av mig hatten för dig. Du står upp för dina väljare, du vägrar kröka rygg. För mig är du ett föredöme.

Jag tror på socialdemokratin för att den representerar den vanliga arbetande, strävsamma människan, skriver Jan Emanuel Johansson.

... läs mer »

Hur många flickor ska behöva könsstympas?

Det räcker inte med fina ord – kallar man sig en feministisk regering så förpliktar det.

Vi kräver krafttag mot det hedersrelaterade våld och förtryck som leder till att små flickor nu könsstympas i Sverige, skriver Amineh Kakabaveh och Gulan Avci (L) från organisationen Varken hora eller kuvad.

... läs mer »

M gjorde ingenting för att stoppa svenska IS-krigare

Vår tydliga linje är att de svenskar som rest ned till Syrien för att delta i terrorsekten IS krig ska straffas för sina handlingar. 

Det finns inga nämnvärda skillnader mellan Socialdemokraterna och Moderaterna på denna punkt förutom att vi agerar när vi har regeringsmakten – medan Moderaterna valde att inte göra det, skriver Kenneth G Forslund (S) och Fredrik Lundh Sammeli (S).

... läs mer »

Vad är en gamlings liv värt i det här landet?

Borde man inte sätta stopp för att flytta äldre människor hursomhelst? 

Tänk till ni politiker som beslutar att skära ner i välfärden på bekostnad av de äldre. Äldre människor kan faktiskt dö av att flyttas. Det blev min pappa ett tydligt bevis på, skriver Bernth Johansson. 

... läs mer »

Vi kräver krafttag mot ofrivillig ensamhet

Allt för många äldre är ofrivilligt ensamma och problemet är störst för de som har någon form av äldreomsorg. Det är ett underbetyg till alla som har makt över äldreomsorgen, särskilt kommuner och andra utförare. 

Nu kräver vi i Ensamhetskommissionen att politikerna agerar, skriver bland andra Amelia Adamo och Lars Stjernkvist.

... läs mer »

Staten borde inte förbjuda kusinäktenskap

Liberalernas partistyrelse borde dra tillbaka förslaget om att utreda ett förbud mot kusingifte. 

Det är ren moralism att staten ska förhindra samtyckande vuxna individer att gifta sig med varandra, skriver Gabriella Toftered, kandidat till LUF:s förbundsstyrelse.

... läs mer »

M har frånsagt sig medmänskligheten

Moderaternas mål är att lämna de som flyr krig, terror, klimatförändringar, fattigdom och förtryck därhän – och stänga dörren till Europa.

Säkert är det därför partiet, i hälarna på sin sturska storebror SD, vurmar så för den nya danska asylpolitiken, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) i en slutreplik. 

... läs mer »

När ska staten be om ursäkt för Vipeholm?

Övergrepp, kränkningar, ensamhet och sorg. Så tedde sig livet för många av de människor med funktionsnedsättning som placerades på institutioner som Vipeholm åren 1935–1982. 

Nu sällar sig fackförbundet Vision till de grupper som vill att staten ger en offentlig ursäkt till de drabbade och deras närstående, skriver DHR, Vision, FUB och Funktionsrätt Sverige.

... läs mer »

Har regeringen en plan för IS-återvändarna?

I höst kan flera svenskar som anslutit sig till terrorsekten IS återvända till Sverige. Det bästa vore om de aldrig kom tillbaka, men om de kommer måste regeringen ha en plan för hur de ska hanteras. 

Här handlar det om att agera, och inte bara reagera, skriver Johan Forssell och Hans Wallmark (M).

... läs mer »

Politikerna bär ansvaret för den försvunna torsken

I stället för att polarisera debatten om det kollapsade torskbeståndet i Kattegatt borde yrkesfiskarna göra gemensam sak med Sportfiskarna. 

Det är politikerna som måste hållas ansvariga, skriver Joakim Ollén och Sten Frohm från Sportfiskarna.

... läs mer »

Så ska vi stoppa kriminella övervakare

En person som ägnar sig åt kriminalitet ska inte vara biträdande övervakare. Kriminalvården ser allvarligt på de fall som har uppmärksammats i Expressen de senaste dagarna. 

Vi vidtar nu flera åtgärder för att skärpa kontrollen, skriver generaldirektör Martin Holmgren och anstalts-, häktes- och frivårdsdirektör Lennart Palmgren.

... läs mer »

Lyssna på oss lärare – hela skolsystemet är fel

Med den här texten är min förhoppning att fler får upp ögonen för vad som sker i Skolsverige. 

Något håller på att gå sönder. Något som bryts ned för varje år som går, skriver läraren HP Tran och listar de mest fundamentala felen.

... läs mer »

Försämrat skydd för barnen är inte ”förbättringar”

Socialdemokraterna borde inte ha drivit igenom en ny ordning som innebär att arbetsgivare varken kan kontrollera registerutdrag i efterhand eller säkerställa att kontrollen har utförts korrekt, skriver KD:s Christian Carlsson och Andreas Carlson i en slutreplik.

... läs mer »

MP:s fina ideal leder till döden på Medelhavet

Det danska förslaget är inte utan praktiska problem – men olika lösningar för att asylprövning ska ske utanför EU:s gräns bör inte förkastas, skriver Tomas Tobé (M).

... läs mer »