text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Expressen - Debatt 

Fortsätt med aktieutdelning – sossarna äger inte Sverige

Magdalena Andersson borde överhuvudtaget inte lägga sig i hur Volvo gör med aktieutdelningen – det är deras ensak. 

Finansministerns agerande påminner om en tid då Socialdemokraterna trodde de ägde Sverige, skriver Luf:s ordförande Romina Pourmokhtari.

... läs mer »

En vädjan från Dalarna – stäng ner skidorterna

Det är ju redan mängder av människor som fått ställa in sina resplaner till andra länder. Varför ska just den inhemska smittspridande skidturismen vara fredad? 

Stäng skidanläggningarna nu. Jag fasar inför invasionen i påsk, skriver Kristina Ehrling från Dalarna. 

... läs mer »

Pagrotsky: Ta genast bort trängselskatten

Stå inte packad som en sill i kollektivtrafiken. En person per plåtlåda är slösaktigt, men ensam i bilen smittar man ingen och riskerar inte att själv bli smittad och föra smittan vidare. 

Ta bort trängselskatten tills kampen mot corona är vunnen, skriver tidigare S-ministern Leif Pagrotsky. 

... läs mer »

Coop är redan i gång med snabba lösningar för lokala producenter

Även Coop vill hjälpa de lokala producenterna i coronakrisen:

Redan i dag börjar varor säljas på Coops butikshyllor från producenter som hörde av sig när krisen eskalerade för några veckor sedan, skriver Coop Sveriges vd Magnus Johansson.

... läs mer »

Med låg självförsörjning havererar solidariteten

Solidariteten mellan EU-länderna har havererat i krisen. Varför skicka förnödenheter till andra, när man är osäker på om de kommer att räcka till den egna befolkningen? 

Vi borde göra som Finland, skriver Miljöpartiets Pär Holmgren.

... läs mer »

Fyra krafttag som kan stoppa corona i maj

Vi måste hitta en väg tillbaka till ett fungerande samhälle, och det måste gå fort. Vi föreslår flera åtgärder för att ta Sverige vinnande ur coronakrisen redan i maj:

Stäng skolorna, masstesta människor, feberscanna alla arbetsplatser och håll fysisk distans. Användning av munskydd bör införas även här, skriver professorerna Jan Lötvall och Bo Lundbäck.

... läs mer »

Axfood vill få ut lokal mat på hyllorna direkt

Från och med i dag öppnar vi en ny möjlighet för de småskaliga producenterna att komma i direktkontakt med oss för att korta kedjan och se till att lokalt producerad mat snabbt når våra butiker i coronakrisen, skriver Nicholas Pettersson, vd för Axfoods inköpsbolag Dagab.

... läs mer »

Så hjälper ICA de små producenterna i krisen

Små livsmedelsproducenter vädjade i går om att få in sina produkter i de stora matbutikernas hyllor under coronakrisen. 

Vi är fullt medvetna om vårt ansvar och gör nu flera förändringar för att göra det enklare för mindre producenter att göra affärer med oss, svarar Ica Sveriges vd Anders Svensson.

... läs mer »

SD: Regeringen gör inte nog – här är vår krisplan

Regeringens insatser är för abstrakta och svårtillgängliga för de minsta företagen som behöver hjälp här och nu.

Vi föreslår därför skarpa åtgärder upp till 1 000 miljarder ämnade att direkt och precist fungera som en tät och robust brygga över den kris som just nu sköljer över landet, skriver Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt (SD).

... läs mer »

Lidls uppmaning till svenska bönder i krisen: ”Hör av er direkt”

Svenska småproducenter av livsmedel vädjar om att släppas in i sortimentet hos matjättarna under coronakrisen. 

Nu svarar Lidl: ”Vi befinner oss i en extrem situation och det gäller att både tänka nytt och agera direkt. Vi vill vara med och värna de svenska matproducenterna. Hör av er!”

... läs mer »

Matjättarna måste hjälpa oss – sälj våra produkter

Vi begär inte några stora räddningspaket eller statliga subventioner – vi vill bara få möjligheten att nå ut och sälja våra produkter när krisen är total hos våra vanliga kunder.

Därför vädjar vi nu till dagligvaruhandeln med era stora och väl fungerande butikskedjor: Ta in råvaror och produkter från lokala svenska bönder och matproducenter som normalt inte finns i sortimentet, skriver en lång rad småproducenter från hela landet. 

... läs mer »

Folk beter sig så korkat att det är svårt att förstå

De ignoranta väljer att leva som om covid-19 inte finns. Som trotsiga treåringar har de fortsatt gå på krogen, nöjesshoppa på stan och resa hit och dit.

Kravet om bordsservering är långt ifrån tillräckligt. Stäng skidanläggningarna och sätt ned foten mot nöjesresor, skriver Malin Lernfelt.

... läs mer »

Nattsvart för tidningarna – då förbereds nådastöten

Hoten mot svenska tidningars överlevnad har ökat kraftigt och efter corona är läget nattsvart.

Ovanpå det läggs det nya systemet för pappersåtervinning, en merkostnad för branschen på hundratals miljoner. Lägg det på is – eller hitta en lösning som inte innebär tidningsdöd, skriver kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L).

... läs mer »

Coronakrisen visar att S haft rätt hela tiden

Högern, som annars reflexmässigt argumenterar för en svag stat och marknadsliberala lösningar, har nu flera gånger poängterat hur viktigt det är att staten tar ett samlat ansvar.

För oss socialdemokrater är det självklart att vi alltid behöver en stark stat, inte bara när det krisar, skriver Magnus Manhammar.

... läs mer »

Kent Ekeroths vinst i HD är absurd – se över lagen

Högsta domstolen anser att Kent Ekeroth utsattes för upphovsrättsintrång när järnrörsfilmen publicerades. Det är djupt problematiskt.

Vi vill att lagstiftningen nu ses över, skriver Utgivarna, som samlar Sveriges publicister.

... läs mer »

Utnyttja inte corona för att attackera mig

Min kritik mot Moderaterna handlade om min oro för att föraktet mot klimatforskning börjat få fäste i M. Istället för att bemöta den oron utnyttjar Lars Beckman och Jan Ericson coronaepidemin för att attackera mig, något som motståndare till klimatomställningen gjort på andra håll också, skriver Lorentz Tovatt.

... läs mer »

Snart sitter ingen säker – ge folket basinkomst

Mängder av människor som tidigare suttit ganska säkert kan bli arbetslösa, bostadslösa och utfattiga i coronakrisen. Hemlöshet, tiggeri och utslagning kan öka drastiskt.

Att införa basinkomst är den mest hållbara och rättvisa lösningen, skriver musikern Nike Markelius.

... läs mer »