text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Expressen - Debatt 

Löjeväckande att kräva renodlad idrottsminister

Sverige har större samhällsproblem än spark med liten boll.

Patrick Ekwall, Olof Lundh och andra vuxna människor som blivit kränkta över att det i regeringen inte finns någon renodlad idrottsminister borde lugna ner sig, skriver Malin Lernfelt.

... läs mer »

Pensionspopulismen kommer stå oss dyrt

Andelen fattigpensionärer har minskat och trenden visar att pensionärerna får det allt bättre ställt. 

Vi efterfrågar politiker som inte bara bryr sig om potentiella röster inför kommande val – politiker som orkar stå emot pensionspopulismen och värnar om framtida generationer, skriver Centerpartiets ungdomsförbund.

... läs mer »

Palestiniernas folkrätt glöms bort i debatten

Det svenska kyrkomötet vill utöka sin granskning av folkrättens tillämpning i Israel/Palestina till brottsrubriceringen apartheid. Det är väntat att den israeliska politikens försvarare reagerar och formulerar invändningar mot det, men att, som Martin Blecher, undvika de folkrättsliga sakfrågorna i en sådan argumentation är orimligt, skriver Staffan Granér från Judar för israelisk-palestinsk fred.

... läs mer »

Strandhälls slarvande säger något om politiken

Nyheterna kring Strandhälls privatekonomi illustrerar klyftan mellan vad politiker kräver av andra och sedan inte själva lever upp till. Det skadar förtroendet för politiken, skriver John Norell, förbundsordförande Fria moderata studentförbundet.

... läs mer »

Håll minkfarmerna stängda – i all framtid

Den svenska regeringen måste göra allt den kan för att hjälpa landets pälsfarmare att lämna den oetiska och folkhälsohotande industrin.

Följa efter andra länder och inför ett permanent förbud mot minkuppfödning, skriver Elisa Allen från djurrättsorganisationen PETA.

... läs mer »

Orimligt att papperslösa får tillgång till välfärden

Att myndigheter via skattebetalarnas medel understödjer illegalt uppehälle i landet borde stämma till eftertanke.

Det talar emot logik och rationalitet, men det finns även en moralisk aspekt, skriver Åsa Tallroth och Staffan Gunnarson (MED).

... läs mer »

Stå upp för Taiwan – kryp inte för Kina

Sverige behöver fördjupa sitt diplomatiska samarbete med Taiwan. Den etablerade östasiatiska demokratin hotas alltmer av Kina och behöver allt stöd den kan få, skriver Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.

... läs mer »

Har barnen ADHD eller ställer skolan orimliga krav?

Sveriges politiker har en sorglig syn på barn som samhällsmedborgare. Enligt svensk skolpolitik är man oanvändbar i samhället om man vid 15 års ålder inte kan rabbla det periodiska systemet eller har förmåga att skriva en novell, skriver specialpedagogen Sara Bundzik.

... läs mer »

Vindkraften driver oss mot total systemkollaps

Vindkraft löser inget, oavsett om den är på land eller till havs – den förvärrar problemen med elnätet.

Större delen av Europa var extremt nära total systemkollaps i september, skriver Jan Blomgren, professor i kärnfysik.

... läs mer »

Regeringen kan fylla arenor med arbetslösa

Digitalisering och AI i all ära, men det är fel fokus för en myndighet som inte ens klarar att svara i telefon när arbetssökande ringer. 

Arbetsförmedlingens ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag – men en sminkad gris är fortfarande en gris, skriver Günther Mårder. 

... läs mer »

Därför bör juridiskt kön avskaffas helt

Juridiskt kön bör avskaffas helt i Sverige. I de fall där det är nödvändigt att uppge kön ska detta helt baseras på personens självbestämmande och vara fritt från kränkande krav, skriver Gabriella Toftered och Alec Sintorn från Liberala ungdomsförbundet.

... läs mer »

Talmannen har gjort bort sig – saknar motstycke

Under tre perioder i riksdagen under vitt skilda epoker har jag aldrig upplevt en talmansfadäs i stil med Andreas Norléns påhopp på Miljöpartiet.

Tyvärr går det inte att komma ifrån att vår talman är moderat – kalla in kungen eller Victoria, skriver miljöpartisten Per Gahrton.

... läs mer »

Orimligt prioritera estestisk kirurgi

Bröstkirurgerna hinner inte operera hälften av alla cancerdrabbade kvinnor i tid. Ska verkligen estetisk bröstkirurgi prioriteras i detta läge? skriver Timbros Kajsa Dovstad i en slutreplik. 

... läs mer »

Vi har tagit ansvar för afghaner i Sverige

Debattörer från ”Håll ihop Sverige – flyktingamnesti för de ensamkommande” hävdar att Migrationsverket förvägrar människor en plats i det svenska samhället. 

Lagen medger inte att vi fattar generella beslut som gäller en specifik grupp på det sätt som skribenterna efterlyser, skriver generaldirektör Mikael Ribbenvik. 

... läs mer »

SD:s bidragspolitik får inte bli moderat politik

Äntligen får Sverige en politik som kan börja ta tag i samhällsproblemen – men tyvärr lyser reformer för fler i arbete med sin frånvaro. 

Moderaterna måste hålla den röda linjen mot Sverigedemokraternas bidragspolitik, skriver MUF:s ordförande Matilda Ekeblad.

... läs mer »

Kaoset är helt och hållet Centerns fel

Annie Lööfs löftessvek om att hålla extremhögern från inflytande i svensk politik börjar alltmer likna Ulf Kristerssons glidning, som slutade i en direkt lögn till förintelseöverlevaren Hédi Fried, skriver Markus Kallifatides och Linn Svansbo från Reformisterna.

... läs mer »

Religion står i vägen för organdonation

Sverige har lägre siffror för organdonation än många andra europeiska länder.

I ett land som präglas av en allt större kulturell mångfald ökar behovet av tydlig vägledning från religiösa och kulturella ledare, skriver vetenskapsjournalisten Lisa Kirsebom. 

... läs mer »