text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Nyheter - Kultur 

Nederländsk polis nedringd efter Minajs gripande

Nederländsk polis blev nedringd av internationella medier efter lördagens gripande av Nicki Minaj, som resulterade i att rapparen fick skjuta upp sin utsålda spelning i Manchester. ”Jag tror vi har fått två hundra samtal från utlandet”, säger talespersonen Robert van Kapel till Algemeen Dagblad.... läs mer »

Alexandra Pascalidou: Den tyranniska tystnaden på Bokfestivalen skrämmer mig

Under lördagen talade statsministern på Rinkeby bokfestival. Han hade kunnat hålla ett brandtal om läsandet som en nyckel för att öka förståelsen, skapa identifikation och stärka gemenskapen i tider av splittring. Istället lämnar han oss med en känsla av uppgivenhet, skriver journalisten Alexandra Pascalidou.... läs mer »

Marie Demker: Det flerspråkiga EU kan visa vägen mot global politisk handling

EU har 24 officiella språk. De flesta parlamentarikerna föredrar dock att tala på engelska – som inte ens längre har någon medlemsstat i ryggen. Inför EU-valet den 9 juni har statsvetaren Marie Demker läst en bok om vad det innebär att föra politiska samtal på ett andraspråk.... läs mer »

Vecka 21 i bilder – se världen genom DN-fotografernas ögon

Hur ser tiden ut? Den här veckan väljer DN:s bildredaktör Britt-Marie Schrammel ut fem fotografier som speglar Sverige och världen just nu. Här är bilder från vecka 21, 2024.... läs mer »

”Djungelboken”-låtskrivare död

Låtskrivaren Richard Sherman, som låg bakom flera klassiska hits från Disneyfilmer så som ”Djungelboken”, har avlidit 95 år gammal, meddelar Disney.... läs mer »

Absurda situationer skapar värme i Kodjo Akolors show

Kodjo Akolor skämtar om sina tillkortakommanden som pappa, make och bilförare – och möten med rasism och exotism. Föreställningen är välskriven och övertygande, men kunde nästan marknadsföras som mogen motivationsföreläsning, skriver Niklas Wahllöf.... läs mer »

Richard Ford: Jag skulle hellre rösta på en schimpans än på Donald Trump

Joe Biden och Donald Trump är två vinglande gamla gubbar. Ingen av dem borde kunna vinna ett presidentval. Författaren Richard Ford skriver om ett havererat politiskt maskineri som spottat ut två osannolika kandidater som väljarna ogillar – och varför han själv kommer att rösta på Biden.... läs mer »

DN:s kritiker väljer fem favoriter vecka 21

Billie Eilishs nya album, Sofi Oksanens nya essäbok och en dokumentär om Boris Johnson är några av veckans favoriter hos DN:s kulturredaktion.... läs mer »

Anders Svensson: Kanske tar ”dom” över när ”hen” blir mindre vanligt

Användningen av ”hen” har minskat de senaste åren. Kanske för att det nu är så etablerat att diskussionerna om ordet har avtagit. Men som pronomen för ickebinära personer verkar ”dom” bli allt vanligare, skriver Språktidningens Anders Svensson.... läs mer »

Jessica: Vad är ett nyårslöfte mot årets första badbloss?

Att ge ett nyårslöfte om att sluta röka inom ett år är en sak. Att delta i en studie om hur det går med nyårslöftet är en helt annan.... läs mer »

Åsa Beckman: 7 saker som min dotter har lärt mig om att vara mamma

Så lite man vet när man blir mamma. På mors dag sammanfattar Åsa Beckman vad hon lärt sig under de snart 28 år som gått sedan hennes dotter föddes. Som att oron inte leder någon vart – och att det är dumt att stoppa någon från att åka till Hultsfred.... läs mer »

Få överraskningar på Drömmen Festival

Den nya festivalen på Stockholms Stadion samlar både svenska melodifestivalartister och lätt bedagade utländska artister i ett koncentrerat format där man ger publiken exakt vad den vill ha. Varken mer eller mindre.... läs mer »

En lycklig resa genom tid och rum med Lil Yachty

Lil Yachty får publiken att landa i en svettig liten bubbla av lycka, skriver Frida Söderqvist.... läs mer »

Nicki Minaj släppt efter att ha gripits på flygplats

Rapstjärnan Nicki Minaj, 41, greps på flygplatsen Schipol i Amsterdam på lördagen misstänkt för narkotikabrott, men släpptes senare, rapporterar Sky News. Kvällens konsert i brittiska Manchester har skjutits upp till ett senare datum.... läs mer »

Sean Bakers ”Anora” tar hem Guldpalmen i Cannes

CANNES. Sean Bakers moderna Askungesaga ”Anora” med sexarbetare och ryska oligarker, vann Guldpalmen på den 77:e filmfestivalen i Cannes. Ingmar Bergmans barnbarn, Halfdan Ullmann Tøndel, vann pris för bästa debutfilm för psykodramat ”Armand” med Renate Reinsve.... läs mer »

Tove Ditlevsens skrivande trumfar hennes missbruk och destruktiva äktenskap

Tove Ditlevsen var känd och erkänd i sin tid, men anklagades också för att skriva alltför traditionellt. Det tog hårt på den känsliga konstnärssjälen. DN:s Malin Ullgren läser en biografi om och en roman av den – på många sätt –omättliga författaren.... läs mer »

Stark reportagebok om sveket mot afghanerna

Thord Eriksson ser med oförvillad blick på både mänskligt lidande och politiska skamligheter. Ändå är tonen aldrig uppskruvad. Lars Linder läser en ny bok om sveket mot demokraterna i Afghanistan.... läs mer »