text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Industri - Nyheter 

Martin Flodén: Vi kommer inte att kopiera andra

Inflationsutvecklingen är bättre än Riksbanken hade räknat med, men geopolitiken och växelkursen sämre. Det säger vice riksbankschef Martin Flodén inför sitt sista räntemöte efter elva år i direktionen.  Han betonar samtidigt att penningpolitiken sätts utifrån svenska förhållanden och att utländska centralbanker inte är ”avgörande”. Hör hela intervjun i Makrorådet Special.... läs mer »

Varningen: Ny kostnadschock väntar fastighetsbolag

För många högt skuldsatta och redan krisande fastighetsbolag lurar en uppskjuten kostnadschock runt hörnet. Mängder av fastighetskrediter övergår inom kort till rörliga räntor, uppger advokaten Johan Lundberg. ”Ränteuppgången drabbar fastighetsbolagen och deras lån först nu”, säger han.... läs mer »

Har skapat 9,3 miljoner jobb – siktar ännu högre

Den ideella organisationen Hand in Hand har på 20 år skapat nästan lika många nya jobb som det finns invånare i Sverige – 9,3 miljoner. ”Om 20 år ska vi vara uppe i 25 miljoner småskaliga entreprenörer”, säger doktor Kaplana Sankar och avslöjar nya mål, de bästa tricksen från industrinestorn Percy Barnevik och en doldissektor med global tillväxtpotential.... läs mer »

Wallenbergs nordiska dröm: ”På riktigt en stor möjlighet”

Jacob Wallenberg varnar för protektionismen som sveper över världen, men Norden skulle kunna vara en motkraft, anser han och efterlyser ett djupare samarbete – inte bara mellan telekomgiganterna Ericsson och Nokia.   ”Vi måste samlas och inte bara springa själva”, säger han. ... läs mer »

Försvarsjätten varnar för svaga länken i produktionen

BRYSSEL. Den norska försvarskoncernen Kongsberg har börjat skala upp sin produktion för att möta den ökande efterfrågan. Men myndigheterna behöver göra mer för att stötta underleverantörerna, säger chefen för bolagets försvarsdivision Eirik Lie i en intervju med Di.... läs mer »

Svenskt Näringslivs vändning – hyllar skattepaketet

Svenskt Näringsliv har tidigare kommit med hård kritik men välkomnar nu regeringens nya skattepaket. Högst upp på önskelistan finns dock en tidigare skattesänkning som aldrig blev av.... läs mer »

Stockholmsbörsen steg – Munters och Alleima åt olika håll på rapporter

Stockholmsbörsen steg kraftigt på tisdagen efter en smärre uppgång på måndagen, och storbolagsindexet OMXS30 är nu tillbaka nära årshögtanivåerna från i mars. På rapportfronten lyfte Wallenbergkontrollerade Munters kraftigt, medan Sandviks stålavknoppning Alleima föll efter att moderskeppet tappade kraftigt dagen före.... läs mer »

Jubel efter regeringens nya förslag om elskatten

Efter att regeringen vid årsskiftet drev igenom en hårt kritiserad rekordstor höjning av elskatten föreslås nu att den så kallade indexeringen av elskatten slopas permanent. Det innebär att ytterligare en höjning stoppas. Beskedet välkomnas av energibranschen, som dock noterar att regeringen lämnar en brasklapp.... läs mer »

Systembolaget: Risk för tomma hyllor i helgen

Flera av Systembolagets varor riskerar att sälja slut inför helgen till följd av distributionsproblem, rapporterar Aftonbladet.... läs mer »

Avhopparna gör superklipp efter miljardaffär med riskkapitaljätte

Hälsovårdsinriktade Impilo får en stark kandidat till ”årets riskkapitalaffär” när jätten KKR köper motsvarande hälften av Impilos aktier i Immedica, en investerings- och kommersialiseringsplattform för särläkemedel i Europa.  Mindre än sex år efter starten värderas bolaget till över 10 miljarder kronor på skuldfri bas, enligt uppgifter till Di.... läs mer »

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.... läs mer »

Analytiker: Farorna som lurar i skogen

På onsdagen är det dags för det första skogsbolaget av totalt fyra under veckan att visa korten. Ökade kostnader och minskad efterfrågan fortsätter pressa sektorn, spår analytikerna, som väntar sig minskad omsättning och resultat av samtliga. Trots det har de en solklar favorit.... läs mer »

Prognosen: Så många elbilar säljs i år – ”ny fas av tillväxt”

Elbilsmarknaden har svalnat och är inte lägre glödhet. Men varm är den. Enligt IEA kommer en av fem sålda bilar i världen i år vara en elbil. ... läs mer »

Nytt affärssystem sänker Lundbergs stålbolag

Införandet av ett nytt affärssystem sänkte specialstålbolaget Alleima under det första kvartalet. Aktien rasar på tisdagen efter en rapport som var sämre än förväntningarna på alla punkter. ”Jag tycker ändå att vi har gjort det ganska bra”, säger vd Göran Björkman.... läs mer »

Gårdsförsäljning en fråga om företagande

Sälj ditt öl till besökare, men bara om du har odlat ditt eget korn eller drivit upp din egen humle. Annars räknas det inte som ett gårdsbryggeri.... läs mer »

Spotify rapportrusar i öppningshandeln på Wall Street

USA-börserna följde upp måndagens uppgångar med fortsatt indexlyft i tisdagens öppningshandel. Till vinnarna hörde Spotify, vars rapport överträffade analytikernas förväntningar och fick aktien att lyfta tvåsiffrigt.... läs mer »

Saabs vd: Då bör man inte lyssna på amerikanerna

Saabs vd Micael Johansson pekar på att Nato-medlemskapet inte bara innehåller möjligheter utan även hot i form av amerikanska försök att punktera bolagets affärsrelation med den största kunden – Sverige. ... läs mer »