text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Industri - Nyheter 

Heimstaden vill höja hyrorna – för andra gången på fem månader

Heimstaden, som köpte fastigheter av Akelius när priserna kulminerade i en rekordstor affär, vill nu höja sina hyror för andra gången på fem månader för att kunna möta högre finansieringskostnader. Det rapporterar Bloomberg på måndagen.... läs mer »

Natosoldater skadade i oroligheter i Kosovo

Demonstranter i norra Kosovo drabbade på måndagskvällen samman med styrkor från den Natoledda internationella fredsstyrkan Kfor. Minst 20 Kfor-soldater har skadats och Nato fördömer vad de kallar en attack.... läs mer »

Det börjar brännas rejält – fler emissioner väntar

Räntekostnader äter upp allt mer av fastighetsbolagens vinster. På flera håll börjar det nu brännas rejält, visar Di:s sammanställning över bolagens räntetäckningsgrader.  Nästa steg blir att ta in pengar från aktieägarna.... läs mer »

Sveriges sak är också Natos

Recep Tayyip Erdogan vann det turkiska presidentvalet. Den ledare som efter Sveriges Natoansökan har inlett ett hårt ordkrig med svenska regeringen ska alltså leda Turkiet i fem år till. Kan det vara bra för Sveriges Natoansökan? Kanske.... läs mer »

Northvolt ska inte behöva rysk metall

Den gröna industrin är olyckligt beroende av metaller från Ryssland och Kina. De senaste veckorna har både Di och Sveriges Radio uppmärksammat att batteritillverkaren Northvolt köper nickel från ryska Nornickel.... läs mer »

Gigs vd lämnar vid årsskiftet

Bettingbolaget GIG har kommit överens med vd Richard Brown om hans avgång den 31 december 2023.... läs mer »

Oklara besked från regeringen – ”intensivt arbete pågår”

Regeringen kan inte säga när svenska företag ska få besked om vad som kommer att gälla när den nya storbolagsskatten införs vid årsskiftet. ”Intensivt arbete pågår, men vi kan inte ge ett datum”, uppger finansdepartementets presstjänst.... läs mer »

Global minimiskatt – kaos hos svenska företag

Vid årsskiftet införs det kanske mest komplexa skatteregelverk som skapats, vilket befaras innebära miljardkostnader för svenska företag. Men mycket är fortfarande oklart, och tunga remissinstanser rasar mot lagstiftningsprocessen.... läs mer »

Iskall marknad för SBB – men experter ser ett upptinande

Marknaden för fastighetstransaktioner är fortfarande iskall, med säljare och köpare som inte kan mötas om ett pris. Det talar emot SBB:s möjligheter att sälja tillgångar i linje med sina bokförda värden. Men det finns tecken på ett upptinande, enligt flera experter.... läs mer »

Saab får svensk ammunitionsorder värd 3 miljarder på fem år

Saab har fått en beställning av FMV på ammunition till granatgeväret Carl-Gustaf, värd cirka 3 miljarder kronor med leveranser under 2026-2030.... läs mer »

Skogssektorn lyfte på Helsingforsbörsen

Måndagshandeln på de nordiska börserna var tunn, då endast Helsingfors och Stockholm höll öppet medan Oslo och Köpenhamn i stället hade helgstängt. Bidragande till den låga aktiviteten var att även Londonbörsen och USA-börserna höll stängt för dagen.... läs mer »

Lyxaktier under press på försiktiga Europabörser

Europabörserna handlades på måndagen med relativt små indexförändringar. Stöd kom till en början från nyheten om att USA:s president Joe Biden nått ett principavtal med representanthusets talman Kevin McCarthy om det amerikanska skuldtaket, men uppgången klingade snabbt av. ... läs mer »

Kompetensflykt hotar efter Erdogans seger

Turkiets brist på utländska valutareserver riskerar att leda till en akut kris i ekonomin, säger analytiker efter Recep Tayyip Erdogans seger i presidentvalet.  Och de dystra ekonomiska utsikterna får nu många unga turkar att överväga att flytta utomlands. ... läs mer »

Richard Brown to step down as CEO of Gaming Innovation Group by end of 2023 – search for Platform CEO initiated

... läs mer »

Embracer dalade i hög omsättning på håglös börs

Embracer stod för måndagens högsta omsättning på en ovanligt stillsam börs. Kursrörelsen var negativ efter ett par negativa utlåtanden från analytiker och som en nedåtstuds efter fredagens insynsköp.... läs mer »

Ödesbesked om gotländska mångmiljardinvesteringen

Efter år av problem med elförsörjningen på Gotland utlovas nu besked från Svenska kraftnät om uppdraget att bygga ut det nationella stamnätet till ön. Cementtillverkaren Heidelberg Materials pekar på att en ny elförbindelse är helt nödvändig för bolagets planerade mångmiljardinvesteringar på Gotland.... läs mer »

Därför hamstrar företagen anställda de inte behöver

Företagen har det senaste året samlat på sig arbetskraft som de på kort sikt inte behöver. Det är en pool av potentiellt arbetslösa som riskerar att svämma över om lågkonjunkturen blir mer utdragen än väntat. ... läs mer »