Hem

Vandringar

Vandrings-
broschyrer


Böcker
Häften

Produkter

Allmän info

Tips
Filmtips
Gästbok
Kontakt
Nyhetsbrev

Länkar

Utflyktsguide

Vandra på Gotland



Sysne och Sandviken
Till höger på bilden ser du något lite av fiskeläget Sysne, där det åtminstone sommartid finns en butik som säljer rökt fisk och annat sånt (du måste alldeles ovillkorligen äta rökta flundror när du är på Gotland). Viken svänger av åt söder, som du ser ungefär mitt på bilden, och en bit längre fram breder den sköna stranden Sandviken ut sina behag till allmänt nyttjande.

På kartor över Gotland från 1600-talet, kanske från 1500-talet förresten, så brukar Sandviken stå med som en hamn. På sådana riktigt gamla kartor anges bara en handfull hamnar på Gotland (det finns ingen sådan gammal karta som jag menar under länken nedan).

Och det är underligt. Den vanliga marknadsföringen och skolungarnas historieböcker försöker inbilla folk att allting på Gotland har hänt i Visby. Det var hamnen i Visby som alla använde och allting skedde eller utgick från därifrån.

- Nä!

Den som flitigt läser historieböcker om Gotland lär sig snart att borgarna i Visby har gett järnet för att få handeln på alla öns hamnar. Men nedannämnda varor har så gott som alltid undantagits i bestämmelser från de danska kungarna.

Delvis är det alltså rätt att gutarna har använt Visby för somliga internationella kontakter, men gutarna (till skillnad från borgarna) har alltid sålt kalk, skinn och virke. Och det är väl också anledningen till att Sandviken står med på holländska kartor från 1500-talet.

Vägbeskrivning från Visby
Väg 143 mot Ala, och 146 till Kräklingbo. I korsningen vid Kräklingbo kyrka, tag höger och följ vägen till och förbi Östergarn. Efter Östergarn fortsätt mot Sysne.

/text Bernt Enderborg, foto Björn Pettersson

Nyheter

Följ mig
Om ni inte hör av mig inom 1 dygn efter en beställning, kontakta mig då genom ett vanligt mail till e-post vandringgotlandyes@gmail.com

Detta pga att denna webbsida inte längre uppdateras:(

Hälsningar
Carin



Copyright © 2024 Vandra på Gotland.