Tofta Campings utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Tofta Camping AB

Toftavägen 362
622 65 Gotlands Tofta
Tel: 0498-297102
Hemsida

Från hamnen / flygplatsen



Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet
Tornet var ursprungligen anslutet till en absidkyrka; ersatt av nytt kor och långhus 1280.



Bilden ovan har jag lagt omkull, ty längs porten på koret löper runor vertikalt och meddelar: "þeta : ier : witni : kirkiur : presta : ok : sokna : manna : et : halhwis : boar : aihu : kauptan : meþ : einn : kirkiur : taweh : ginum : litlu : folboa : garþa".

Med våra bokstäver sägs i sak enligt experterna att Hallvisborna har köpt rätt till kyrkväg genom Lilla Foles ägor och att detta bevittnas av såväl sockenmän som präst - ett servitut. Vi har redan nämnt dessa runor på sidan om Redan de gamla.



Altaruppsats är från 1654 och gjord av Johan Bartsch; bilden visar bara den centrala delen. S:t Simon, nog den som kallades Ivraren eller Seloten och var en av Jesu lärjungar, längst till vänster, den sista måltiden i mitten och till höger Sankt Anna, som var Jesu mormor; Anna nämns inte vid namn i våra evangelier men i ett apokryfiskt sådant, Jakobs protoevangelium kallas det, var hon mor till jungfru Maria. När Anna framställs tillsammans med Maria och barnet så kan framställningen kallas för "Anna själv tredje", mer info om detta kommer - hon blev förresten havande genom en kyss. För lite mer om altartavlan, se Dannebrogen och Strelow.



Krucifixet som kallas triumfkrucifix emedan det hänger i triumfbågen är från 1200-talet. Jesus har "döda" ögon och han är fastspikad i fötterna, något som först den stilriktning som kallas gotiken införde.



Dopfunten är från 1200-talet tillverkad av en anonymmästare som kallas Calcarius i litteraturen, se Stenmästarna (där vi inte redogör för denne, än).

Bilden ovan från dopfunten visar flykten till Egypten eftersom drömmaren Josef, se Josefs andra dröm, fann det bäst att fly; för lite kuriosa se Skördeundret i När.

För övrigt visar dopfunten ett gäng figurer av vilka åtminstone några är lärjungar. Dopfuntsfoten visar några arga och sura gubbar, som kommer att behandlas på en egen sida.

För övrigt är inte Fole kyrka så där värst utsmyckad, antagligen har 1800-talet lyckats genom överkalkning förstöra sånt vi idag betraktar som omistliga skatter. Predikstolen är från 1751.

Det finns en rolig historia om en man som visade sig utomordentligt ståndaktig då man öppnade hans gamla grav som fanns i kyrkan. Just nu hittar jag till min förargelse emellertid inte den i litteraturen så jag får be att återkomma om också detta. Råkar du veta vad jag talar om så lämna gärna en kommentar nedan.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturreservat
Några platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror

Årtalshistoria
Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
128 599 188 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50